Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wiegman gaat tijdperk als bondscoach van Oranje nooit vergeten

Wiegman gaat tijdperk als bondscoach van Oranje nooit vergeten

YOKOHAMA (ANP) - Bondscoach Sarina Wiegman draagt de Nederlandse voetbalsters met een tweeledig gevoel over aan haar opvolger Mark Parsons. Natuurlijk overheerste in Yokohama de teleurstelling, na de nederlaag in de kwartfinales van de Olympische Spelen tegen de Verenigde Staten. Tegelijkertijd weet Wiegman dat ze met opgeheven hoofd kan vertrekken.

"Ik ben echt supertrots op deze ploeg. Het zegt iets over de groei van dit team dat we het Amerika zo lastig hebben gemaakt", zei ze na de slijtageslag in het reusachtige stadion van Yokohama. "Hier kan dit team mee verder, de speelsters gaan ook hierin doorgroeien. We willen laten zien wie we zijn als team en de mensen thuis voor de televisie laten genieten. We hebben een heel mooie wedstrijd neergezet. Maar uiteindelijk staan we met lege handen, de teleurstelling overheerst."

Wiegman (51) hoopte afscheid te kunnen nemen van de 'Leeuwinnen' met een olympische medaille. Het zou de ultieme bekroning zijn geweest na een periode van 4,5 jaar waarin de voetbalsters de aansluiting vonden met de wereldtop. Oranje won in de zomer van 2017 het EK in eigen land, een half jaar nadat Wiegman van assistent was gepromoveerd tot bondscoach. Als kampioen van Europa kregen de voetbalsters te maken met een ander verwachtingspatroon. Tegenstanders gingen zich ook meer instellen op Oranje. Wiegman slaagde er echter in haar ploeg te blijven ontwikkelen.

Tegenstand

Op het WK van 2019 bereikten de voetbalsters de finale, waarin bleek dat het verschil met de Verenigde Staten - hét topland in het vrouwenvoetbal - nog groot was. Oranje hield als bonus aan dat WK ook een olympisch ticket over. In Japan kwam het tot een nieuwe krachtmeting met 'Team USA'. Dit keer kon de ploeg van Wiegman wel serieus tegenstand bieden. Oranje groeide na een zwakke start in de wedstrijd en kreeg 10 minuten voor tijd zelfs een kans op de winnende treffer, maar Lieke Martens miste een penalty. Na 120 minuten voetballen ging het in de strafschoppenserie helemaal mis.

"Dit komt als een mokerslag aan", zei Wiegman, die nu bondscoach wordt van Engeland. "Niet omdat dit dus mijn laatste wedstrijd was, maar omdat we niet door zijn. We hebben gestreden, er stond zo'n sterk en veerkrachtig team op het veld. Ik had het dit team zo gegund om door te gaan. Maar ja, dat telt niet in topsport. We hadden meer verdiend, maar ook dat telt niet. Ik kan alleen maar trots zijn op wat we hebben laten zien. We laten het goed achter zo. Het was een mooie, geweldige tijd, die ik nooit ga vergeten."

Meer uit Sport

Brons voor Nederland op 4x50 wissel gemengd bij EK

OTOPENDI (ANP) - Zwemsters Kira Toussaint, Tessa Giele, Caspar Corbeau en Kenzo Simons hebben de Europese kampioenschappen kortebaan in het Roemeense Otopendi afgesloten met een bronzen medaille op de 4x50 meter wisselslag gemengd. Het kwartet finishte in een tijd van 1.37,86 achter Italië (1.36,58) en Frankrijk (1.37,14).

1 uur geleden
Zwemster Giele gedeeld Europees kampioene op 50 meter vlinderslag

OTOPENI (ANP) - Zwemster Tessa Giele heeft bij de EK kortebaan in het Roemeense Otopeni verrassend de titel op de 50 meter vlinderslag behaald. De 21-jarige Nederlandse tikte in een tijd van 25,10 tegelijkertijd aan met de Griekse Anna Ntountounaki. Het brons was voor de Zweedse Sara Junevik in 25,16.

2 uur geleden
Atletes Bol en Hassan hebben concurrentie van roeister Florijn

ARNHEM (ANP) - Atletes Femke Bol en Sifan Hassan hebben in de strijd om de titel Sportvrouw van het Jaar 2023 concurrentie van roeister Karolien Florijn. Bij de mannen zijn Harrie Lavreysen (baanwielrennen), Mathieu van der Poel (veldrijden en wegwielrennen) en Max Verstappen (autosport) de laatste drie overgebleven genomineerden. Eind november maakte organisator NOC*NSF een shortlist bekend, met daarop meer dan tien mannen en vrouwen.

3 uur geleden
Handbalsters na zege op Spanje als groepswinnaar kwartfinales in

FREDERIKSHAVN (ANP) - De handbalsters hebben op het wereldkampioenschap hun zesde zege op rij geboekt. De afgetekende overwinning op Spanje met 29-21 betekende dat het team van bondscoach Per Johansson als groepswinnaar de kwartfinales in gaat. Daarin treft Oranje komende dinsdag olympisch kampioen Frankrijk of regerend wereldkampioen Noorwegen.

3 uur geleden
Schouten wint in wereldbeker Polen tweede massastart dit seizoen

TOMASZÓW MAZOWIECKI (ANP) - Irene Schouten heeft de tweede overwinning op de massastart in de wereldbeker geboekt. De olympisch kampioene won in het Poolse Tomaszów Mazowiecki de sprint na zestien ronden voor de Canadese Ivanie Blondin en de Amerikaanse Mia Kilburg-Manganello. Wereldkampioene Marijke Groenewoud werd vierde.

3 uur geleden
Schaatser Roest wint ook derde 5000 meter in wereldbeker

TOMASZÓW MAZOWIECKI (ANP) - Patrick Roest heeft ook de derde wedstrijd op de 5000 meter in de wereldbeker op zijn naam geschreven. De 28-jarige Lekkerkerker reed in het Poolse Tomaszów Mazowiecki 6.18,01 en was daarmee veel sneller dan alle concurrenten. De Noor Hallgeir Engebråten werd met 6.23,84 tweede en Davide Ghiotto uit Italië eindigde met 6.24,66 als derde.

4 uur geleden
Handbalsters al zeker van kwartfinales WK en ook van plek op OKT

FREDERIKSHAVN (ANP) - De Nederlandse handbalsters zijn voor aanvang van de laatste wedstrijd in de hoofdronde tegen Spanje al zeker van een plek in de kwartfinale op het wereldkampioenschap in Zweden, Noorwegen en Denemarken. Doordat Tsjechië met 30-27 verloor van Brazilië, eindigt Oranje ongeacht het resultaat tegen Spanje bij de eerste twee in de groep. Nederland staat nu bovenaan met 8 punten.

5 uur geleden