
Wiebes blij met klimaatambities Europese Commissie
DEN HAAG (ANP) - Minister Eric Wiebes (Klimaat) is blij met de ambitieuzere klimaatplannen van Europese Commissie-voorzitter Ursula von der Leyen. De Commissie wil dat de EU in 2030 zeker 55 procent minder koolstofdioxide (CO2) uitstoot ten opzichte van 1990, in plaats van de eerder afgesproken 40 procent.
"We hebben het voortouw genomen en dat lijkt nu een eind te lukken. Het is nog niet besloten, maar we zijn een eind gekomen", aldus Wiebes. Nederland heeft al langer aangedrongen op stevigere klimaatdoelstellingen voor de EU. Lidstaten moeten overigens nog een officieel besluit nemen over een nieuw klimaatdoel, maar met deze stap is de bewindsman al "blij".
"Niet alleen omdat het in het regeerakkoord staat, maar ook omdat er de hele tijd een grote angst boven het land hing van: zijn we niet de enige die dit gaan doen, doen de anderen wel mee, anders heeft het niet zo'n zin voor het klimaat." Stevigere Europese afspraken betekent volgens Wiebes ook dat het gelijke speelveld in stand blijft, omdat Nederland niet als enige verder gaat dan een reductie van 40 procent in 2030.
Volgens de klimaatwet moet de Nederlandse uitstoot over tien jaar met 49 procent zijn teruggebracht ten opzichte van 1990. In de wet staat ook opgenomen dat het Nederlandse doel meebeweegt als het Europese doel wordt verhoogd, benadrukt de klimaatminister op de dag na Prinsjesdag.
Als onderdeel van de kabinetsplannen voor volgend jaar werd dinsdag ook het plan voor de CO2-heffing gepresenteerd. Op de invulling ervan kwam snel kritiek, onder meer van GroenLinks. De partij vindt het een slechte zaak dat bedrijven pas vanaf 2024 financieel echt wat merken van de heffing. Het kabinet gooit drie jaar weg, vindt de oppositiepartij, maar daar is Wiebes het niet mee eens. "De eerste drie jaar hebben ook niet zoveel zin", zegt hij.
Bedrijven hebben volgens Wiebes de aanlooptijd nodig om groene investeringen te doen. Het is vooral belangrijk om met een plan te komen "waarmee je in 2030 het doel haalt en duidelijkheid geeft in de jaren ervoor".
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Eric van der Burg herhaalt zijn oproep aan gemeenten om snel opvangplekken te regelen voor Oekraïners. Hij deelt de zorgen hierover van de Utrechtse burgemeester Sharon Dijksma. Zij vreest dat de Jaarbeurs - de eerste opvanglocatie voor veel gevluchte Oekraïners - binnenkort geen bedden meer heeft, omdat de doorstroom naar opvangplekken elders in het land stokt.
9 minuten geledenUTRECHT (ANP) - De Belastingdienst heeft in zeker drie gevallen van de toeslagenaffaire gediscrimineerd. Die conclusie trekt het College voor de Rechten van de Mens na onderzoek en behandeling van de eerste drie zaken van gedupeerde toeslagenouders.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Koning Willem-Alexander heeft maandag de wijk in Rotterdam bezocht waar donderdag een 39-jarige vrouw en haar 14-jarige dochter bij een schietpartij om het leven kwamen. De koning werd vergezeld door de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.
1 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Dat de Nobelprijs voor de Geneeskunde dit jaar naar de ontwikkelaars van mRNA-vaccins gaat, is mooi om te zien. Dat vindt Cécile van Els, immunoloog bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en hoogleraar vaccinologie aan de Universiteit Utrecht. "Deze prijs markeert dat doorzettingsvermogen en visie in fundamenteel biomedisch onderzoek grote invloed kan hebben op de wereld van volksgezondheid", verklaart Van Els.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - De doorstroom van Oekraïense vluchtelingen vanuit Utrecht naar opvanglocaties elders in het land stokt. Hierdoor is de 'hub' in de Jaarbeurs - waar veel Oekraïners zich bij aankomst in Nederland als eerste melden - overvol. De zorgen van burgemeester Sharon Dijksma en de veiligheidsregio zijn groot omdat de toestroom van Oekraïners naar Nederland sinds de afgelopen maand flink is toegenomen. "De hub zakt door zijn hoeven", aldus Dijksma maandagmiddag in de opvanglocatie.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - Fouad L., de verdachte van de dodelijke schietpartijen in Rotterdam, heeft op 30 augustus van de rechter in Rotterdam te horen gekregen dat de huurovereenkomst van zijn woning aan het Heiman Dullaertplein zou worden beëindigd vanwege een betalingsachterstand aan verhuurder Woonbron.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het toeslagenschandaal was niet het gevolg van het fraudebeleid bij Toeslagen, eerder een afdeling van de Belastingdienst, maar van de strenge wet. Dat stelt oud-teamleider handhavingsregie bij Toeslagen Paul Veringmeier in zijn verhoor door de parlementaire enquêtecommissie. Hij noemt het "superverdrietig" dat tienduizenden gezinnen in de problemen zijn gestort doordat ze onterecht grote bedragen aan ontvangen kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen. "Maar dat heeft niets te maken met de fraudeaanpak met toeslagen."
2 uur geleden