Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wie wipt de meeste tegels?

Wie wipt de meeste tegels?

MIDDELBURG - Zeeuwse gemeenten dagen elkaar uit om stenen te wippen en deze in te ruilen voor bloemen, planten en bomen. De actie is onderdeel van de landelijke campagne NK Tegelwippen.

Het NK Tegelwippen is deze week van start gegaan: een landelijk initiatief om tegels te vervangen door groen. De campagne loopt van 21 maart tot en met 31 oktober. Dit jaar hebben de Zeeuwse gemeenten en de provincie de handen ineen geslagen om zoveel mogelijk verstening te vervangen door groen. Ook willen ze hun inwoners bewust maken van hoe zij om kunnen gaan met de effecten van klimaatverandering.

Tegelteller
Gemeenten strijden tegen elkaar om de felbegeerde Gouden Tegel en Gouden Schep te bemachtigen. Alle inwoners kunnen zelf meedoen door tegels in hun (gevel)tuin te wippen en er planten voor terug te plaatsen. Het aantal tegels dat je uit je tuin hebt gehaald, geef je door via de website van nktegelwippen.nl. De tegels kun je hergebruiken of inleveren bij de milieustraat. Daarnaast organiseren deelnemende gemeentes en NME Zeeland aanvullende acties. Daarover wordt later meer bekend gemaakt.

Steentje bijdragen
De Borselse wethouder Arno Witkam is enthousiast over de actie: “Ook in de gemeente Borsele willen we letterlijk ons steentje bijdragen aan een beter klimaat. Daarom doen we dit jaar voor de tweede keer mee met het NK Tegelwippen. Bij deze roep ik onze inwoners dan ook op om dit jaar aan de slag te gaan in de tuin en tegels te vervangen voor gras, bloemperken en of bomen. Daar word je zelf ook blij van.” Ook gedeputeerde Anita Pijpelink is blij met de toegenomen aandacht voor vergroening: “Vorig jaar deden vijf Zeeuwse gemeenten mee met het NK Tegelwippen. Voor dit jaar staat de teller al op elf - en dat worden er waarschijnlijk nog meer. We moeten nu actie ondernemen om klaar te zijn voor een toekomst met weersextremen. Als je een paar tegels uit je tuin wipt, houd je sneller droge voeten tijdens een hevige regenbui.”

Klimaatverandering
Door klimaatverandering hebben we steeds meer last van hete, droge zomers en wateroverlast door hoosbuien. Tegels houden warmte vast, waardoor het in de zomer echt warmer is. Bovendien veroorzaakt een betegelde tuin vaak wateroverlast bij flinke regenbuien, omdat het water niet in de bodem kan wegzakken. Beter is het om te kiezen voor  groene bodembedekkers. Gras, bloemperken, bomen en geveltuinen houden regenwater beter vast, ze werken als een soort spons. Handig, want in 2022 hadden we de droogste zomer ooit! Ook biedt groen de ruimte aan insecten en vogels, zorgt het voor extra verdamping en voor verkoeling en schaduw. Tijd dus om tegels in te ruilen voor groen.

Zeeland verandert mee
In Zeeland werken we samen aan een klimaatbestendige toekomst onder de noemer Zeeland Verandert Mee. Dit hebben we vastgelegd in de Klimaat Adaptatie Strategie Zeeland. Vergroening van tuinen en de openbare ruimte is onderdeel van de strategie. Zo maken we Zeeland klaar voor de toekomst.

Meer informatie over het Zeeuws Kampioenschap Tegelwippen is te vinden op Zeelandverandertmee.nl. Meer informatie over de landelijke campagne is te vinden op NK-tegelwippen.nl.

Meer uit Vlissingen

Hoe moet het met de Vlissingse kerken?

VLISSINGEN - Erfgoed Zeeland heeft de Kerkenvisie Vlissingen samengesteld. Door de ontkerkelijking in Nederland verliezen steeds meer kerkgebouwen hun religieuze functie. Ook in Vlissingen is dit het geval. De gemeente Vlissingen telt zeventien kerkgebouwen waarvan er nog dertien in religieus gebruik zijn. Twee kerkgebouwen hebben inmiddels een nieuwe bestemming en twee andere kerken krijgen een andere bestemming.

2 uur geleden
Han Polman wordt staatsraad Advisering bij Raad van State

MIDDELBURG - Han Polman, de huidige Commissaris van de Koning in Zeeland, wordt per 15 september staatsraad in de Afdeling advisering bij de Raad van State. De ministerraad heeft vandaag ingestemd met zijn voordracht. Minister De Jonge van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties diende de voordracht in, in overeenstemming met minister Weerwind voor Rechtsbescherming.

2 dagen geleden
Vlissingen blijft de artikel 12-status nog wel even houden

VLISSINGEN - Het ziet er naar uit dat Vlissingen nog langer de artikel 12-status blijft houden. Het college van burgemeester en wethouders presenteerde deze week de Jaarrekening 2023 en de Kadernota en trekt zelf al de conclusie dat het niet verantwoord is om na dit jaar weer helemaal op eigen benen te staan in financieel opzicht. "Maar daar beslissen wij als college niet over," zegt wethouder Geoffrey Sips. "Het is aan de inspecteur die advies moet uitbrengen aan het ministerie. Maar als college lijkt het ons niet verantwoord, hoe graag we het ook zouden willen."

3 dagen geleden
Auto's beschadigd bij ongeval A58 Oost-Souburg

OOST-SOUBURG - Bij een kettingbotsing op de A58 donderdagmorgen zijn drie auto's beschadigd geraakt. Eén bestuurder is medisch onderozcht.

3 dagen geleden
Amerikaanse garagerock en soul in De Piek

VLISSINGEN - Zaterdag 15 juni staat de jonge Amerikaan Zac Person in De Piek in Vlissingen, met een unieke mix van harde garagerock en soul. Het voorprogramma wordt verzorgd door de Zeeuwse bands Grainbait en Two Timer.

4 dagen geleden
FNV verbolgen over draai gemeente Vlissingen rond hulp voor minima: 'Kwetsbaarste inwoners aan hun lot overgelaten'

VLISSINGEN - Vakbond FNV is onaangenaam verrast dat de gemeente Vlissingen de inkomensgrens voor armoedebeleid ondanks een eerder besluit van de gemeenteraad, tóch niet verhoogt van 110 naar 120 procent van het sociaal minimum. Dit besluit is volgens de vakbond een klap in het gezicht van de kwetsbare burgers omdat armere inwoners van Vlissingen nu verstoken blijven van noodzakelijke steun. Vicevoorzitter Kitty Jong van de FNV: "Dit is een ongekende teleurstelling voor de inwoners van Vlissingen. Ze worden nu aan hun lot overgelaten. De gemeente heeft keer op keer beloften gedaan om de situatie van armere inwoners te verbeteren, maar draait deze nu zonder pardon terug. Dat is wreed en niet uit te leggen." 

4 dagen geleden
Film by the Sea maakt namen vakjury bekend

VLISSINGEN - Dinsdag is tijdens de Amuse, de traditionele kick-off van Film by the Sea, de vakjury voor de Film & Literatuur Competitie van het 26e Vlissingse filmfestival onthuld. De jury, die de prijs voor de beste boekverfilming zal toekennen uit acht genomineerde films, bestaat uit gerenommeerde namen uit de film- en literatuurwereld.

5 dagen geleden