Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WHO: meer vliegcapaciteit nodig voor distributie van tests

WHO: meer vliegcapaciteit nodig voor distributie van tests

GENÈVE (ANP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil meer vliegtuigen inzetten om testmateriaal en persoonlijke beschermingsmiddelen te vervoeren naar gebieden waar het coronavirus is uitgebroken. Volgens de chef-logistiek van de WHO, Paul Molinaro, raakte het transport deze maand verstoord en dreigt bovendien een tekort aan vaccins tegen andere ziekten als de verstoringen aanhouden.

Ook het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties loopt gevaar als gevolg van verstoringen in de leveringsketen, waarschuwde Molinaro. Hij wees erop dat de WHO voor transport afhankelijk is van het internationale luchtvaartverkeer. Dat is de laatste maanden stukje bij beetje lamgelegd.

Onder meer de Verenigde Arabische Emiraten zetten vliegtuigen in om goederen uit China op te halen en vanuit Dubai verder te distribueren, aldus Molinaro. Volgens hem hebben meerdere landen inmiddels vliegtuigen beschikbaar gesteld. De WHO heeft inmiddels zo'n 1,1 miljoen coronatests afgeleverd en gaat er nog eens 1,5 miljoen uitdelen, vertelde de chef-logistiek.

Hij verklaarde ook dat de distributie aan Latijns Amerikaanse landen via Panama zal gaan. Leveringen aan dat continent kwamen maar langzaam op gang. Volgens de WHO lag dat onder meer aan de afstand.

Meer uit Gezond

Vakbond: ziekenhuismedewerkers staken half april opnieuw

UTRECHT (ANP) - Ziekenhuismedewerkers leggen half april opnieuw hun werk neer en draaien dan een zondagsdienst. Ook revalidatiecentra doen mee met de staking, kondigt vakbond FNV dinsdag aan. Een zondagsdienst houdt in dat in principe alleen de spoedeisende hulp doorgaat.

16 minuten geleden
Analyse: ons land slecht voorbereid op voortgang biotechnologie

DEN HAAG (ANP) - Nederland is onvoldoende voorbereid op de snelle ontwikkelingen in de biotechnologie en laat kansen liggen om er optimaal van te profiteren. Dat zeggen de Gezondheidsraad en de Commissie Genetische Modificatie (COGEM) in hun Trendanalyse biotechnologie 2023. Deze situatie is jammer, want biotechnologie kan ons een hoop brengen op gebieden als gezondheid en verduurzaming van de voedselproductie. De technologie kan echter ook grote vraagstukken opleveren over de gevolgen voor mens en milieu, waarschuwen de organisaties. Daar moeten we dus eveneens naar kijken, want het gebruik van alle nieuwe mogelijkheden moet wel verantwoord blijven.

32 minuten geleden
RIVM: daling van aantal coronavirusdeeltjes in riool

BILTHOVEN (ANP) - In het rioolwater zijn begin vorige week minder deeltjes van het coronavirus teruggevonden dan een week eerder. Ook meldden minder mensen via de zogeheten Infectieradar dat ze last hadden van verkoudheidsklachten, signaleert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

1 uur geleden
UMC Utrecht: hersenen pas langzamer na de dertig

UTRECHT (ANP) - De hersenen worden pas langzamer als de mens in de dertig is, niet zoals eerder gedacht al bij twintigers. Dat zegt UMC Utrecht op basis van recent onderzoek in samenwerking met een Amerikaanse kliniek. De resultaten zijn gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Nature Neuroscience.

3 uur geleden
Burgemeesters willen betrokken worden bij hervorming acute zorg

DEN HAAG (ANP) - De burgemeesters van 29 gemeenten met een regionaal ziekenhuis roepen het kabinet op hen meer te betrekken bij de plannen voor het concentreren van de acute zorg. "Wij moeten als gemeenten de veranderingen in het zorgaanbod nu vaak in de krant lezen", bevestigt de burgemeester van Winterswijk Joris Bengevoord na berichtgeving van het AD en EenVandaag.

7 uur geleden
FC Groningen past organisatiemodel aan en promoveert Langeler

GRONINGEN (ANP) - FC Groningen gaat verder zonder technisch directeur. De club uit de Eredivisie heeft het organisatiemodel aangepast en daarin is geen ruimte meer voor een technisch directeur. Die functie was vacant sinds het ontslag begin februari van Mark-Jan Fledderus.

1 dag geleden
Artsen beginnen TikTokaccount tegen vapevideo's

AMSTERDAM (ANP) - Bekende artsen zijn samen een TikTokaccount begonnen, waar ze alarm slaan over vapende jongeren op het sociale medium. Met video's waarin tiktokkers een e-sigaret roken, maken ze reclame voor de tabaksindustrie, waarschuwen de artsen.

1 dag geleden