
WHO: meer vliegcapaciteit nodig voor distributie van tests
GENÈVE (ANP/RTR) - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) wil meer vliegtuigen inzetten om testmateriaal en persoonlijke beschermingsmiddelen te vervoeren naar gebieden waar het coronavirus is uitgebroken. Volgens de chef-logistiek van de WHO, Paul Molinaro, raakte het transport deze maand verstoord en dreigt bovendien een tekort aan vaccins tegen andere ziekten als de verstoringen aanhouden.
Ook het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties loopt gevaar als gevolg van verstoringen in de leveringsketen, waarschuwde Molinaro. Hij wees erop dat de WHO voor transport afhankelijk is van het internationale luchtvaartverkeer. Dat is de laatste maanden stukje bij beetje lamgelegd.
Onder meer de Verenigde Arabische Emiraten zetten vliegtuigen in om goederen uit China op te halen en vanuit Dubai verder te distribueren, aldus Molinaro. Volgens hem hebben meerdere landen inmiddels vliegtuigen beschikbaar gesteld. De WHO heeft inmiddels zo'n 1,1 miljoen coronatests afgeleverd en gaat er nog eens 1,5 miljoen uitdelen, vertelde de chef-logistiek.
Hij verklaarde ook dat de distributie aan Latijns Amerikaanse landen via Panama zal gaan. Leveringen aan dat continent kwamen maar langzaam op gang. Volgens de WHO lag dat onder meer aan de afstand.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Ziekenhuismedewerkers leggen half april opnieuw hun werk neer en draaien dan een zondagsdienst. Ook revalidatiecentra doen mee met de staking, kondigt vakbond FNV dinsdag aan. Een zondagsdienst houdt in dat in principe alleen de spoedeisende hulp doorgaat.
16 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland is onvoldoende voorbereid op de snelle ontwikkelingen in de biotechnologie en laat kansen liggen om er optimaal van te profiteren. Dat zeggen de Gezondheidsraad en de Commissie Genetische Modificatie (COGEM) in hun Trendanalyse biotechnologie 2023. Deze situatie is jammer, want biotechnologie kan ons een hoop brengen op gebieden als gezondheid en verduurzaming van de voedselproductie. De technologie kan echter ook grote vraagstukken opleveren over de gevolgen voor mens en milieu, waarschuwen de organisaties. Daar moeten we dus eveneens naar kijken, want het gebruik van alle nieuwe mogelijkheden moet wel verantwoord blijven.
32 minuten geledenBILTHOVEN (ANP) - In het rioolwater zijn begin vorige week minder deeltjes van het coronavirus teruggevonden dan een week eerder. Ook meldden minder mensen via de zogeheten Infectieradar dat ze last hadden van verkoudheidsklachten, signaleert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - De hersenen worden pas langzamer als de mens in de dertig is, niet zoals eerder gedacht al bij twintigers. Dat zegt UMC Utrecht op basis van recent onderzoek in samenwerking met een Amerikaanse kliniek. De resultaten zijn gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Nature Neuroscience.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De burgemeesters van 29 gemeenten met een regionaal ziekenhuis roepen het kabinet op hen meer te betrekken bij de plannen voor het concentreren van de acute zorg. "Wij moeten als gemeenten de veranderingen in het zorgaanbod nu vaak in de krant lezen", bevestigt de burgemeester van Winterswijk Joris Bengevoord na berichtgeving van het AD en EenVandaag.
7 uur geledenGRONINGEN (ANP) - FC Groningen gaat verder zonder technisch directeur. De club uit de Eredivisie heeft het organisatiemodel aangepast en daarin is geen ruimte meer voor een technisch directeur. Die functie was vacant sinds het ontslag begin februari van Mark-Jan Fledderus.
1 dag geledenAMSTERDAM (ANP) - Bekende artsen zijn samen een TikTokaccount begonnen, waar ze alarm slaan over vapende jongeren op het sociale medium. Met video's waarin tiktokkers een e-sigaret roken, maken ze reclame voor de tabaksindustrie, waarschuwen de artsen.
1 dag geleden