Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WHO: goedgekeurde coronavaccins werken tegen alle varianten

WHO: goedgekeurde coronavaccins werken tegen alle varianten

GENÈVE (ANP) - De coronavaccins die tot dusver goedgekeurd zijn, werken goed tegen alle bekende varianten van het coronavirus, waaronder ook de variant die momenteel veel rondgaat in India. Dat zegt een van de directeuren van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties.

"Alle varianten van het coronavirus die tot nu toe zijn opgedoken reageren op beschikbare, goedgekeurde vaccins", zegt Hans Kluge. De Belgische arts zit namens Europa in het bestuur van de WHO en volgt de uitbraak daar op de voet.

Het aantal nieuwe coronagevallen in Europa is in de afgelopen maand met 60 procent gedaald, aldus Kluge. "Maar deze vooruitgang is kwetsbaar. We zijn eerder in deze situatie geweest. Laten we niet dezelfde fouten maken als vorig jaar. Daardoor kon het coronavirus weer de kop opsteken en kregen het zorgstelsel, de gemeenschap en de economie de volle laag. We zijn door schade en schande wijs geworden. We gaan nu de goede kant op, maar we moeten goed blijven letten op het virus dat in Europa 1,2 miljoen levens heeft geëist. Dat staat gelijk aan de volledige bevolking van Brussel."

De Indiase variant is inmiddels vastgesteld in minstens 26 Europese landen, "van Oostenrijk tot Griekenland en van Israël tot Kirgizië". De meeste gevallen zijn terug te voeren op internationale reizen, zegt Kluge, maar ook binnen Europa steken mensen elkaar aan met die variant. Ook in Nederland is de Indiase variant gevonden.

In meerdere landen zijn nog brandhaarden van het coronavirus, die snel kunnen oplaaien en nieuwe golven kunnen veroorzaken, waarschuwt Kluge. Volgens de WHO-bestuurder is het aantal positieve tests nog hoog in acht Europese landen. Daar werden in een week tijd meer dan 150 op de 100.000 mensen positief getest. Kluge noemde geen namen van landen, maar Nederland zit boven die grens. In ons land zijn in de afgelopen zeven dagen ongeveer 200 op de 100.000 inwoners positief getest. Kluge: "De pandemie is nog niet voorbij. In de komende maanden kunnen meer vervoer, meer fysieke contacten en meer bijeenkomsten leiden tot meer besmettingen in Europa. Als sociale maatregelen worden versoepeld, zoals de meeste landen nu doen, moeten de inspanningen op het gebied van testen, afzondering, contactonderzoek en vaccineren worden verdubbeld om de uitbraak onder controle te houden. Nul risico bestaat niet."

In Europa heeft minder dan een kwart van de bevolking een eerste prik gehad. Ongeveer 11 procent heeft alle benodigde prikken gehad. Bij de meeste vaccins gaat dat om twee doses. "De meesten van ons kunnen het virus nog steeds oplopen en zijn nog niet gevaccineerd. Vanwege de aanhoudende dreiging moeten we voorzichtig zijn, we moeten goed nadenken over reizen naar andere landen en er misschien van afzien. Vaccins zijn misschien het licht aan het einde van de tunnel, maar we moeten niet verblind raken door dat licht."

Meer uit Gezond

Vakbond: ziekenhuismedewerkers staken half april opnieuw

UTRECHT (ANP) - Ziekenhuismedewerkers leggen half april opnieuw hun werk neer en draaien dan een zondagsdienst. Ook revalidatiecentra doen mee met de staking, kondigt vakbond FNV dinsdag aan. Een zondagsdienst houdt in dat in principe alleen de spoedeisende hulp doorgaat.

1 dag geleden
Analyse: ons land slecht voorbereid op voortgang biotechnologie

DEN HAAG (ANP) - Nederland is onvoldoende voorbereid op de snelle ontwikkelingen in de biotechnologie en laat kansen liggen om er optimaal van te profiteren. Dat zeggen de Gezondheidsraad en de Commissie Genetische Modificatie (COGEM) in hun Trendanalyse biotechnologie 2023. Deze situatie is jammer, want biotechnologie kan ons een hoop brengen op gebieden als gezondheid en verduurzaming van de voedselproductie. De technologie kan echter ook grote vraagstukken opleveren over de gevolgen voor mens en milieu, waarschuwen de organisaties. Daar moeten we dus eveneens naar kijken, want het gebruik van alle nieuwe mogelijkheden moet wel verantwoord blijven.

1 dag geleden
RIVM: daling van aantal coronavirusdeeltjes in riool

BILTHOVEN (ANP) - In het rioolwater zijn begin vorige week minder deeltjes van het coronavirus teruggevonden dan een week eerder. Ook meldden minder mensen via de zogeheten Infectieradar dat ze last hadden van verkoudheidsklachten, signaleert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

1 dag geleden
UMC Utrecht: hersenen pas langzamer na de dertig

UTRECHT (ANP) - De hersenen worden pas langzamer als de mens in de dertig is, niet zoals eerder gedacht al bij twintigers. Dat zegt UMC Utrecht op basis van recent onderzoek in samenwerking met een Amerikaanse kliniek. De resultaten zijn gepubliceerd in wetenschappelijk tijdschrift Nature Neuroscience.

1 dag geleden
Burgemeesters willen betrokken worden bij hervorming acute zorg

DEN HAAG (ANP) - De burgemeesters van 29 gemeenten met een regionaal ziekenhuis roepen het kabinet op hen meer te betrekken bij de plannen voor het concentreren van de acute zorg. "Wij moeten als gemeenten de veranderingen in het zorgaanbod nu vaak in de krant lezen", bevestigt de burgemeester van Winterswijk Joris Bengevoord na berichtgeving van het AD en EenVandaag.

1 dag geleden
FC Groningen past organisatiemodel aan en promoveert Langeler

GRONINGEN (ANP) - FC Groningen gaat verder zonder technisch directeur. De club uit de Eredivisie heeft het organisatiemodel aangepast en daarin is geen ruimte meer voor een technisch directeur. Die functie was vacant sinds het ontslag begin februari van Mark-Jan Fledderus.

2 dagen geleden
Artsen beginnen TikTokaccount tegen vapevideo's

AMSTERDAM (ANP) - Bekende artsen zijn samen een TikTokaccount begonnen, waar ze alarm slaan over vapende jongeren op het sociale medium. Met video's waarin tiktokkers een e-sigaret roken, maken ze reclame voor de tabaksindustrie, waarschuwen de artsen.

2 dagen geleden