Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

WHO: goedgekeurde coronavaccins werken tegen alle varianten

WHO: goedgekeurde coronavaccins werken tegen alle varianten

GENÈVE (ANP) - De coronavaccins die tot dusver goedgekeurd zijn, werken goed tegen alle bekende varianten van het coronavirus, waaronder ook de variant die momenteel veel rondgaat in India. Dat zegt een van de directeuren van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties.

"Alle varianten van het coronavirus die tot nu toe zijn opgedoken reageren op beschikbare, goedgekeurde vaccins", zegt Hans Kluge. De Belgische arts zit namens Europa in het bestuur van de WHO en volgt de uitbraak daar op de voet.

Het aantal nieuwe coronagevallen in Europa is in de afgelopen maand met 60 procent gedaald, aldus Kluge. "Maar deze vooruitgang is kwetsbaar. We zijn eerder in deze situatie geweest. Laten we niet dezelfde fouten maken als vorig jaar. Daardoor kon het coronavirus weer de kop opsteken en kregen het zorgstelsel, de gemeenschap en de economie de volle laag. We zijn door schade en schande wijs geworden. We gaan nu de goede kant op, maar we moeten goed blijven letten op het virus dat in Europa 1,2 miljoen levens heeft geëist. Dat staat gelijk aan de volledige bevolking van Brussel."

De Indiase variant is inmiddels vastgesteld in minstens 26 Europese landen, "van Oostenrijk tot Griekenland en van Israël tot Kirgizië". De meeste gevallen zijn terug te voeren op internationale reizen, zegt Kluge, maar ook binnen Europa steken mensen elkaar aan met die variant. Ook in Nederland is de Indiase variant gevonden.

In meerdere landen zijn nog brandhaarden van het coronavirus, die snel kunnen oplaaien en nieuwe golven kunnen veroorzaken, waarschuwt Kluge. Volgens de WHO-bestuurder is het aantal positieve tests nog hoog in acht Europese landen. Daar werden in een week tijd meer dan 150 op de 100.000 mensen positief getest. Kluge noemde geen namen van landen, maar Nederland zit boven die grens. In ons land zijn in de afgelopen zeven dagen ongeveer 200 op de 100.000 inwoners positief getest. Kluge: "De pandemie is nog niet voorbij. In de komende maanden kunnen meer vervoer, meer fysieke contacten en meer bijeenkomsten leiden tot meer besmettingen in Europa. Als sociale maatregelen worden versoepeld, zoals de meeste landen nu doen, moeten de inspanningen op het gebied van testen, afzondering, contactonderzoek en vaccineren worden verdubbeld om de uitbraak onder controle te houden. Nul risico bestaat niet."

In Europa heeft minder dan een kwart van de bevolking een eerste prik gehad. Ongeveer 11 procent heeft alle benodigde prikken gehad. Bij de meeste vaccins gaat dat om twee doses. "De meesten van ons kunnen het virus nog steeds oplopen en zijn nog niet gevaccineerd. Vanwege de aanhoudende dreiging moeten we voorzichtig zijn, we moeten goed nadenken over reizen naar andere landen en er misschien van afzien. Vaccins zijn misschien het licht aan het einde van de tunnel, maar we moeten niet verblind raken door dat licht."

Meer uit Gezond

Europese waakhond ziet niets in medicijn tegen alzheimer

AMSTERDAM (ANP) - Een potentieel geneesmiddel tegen de ziekte van Alzheimer komt voorlopig waarschijnlijk niet op de Europese markt. Een commissie van de Europese toezichthouder, het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), adviseert om het middel Lecanemab af te wijzen. De uiteindelijke beslissing is aan de Europese Commissie, maar die neemt de adviezen van de in Amsterdam gevestigde waakhond doorgaans over.

10 uur geleden
Hygiëne in verloskundigenpraktijk laat soms te wensen over

UTRECHT (ANP) - Verloskundigen moeten in sommige gevallen nog meer op de hygiëne letten, constateert de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De organisatie deed een steekproef bij tien praktijken voor begeleiding voor, tijdens en na een (thuis)bevalling.

1 dag geleden
Beteugeling drankgebruik schiet niet erg op, aldus WHO

GENÈVE (ANP) - Het terugdringen van de alcoholconsumptie en de schade door drankgebruik wil in de Europese regio maar niet vlotten, constateert de wereldgezondheidsorganisatie WHO. De mensen in het gebied, 53 landen in Europa en Centraal-Azië, zijn gemiddeld nog altijd de grootste drinkers van de hele wereld. Er komen ook de minste geheelonthouders voor.

1 dag geleden
Verzuim in zorg neemt weer toe

AMSTERDAM (ANP) - Het verzuim onder zorgpersoneel nam het afgelopen kwartaal weer toe, zegt onderzoeksinstituut Vernet. Het kwam door meer korte afwezigheid (hooguit veertien dagen) van medewerkers. Dat is met 18 procent gestegen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Langdurig wegblijven nam amper toe.

1 dag geleden
Verdere stijging van aantal coronadeeltjes in riool

BILTHOVEN (ANP) - In de riolen zijn opnieuw meer deeltjes van het coronavirus te vinden. De zogenoemde virusvracht is voor de tiende week op rij gestegen. Dat wijst erop dat steeds meer mensen het virus onder de leden hebben.

2 dagen geleden
NVWA roept op tot reinheid tegen Afrikaanse varkenspest

UTRECHT (ANP) - Nu de erg besmettelijke Afrikaanse varkenspest (AVP) vaker voorkomt in Duitsland, roept de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op tot zo goed mogelijke reiniging en ontsmetting van diertransportmiddelen om te voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt en ook in ons land komt.

2 dagen geleden
Ook Eindhovense Co-Med-patiënten kunnen naar andere huisarts

EINDHOVEN (ANP) - Ongeveer 1700 mensen die waren aangesloten bij een huisartsenpraktijk in Eindhoven van de failliete keten Co-Med hebben binnenkort een andere vaste huisarts. Vanaf 1 september kunnen ze terecht bij een nieuwe praktijk, meldt zorgverzekeraar CZ. Die coördineert de afhandeling van Co-Med.

2 dagen geleden