Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wetlandwachter Roland treft dode zeearend aan nabij de Oesterdam

Wetlandwachter Roland treft dode zeearend aan nabij de Oesterdam

THOLEN - Wetlandwachter Roland-Jan Buijs heeft afgelopen zondag een dode zeearend aangetroffen ter hoogte van de Kreekraksluizen. Roland trof twee losse poten aan op een pad onder een windmolen van Windpark Kreekraksluis. De rest van de vogel werd gevonden in het nabije riet. Gezien de beschadigingen aan het dier, en de vindplaats, kan vrijwel zeker worden vastgesteld dat het dier verongelukt is door de windmolen.

In het Markiezaatsmeer vestigde zich 6 jaar geleden voor het eerst een jong koppel zeearenden. En dat is bijzonder te noemen, want in heel Nederland zijn er in 2021 slechts 22 paren geteld, waarvan er 17 tot broeden zijn gekomen. 

Het vrouwtje van het eerste koppel is poorloos verdwenen na haar tweede broedpoging. Inmiddels heeft een nieuw koppel zich gevestigd in het gebied en vliegen er een aantal juvenielen rond. Op dit moment wordt onderzocht welke zeearend het verongelukte dier betreft. Aangezien de zeearenden regelmatig richting het Krammer Volkenrak en de Ooster- en Westerschelde vliegen om voedsel te vinden, moeten ze het Windpark Kreekraksluis meermaals op een dag passeren. Elke passeervlucht is een risicovlucht op nog een ongeval met prachtige vogelsoort die het Natura2000 gebied rijk is. 


 Foto: Erik de Jonge

Detectiesystemen 
Dat windmolens en windmolenparken een bedreiging vormen voor vogelsoorten is al langer bekend. De Werkgroep Zeearend Nederland houdt dit goed in de gaten. Maar er zijn inmiddels ook goede technieken om dieren tijdig te detecteren, waardoor de molen bijvoorbeeld stilgezet kan worden als de vogel in de buurt vliegt. Bij nieuw aan te leggen windmolenparken moet er vooraf een toetsing plaatsvinden om de negatieve gevolgen van de aanleg op onder andere vogelsoorten in kaart te brengen.

Er is contact gelegd met de eigenaar van Windpark Kreekraksluis. Genoemden partijen zullen binnenkort met elkaar in overleg gaan om te kijken of toekomstige ongelukken voorkomen kunnen worden. 

Helaas!! Opnieuw een #zeearend gesneuveld door een windmolen, dit keer één uit het #Markiezaat…?? En dat terwijl het voorkomen kan worden. Graag zsm landelijk betere afspraken maken over windmolens bij natuur! https://t.co/kV2iQkBkP8 pic.twitter.com/31cAV62ipz

— Erik de Jonge (@BoswachterEdJ) August 29, 2022

Meer uit Tholen

Mogelijk uitstel verbod op zeegroenten snijden in Anna Jacobapolder

THOLEN - Het idee was om zeegroentensnijders na dit jaar te verbieden in Anna Jacobapolder-West, maar daar komt misschien verandering in. Stichting Het Zeeuwse Landschap heeft bij de provincie voorgesteld om dit verbod in deze regio met één jaar uit te stellen. “Om ruimte te geven aan de gesprekken over zeegroenten snijden op Tholen”, legt de stichting uit.

2 uur geleden
Landbouwverkeer Poortvliet krijgt eindelijk een eigen weg

POORTVLIET - Provincie Zeeland heeft woensdag het figuurlijke startschot gegeven voor de aanleg van een landbouwweg naast de provinciale weg in Poortvliet. “Dit project is een langgekoesterde wens van Tholen”, zei wethouder Corniel van Leeuwen op deze feestelijke middag. Eindelijk krijgt het landbouwverkeer een eigen weg en hoeft het straks niet meer door het dorp.

16 uur geleden
Nest van Aziatische hoornaars gevonden in Tholen-Noord

THOLEN - In Tholen-Noord is deze week vrijwel zeker een nest van de Aziatische hoornaar ontdekt. Een nest van dit insect kan onderdak geven aan zo’n 1500 hoornaars. De gemeente en de provincie zijn op de hoogte. “Het nest in Tholen bevindt zich hoog in de bomen, wat typerend is voor deze soort”, zegt Theo Zeegers van EIS Kenniscentrum Insecten.

20 uur geleden
Renovatie van eeuwenoud haventje Strijenham eindelijk gestart: 'Het was gewoon op'

POORTVLIET - De vervallen haven van Strijenham wordt na jarenlange inzet van Watersportvereniging Strijenham (WSV) eindelijk gerenoveerd. Het waterschap heeft groot onderhoud in gang gezet om het laatst overgebleven getijdenhaven in de Oosterschelde te herstellen naar zijn oorspronkelijke staat. “Het houtwerk was zo verrot. Het was gewoon op.”

22 uur geleden
Door rekenfout moet Tholen 95.130 euro extra betalen aan VRZ

THOLEN - Door een rekenfout in de boekhouding van Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) moet Tholen bijna een ton extra betalen aan de organisatie. De fout werd ontdekt tijdens de opstelling van de begroting van VRZ voor het jaar 2024. Andere Zeeuwse gemeenten moeten ook bijbetalen of krijgen juist geld terug.

1 dag geleden
Nog geen spoor van verdachten explosie bij woning aan Slachtveld

THOLEN - De politie heeft nog geen daders op het oog van de explosie woensdagnacht bij een woning aan het Slachtveld. Door zwaar vuurwerk zijn een woning en auto beschadigd geraakt. De politie zoekt naar getuigen en beeldmateriaal om de verdachten te achterhalen. De bewoner van het pand heeft aangifte gedaan.

1 dag geleden
Tholen biedt financiële steun voor restauratie en onderhoud van erfgoed

THOLEN - Eigenaren van gemeentelijke monumenten op Tholen kunnen binnenkort een subsidie aanvragen bij de gemeente voor het behoud van hun erfgoed. Deze nieuwe regeling biedt deze mensen de kans om financiële ondersteuning te ontvangen voor noodzakelijke restauratie- en onderhoudswerkzaamheden. 

1 dag geleden