Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wethouder onder indruk van ideeën over klimaatstraat van kinderen Regenboogschool

Wethouder onder indruk van ideeën over klimaatstraat van kinderen Regenboogschool

NIEUWDORP - Kinderen uit de groepen zes, zeven en acht van de Regenboogschool in Nieuwdorp hebben donderdag hun plannen voor een klimaatstraat laten zien.

De presentaties en maquettes van de straten werden beoordeeld door een jury met wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele, twee ambtenaren en schooldirecteur Pieter Goudappel.

Masterplan

Nieuwdorp heeft in het kader van het masterplan het plan opgevat om een klimaatstraat te maken van de Prinses Margrietstraat en Hertenweg. In zo’n straat staan energieneutrale huizen en komen problemen als wateroverlast en hittestress niet of nauwelijks voor. Hoe pak je dat aan, was de centrale vraag in het project op de Regenboogschool? “Ze gaan nadenken over dit soort problemen. Dat is goed”, zei juf Mieke Taal. “Op onze school hebben we veel aandacht voor duurzaamheid”, vulde Goudappel aan. “Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld veel gesproken over plastic soep en over het scheiden van afval. We hebben nu zelfs een milieustraatje in de gang waar de kinderen van alles kunnen scheiden. We merken dat ze heel betrokken zijn en graag meedenken.”

Regentonnen

Over de klimaatstraat was goed nagedacht. In groepjes van twee presenteerden de jongens en meiden hun ideeën. Zonnepanelen op daken, regentonnen in tuinen, groene parkeerplaatsen met elektrische oplaadpalen en veel weitjes en grindpaden, waarin het water makkelijk weg kan zakken, waren zaken die vaak voorbij kwamen. “Groene daken met veel planten. Dat lijkt ons een goed idee”, zei Fleur, de jongste van de klas, die haar collega Emma vanwege ziekte moest missen.

Combineren

Mila en Jenz opperden het idee om de oplaadpalen te combineren met lantaarnpalen en deze op te laden met zonnepanelen. Het leverder hen complimenten op van de jury, maar winnen deden ze niet.

De klimaatstraat van Kai en Kay kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus. “Ik was zeer onder de indruk van alle presentaties”, zei Witkam. “Kai en Kay hadden het meest complete voorstel met aandacht voor klimaat, duurzaamheid en biodiversiteit en innovatieve oplossingen.”

Bewustzijn 

Volgens Witkam is het belangrijk dat kinderen met duurzaamheid bezig zijn. “Je creëert bewustzijn, zowel bij jong als oud, want zij vertellen er thuis weer over. Dat is alleen maar mooi. Het zou leuk zijn om dit op andere scholen uit te rollen.” De school kreeg als beloning een wormerie, waarmee je makkelijk compost kunt maken van gft-afval. Voor alle kinderen was er ook een cadeautje. 

Meer uit Beveland

Burgemeester Dijksterhuis neemt Jaarboek Beveland 2023 in ontvangst

HEINKENSZAND - Burgemeester Gerben Dijksterhuis van de gemeente Borsele heeft uit handen van Robert Odekerken van Uitgeverij De Bode het Jaarboek Beveland 2023 in ontvangst genomen. 

11 uur geleden
Man gewond aan hoofd na ongeval Oosterschelde

COLIJNSPLAAT - Bij een ongeval op de Oosterschelde bij Colijnsplaat is zaterdagmiddag een man gewond geraakt aan het hoofd. De KNRM en de Kustwacht werden ingezet.

2 dagen geleden
Kapelse bigband 'The Evergreens' gaat terug in de tijd in Wilhelminadorp

WILHELMINADORP - Op zaterdag 9 maart geeft bigband The Evergreens uit Kapelle een echte dansavond voor de liefhebbers van het stijldansen.

2 dagen geleden
Kunstenaar Dani Ploeger: 'Mijn werk gaat over de wereld waarin we leven'

VLISSINGEN - Bij de Souburgse fanfare leerde hij dat er meer mogelijk is dan 'doe maar gewoon, dan doe je al gek genoeg'. Die les heeft Dani Ploeger ter harte genomen. Als kunstenaar zoekt hij de verbinding tussen de plek waar hij opgroeide en de kunstwereld. "Die mensen vinden me een rare, maar ik ben óók nog steeds iemand van het dorp."

2 dagen geleden
Auto belandt in sloot in buitengebied Borssele: Inzittenden naar het ziekenhuis

BORSSELE - In het buitengebied van Borssele is vrijdagavond een personenauto op zijn kop in een vrijwel droge sloot beland. Zeker twee personen raakten gewond.

2 dagen geleden
Hele gebied Omnium en Hollandsche Hoeve in Goes voortaan rookvrij

GOES - Binnen mocht al niet meer gerookt worden, maar voortaan is het hele terrein van het Omnium en de Hollandsche Hoeve in Goes een rookvrije zone. 'Hier komen veel kinderen en we willen het goede voorbeeld geven', aldus de partijen in het gebied die hiervoor samenwerken.

3 dagen geleden
Goes vernieuwt centrum-zuid, inwoners kunnen meedenken

GOES - De gemeente Goes presenteert een conceptplan voor de toekomst van het gebied centrum-zuid. Voordat de gemeenteraad hierover definitief besluit, kunnen inwoners tot maandag 1 april online meedenken en suggesties geven. Ook is er op maandag 18 maart een inloopavond over de nieuwe visie in buurthuis de Pit in Goes.

3 dagen geleden