Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wethouder onder indruk van ideeën over klimaatstraat van kinderen Regenboogschool

Wethouder onder indruk van ideeën over klimaatstraat van kinderen Regenboogschool

NIEUWDORP - Kinderen uit de groepen zes, zeven en acht van de Regenboogschool in Nieuwdorp hebben donderdag hun plannen voor een klimaatstraat laten zien.

De presentaties en maquettes van de straten werden beoordeeld door een jury met wethouder Arno Witkam van de gemeente Borsele, twee ambtenaren en schooldirecteur Pieter Goudappel.

Masterplan

Nieuwdorp heeft in het kader van het masterplan het plan opgevat om een klimaatstraat te maken van de Prinses Margrietstraat en Hertenweg. In zo’n straat staan energieneutrale huizen en komen problemen als wateroverlast en hittestress niet of nauwelijks voor. Hoe pak je dat aan, was de centrale vraag in het project op de Regenboogschool? “Ze gaan nadenken over dit soort problemen. Dat is goed”, zei juf Mieke Taal. “Op onze school hebben we veel aandacht voor duurzaamheid”, vulde Goudappel aan. “Vorig jaar hebben we bijvoorbeeld veel gesproken over plastic soep en over het scheiden van afval. We hebben nu zelfs een milieustraatje in de gang waar de kinderen van alles kunnen scheiden. We merken dat ze heel betrokken zijn en graag meedenken.”

Regentonnen

Over de klimaatstraat was goed nagedacht. In groepjes van twee presenteerden de jongens en meiden hun ideeën. Zonnepanelen op daken, regentonnen in tuinen, groene parkeerplaatsen met elektrische oplaadpalen en veel weitjes en grindpaden, waarin het water makkelijk weg kan zakken, waren zaken die vaak voorbij kwamen. “Groene daken met veel planten. Dat lijkt ons een goed idee”, zei Fleur, de jongste van de klas, die haar collega Emma vanwege ziekte moest missen.

Combineren

Mila en Jenz opperden het idee om de oplaadpalen te combineren met lantaarnpalen en deze op te laden met zonnepanelen. Het leverder hen complimenten op van de jury, maar winnen deden ze niet.

De klimaatstraat van Kai en Kay kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus. “Ik was zeer onder de indruk van alle presentaties”, zei Witkam. “Kai en Kay hadden het meest complete voorstel met aandacht voor klimaat, duurzaamheid en biodiversiteit en innovatieve oplossingen.”

Bewustzijn 

Volgens Witkam is het belangrijk dat kinderen met duurzaamheid bezig zijn. “Je creëert bewustzijn, zowel bij jong als oud, want zij vertellen er thuis weer over. Dat is alleen maar mooi. Het zou leuk zijn om dit op andere scholen uit te rollen.” De school kreeg als beloning een wormerie, waarmee je makkelijk compost kunt maken van gft-afval. Voor alle kinderen was er ook een cadeautje. 

Meer uit Beveland

Een kijkje in Ambachtscentrum Goes: 'Hoeden zijn mijn lust en mijn leven'

GOES - Op de Hollandsche Hoeve in Goes komen in het Ambachtscentrum allerlei disciplines samen. Jong en oud kijken er op woensdag en zaterdag hun ogen uit, kunnen er unieke spulletjes kopen en workshops volgen. De atelierhouders tonen hun passie achter de sfeervolle, door leerlingen van de Goese ambachtsschool vervaardigde geveltjes, geïnspireerd op woningen aan de Kleine Kade.

14 uur geleden
GGD: 'Ruim helft Zeeuwse jongvolwassenen ervaart psychische klachten'

GOES - Meer dan de helft van de Zeeuwen van 16 tot en met 25 jaar ervaart psychische klachten. Dit blijkt uit de Corona Gezondheidsmonitor Jongvolwassenen 2022-2023, laat de GGD Zeeland dinsdag weten. ‘Dit is een groot vragenlijstonderzoek onder ruim 1500 Zeeuwse jongvolwassenen.’

18 uur geleden
Mannen slaan kunstgebit en bril kapot bij verkeersruzie, Borselenaar (25) opgepakt in Tilburg

VLISSINGEN - Bij een verkeersruzie op de Nieuwe Vlissingseweg in Vlissingen hebben twee mannen maandag een automobilist mishandeld. Het slachtoffer bleef achter met een kapotte bril en kapot kunstgebit. Dankzij hulp van getuigen kon de politie rond middernacht in Tilburg twee verdachten, onder wie een 25-jarige Borselenaar, aanhouden.

19 uur geleden
Topprestatie voor sporthal De Zwake

‘s-GRAVENPOLDER - Sporthal De Zwake in ‘s-Gravenpolder heeft in het kader van de landelijke samenwerking tussen Sportfondsen en JOGG-Teamfit de horeca aangevuld met gezondere keuzes.

20 uur geleden
Mijlpaal: Sawasdee verscheept 100e container voor ontwikkelingshulp

DRIEWEGEN - De Zeeuwse Stichting Sawasdee heeft maandagochtend vanuit Driewegen haar 99e en 100e zeecontainer verscheept met hulpgoederen voor schoolprojecten in Cambodja. 

1 dag geleden
Extra veel mode en lifestyle in Goes tijdens Vriendinnendag

GOES - Vriendinnendag gaf de koopzondag in Goes zondag extra allure. 

1 dag geleden
Op de werkvloer bij de keurslager: 'Dat je als slager 70, 80 uur werkt, is achterhaald'

GOES - Op de werkvloer van de slagerij vond Cees Mol het als jongen soms maar vies ruiken, herinnert hij zich lachend zijn eerste schreden in de slagerswereld. Al gauw rook hij daardoorheen en raakte in de zaak van zijn ouders gefascineerd door het ambacht. “Het is zó veelzijdig”, verklaart Mol. Sinds zijn zestiende werkt hij in deze branche en nu heeft hij al jaren een eigen keurslagerij. “Ik heb nooit iets anders willen doen.”

2 dagen geleden