
Wetenschappers zien 1950 als begin van het 'Antropoceen'
TORONTO (ANP/RTR) - Een groep internationale wetenschappers zegt bewijs te hebben gevonden dat het 'Antropoceen', het geologische tijdperk van de mensen, is begonnen. De onderzoekers van de Anthropocene Working Group (AWG) beschouwen 1950 als het startpunt van het tijdvak waarin veranderingen van het klimaat en de ecologie op aarde voornamelijk worden gedreven door menselijke activiteit.
De wetenschappers hebben wereldwijd bodemonderzoek gedaan, maar zagen in een Canadees meer het sterkste bewijs voor de start van het Antropoceen, wat is afgeleid van het Oudgriekse woord anthropos: mens. In het sediment van Lake Crawford, bij Toronto, is plutonium aangetroffen. Dat zou komen van testen met wapens uit de jaren vijftig. Volgens de AWG nam in die periode ook het gebruik van fossiele brandstoffen enorm toe en veranderde het landgebruik door bijvoorbeeld kunstmest. Dat zou allemaal terug te zien zijn in de geologie van de laatste zeventig jaar.
De geschiedenis van onze planeet is opgedeeld in geologische tijdvakken. Officieel zitten we nog in het Holoceen, omdat het Antropoceen niet is erkend door de International Commission on Stratigraphy (ICS). Het Holoceen duurt nu 11.700 jaar, sinds het einde van de laatste ijstijd. De periodes daarvoor duurden allemaal miljoenen jaren.
De wetenschappers willen hun bewijs aanbieden aan het ICS zodat het Antropoceen een officieel tijdvak wordt. Volgens de AWG is er zoveel veranderd in onze bodem, maar ook in bijvoorbeeld de biodiversiteit, dat we nu absoluut niet meer leven in het Holoceen. Hun onderzoekers zien 1950 als het beginpunt, andere wetenschappers wijzen ook weleens de industriële revolutie van de achttiende en negentiende eeuw aan als geologisch keerpunt.
Meer uit Buitenland
VATICAANSTAD (ANP) - De kardinalen die een nieuwe paus gaan kiezen, staan op het punt te beginnen aan het conclaaf. Ze hebben zich verzameld in een kapel van het Apostolisch Paleis van waaruit ze niet veel later in processie naar de Sixtijnse Kapel gaan.
36 minuten geledenJERUZALEM (ANP/RTR) - De Verenigde Staten en Israël hebben de mogelijkheid besproken dat er in Gaza uiteindelijk een tijdelijk bestuur komt onder Amerikaanse leiding. Dat zeggen vijf bronnen tegen persbureau Reuters.
1 uur geledenDUBLIN (ANP) - Zes Europese landen hebben zich in een gezamenlijke verklaring uitgesproken tegen de nieuwe Israëlische plannen voor de bezetting van de Gazastrook. De buitenlandministers van Ierland, IJsland, Noorwegen, Luxemburg, Slovenië en Spanje "wijzen elke demografische of territoriale verandering in Gaza krachtig af".
2 uur geledenBERLIJN (ANP/RTR) - De nieuwe Duitse regering moet nog dit jaar veel meer uitgeven aan defensie, vindt defensieminister Boris Pistorius volgens ingewijden. Hij zou zijn begroting willen opschroeven van ongeveer 52 naar meer dan 60 miljard euro.
2 uur geledenPARIJS (ANP/RTR/AFP) - Frankrijk en Duitsland richten een defensie- en veiligheidsraad op. Die komt regelmatig samen om "onze gemeenschappelijke strategische uitdagingen" te bespreken, aldus de Franse president Emmanuel Macron.
2 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie maakt zich grote zorgen over het plan van Israël om de hulp aan Gaza aan particuliere beveiligingsbedrijven over te laten. Dat zou het Israëlische veiligheidskabinet zondag hebben besloten. Dat druist in "tegen de humanitaire beginselen, zoals die door VN-organisaties en humanitaire partners zijn onderstreept", stellen EU-buitenlandchef Kaja Kallas en Eurocommissarissen Dubravka Šuica (Middellandse Zeegebied) en Hadja Lahbib (Paraatheid en Crisisbeheer) in een gezamenlijke verklaring.
2 uur geledenISLAMABAD (ANP/AFP) - Pakistan zegt zich terughoudend te hebben opgesteld tijdens de Indiase aanvallen. "Ongeveer 75 tot 80 Indiase gevechtsvliegtuigen namen deel aan de aanval, waarvan Pakistan er slechts vijf neerhaalde terwijl ze projectielen afwierpen, inclusief twee Indiase drones", zei minister van Buitenlandse Zaken Ishaq Dar volgens de krant Dawn tegen de pers.
2 uur geleden