Wetenschappers: nieuwe borstimplantaten kunnen snel lekken
ZWOLLE/GRONINGEN (ANP) - Twee wetenschappers waarschuwen dat de nieuwste generatie siliconen borstimplantaten van "veelgebruikte, gerenommeerde merken en typen" heel snel bepaalde lichaamsvreemde moleculen aan de rest van het lichaam kunnen doorgeven. Vrouwen moeten goed nadenken of ze ze willen laten plaatsen, zeggen plastisch chirurg Rita Kappel en patholoog Evert van den Broek.
Ze hebben onderzoek gedaan en dat nu gepubliceerd in de uitgave British Journal of Cancer Research. Ze concludeerden dat siliconen borstprothesen vrijwel direct na plaatsing kunnen beginnen met de uitscheiding van de deeltjes. Tot nog toe is aangenomen dat alleen oudere borstprothesen, die jaren in het lichaam zitten, dergelijke lekkages vertonen ofwel "zweten". Getroffen vrouwen melden dan bijvoorbeeld chronische vermoeidheid. Volgens Kappel is het vervangen van oude implantaten door nieuwe dus geen oplossing. Het zweten gaat volgens haar met de nieuwe gewoon door en de effecten tellen op.
Het duo bekeek tussen 2018 en 2021 weefsel van zeven vrouwen die geen gezondheidsklachten hadden, maar ongelukkig waren met hun borstvergroting. Ze wilden weer van de implantaten af. In alle afgenomen weefsels werden moleculen gevonden waar ze niet horen, terwijl de implantaten niet stuk waren. De wetenschappers zagen dat al binnen drie weken na plaatsing siliconenmoleculen in het omringende bindweefselkapsel kunnen voorkomen en zich ook verder kunnen verspreiden. "Dit kapsel, een natuurlijke reactie van het lichaam, vormt zich als een soort bekledende laag rond de prothese", leggen ze uit.
Ze bepleiten nader onderzoek. "Bezint eer gij begint", houden ze kandidaten voor implantaten intussen voor. "Het beste is helemaal geen implantaat", aldus Kappel.
Meer uit Gezond
DEN HAAG (ANP) - Er zijn op dit moment geen signalen dat mond-en-klauwzeer (MKZ) ook in Nederland voorkomt, schrijft landbouwminister Femke Wiersma in een brief aan de Tweede Kamer. Wel heeft zij 100.000 doses vaccin besteld, voor het geval er gevaccineerd moet worden. Als de ziekte ergens uitbreekt, zal in een straal van twee kilometer rondom het besmette bedrijf worden gevaccineerd.
19 uur geledenZAANDAM (ANP) - Zeker tien mensen hebben zich bij Albert Heijn gemeld omdat ze ziek zijn geworden na het eten van blauwe bessen van de supermarktketen. Dinsdag waarschuwde Albert Heijn dat een partij kilozakken met ingevroren blauwe bessen van het huismerk besmet was met hepatitis A.
21 uur geledenBILTHOVEN (ANP) - Het RIVM houdt rekening met honderden hepatitis A-besmettingen door de met het virus besmette blauwe bessen van supermarktketen Albert Heijn. Dat bevestigt een woordvoerder van het gezondheidsinstituut na berichtgeving van de NOS.
1 dag geledenBRUSSEL (ANP) - China trekt fabrikanten van medische apparatuur uit eigen land voor, ten nadele van branchegenoten uit de Europese Unie. Dat stelt de Europese Commissie in een nieuw rapport. Het dagelijks bestuur van de EU beraadt zich nu op maatregelen tegen die vermeende oneerlijke behandeling.
1 dag geledenLONDEN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Verenigd Koninkrijk verbiedt de import van runderen, varkens en schapen uit Duitsland in verband met de recente uitbraak van mond- en klauwzeer (MKZ) bij waterbuffels in de oostelijke deelstaat Brandenburg. Volgens de Britse regering moet daarmee worden voorkomen dat ook in het Verenigd Koninkrijk besmettingen met MKZ ontstaan.
1 dag geledenARNHEM (ANP) - Het Arnhemse ziekenhuis Rijnstate heeft last van een grote computerstoring, bevestigde een woordvoerster dinsdagochtend na berichtgeving van Omroep Gelderland. Daarom worden alle afspraken die deze ochtend op de agenda staan, met bijvoorbeeld specialisten of voor een ingreep of onderzoek, afgezegd. Dat is nodig omdat er zonder de computers niet goed met de patiëntendossiers kan worden gewerkt. Spoedeisende hulp en spoedoperaties gaan wel door. Daarvoor kunnen een paar losstaande computers worden gebruikt.
1 dag geledenLOS ANGELES (ANP/BLOOMBERG) - De gouverneur van Californië, Gavin Newsom, wil dat de staat 2,5 miljard dollar (2,44 miljard euro) uittrekt voor de aanpak van de bosbranden in Los Angeles. De financiële hulp, die Newsom vergelijkt met de steun die Europa na de Tweede Wereldoorlog kreeg met het Marshallplan, moet ook toekomstige bosbranden beter beheersbaar maken.
2 dagen geleden