Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wet tegen discriminatie op arbeidsmarkt strandt in senaat

Wet tegen discriminatie op arbeidsmarkt strandt in senaat

DEN HAAG (ANP) - De wet die discriminatie bij sollicitaties moet voorkomen, is na een uitzonderlijke behandeling gestrand in de Eerste Kamer. In de senaat kreeg het voorstel van demissionair minister Karien van Gennip geen meerderheid, ondanks toezeggingen van haar aan onder meer de VVD.

Om de laatste concessies te bespreken, hield de Eerste Kamer dinsdagavond een vierde termijn voor de bespreking van het wetsvoorstel. Normaal gesproken blijft een behandeling bij twee termijnen. De VVD stemde in de Tweede Kamer nog voor het plan. De Eerste Kamerfractie van de liberalen zegt niet zeker te weten of de wet effect zal hebben, terwijl deze wel tot extra regels voor (kleine) bedrijven zal leiden.

De wet zou bedrijven verplichten een werkwijze te hebben om discriminatie tegen te gaan bij sollicitaties en hierover te rapporteren. Van Gennip had toegezegd dat de strengere regels alleen gelden voor bedrijven met minstens vijftig werknemers. Ook zou de eerste twee jaar niet worden gehandhaafd. De VVD-fractie was niet gerustgesteld. Volgens GroenLinks-PvdA zochten de liberalen naar een excuus om niet akkoord te gaan met de wet.

'Pijnlijk'

Op de aanpassingen die Van Gennip voorstelde, reageerden partijen verschillend. GroenLinks-PvdA noemde ze "te dragen", de SP zei uiterst teleurgesteld te zijn over de "afzwakking". De VVD wees erop dat de bewindsvrouw niet "de elegante weg" koos. Ze opperde namelijk om een nieuw wetsvoorstel in te dienen, nadat het oorspronkelijke voorstel was aangenomen. Daarmee vroeg de minister de Kamer in feite akkoord te gaan met een "spookwetsvoorstel", vond VVD-senator Koen Petersen.

Ook de SGP, tegenstander van de wet, was het niet eens met de vorm. "Ik heb een beetje het gevoel dat we staatsrechtelijk aan het slalommen zijn", zei fractievoorzitter Peter Schalk in het debat. Dat leidt volgens hem tot een "grillig spoor met een onzekere uitkomst". GroenLinks-PvdA-senator Mei Li Vos stelde dat Van Gennip een heel "gebruikelijke route" voorstelde.

De demissionaire bewindsvrouw zelf laat in een reactie op sociale media duidelijk blijken teleurgesteld te zijn. "Buitengewoon pijnlijk dat een antidiscriminatiewet weggestemd wordt", schrijft Van Gennip. "Dit is écht een gemiste kans."

Meer uit Politiek

Formerende partijen aan de slag met doorrekening CPB van plannen

DEN HAAG (ANP) - PVV, VVD, NSC en BBB hebben vrijdag van het Centraal Planbureau (CPB) de doorrekening ontvangen van de plannen die ze op tafel hebben gelegd tijdens hun onderhandelingen, meldt een woordvoerster van de kabinetsformatie. Nu de financieel-economische gevolgen van de beoogde maatregelen zijn berekend, zullen de formerende partijen knopen moeten gaan doorhakken, zo kondigden de twee informateurs Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol onlangs aan.

6 uur geleden
VVD en BBB niet bezorgd over beknotting persvrijheid

DEN HAAG (ANP) - VVD, NSC en BBB maken zich geen zorgen over beknotting van de persvrijheid, ook niet als PVV in een nieuw kabinet komt. "We hebben voldoende vertrouwen in de democratie en de rechtstaat dat het niet zo ver komt", zegt BBB-Kamerlid Henk Vermeer. De VVD zegt zich altijd te hebben ingezet voor de vrijheid en veiligheid van de pers "en dat zullen we blijven doen, in welke politieke constellatie dan ook", zegt VVD-Kamerlid Claire Martens.

11 uur geleden
Jezus Leeft in beroep tegen uitsluiting Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De partij Jezus Leeft stapt naar de Raad van State, omdat ze niet mag meedoen aan de Europese verkiezingen op 6 juni. De Raad van State, de hoogste bestuursrechter, behandelt de zaak komende maandag om 11.00 uur. Uiterlijk volgende week vrijdag moet de raad uitspraak doen.

12 uur geleden
Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

2 dagen geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

3 dagen geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

4 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

4 dagen geleden