Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wet tegen discriminatie op arbeidsmarkt strandt in senaat

Wet tegen discriminatie op arbeidsmarkt strandt in senaat

DEN HAAG (ANP) - De wet die discriminatie bij sollicitaties moet voorkomen, is na een uitzonderlijke behandeling gestrand in de Eerste Kamer. In de senaat kreeg het voorstel van demissionair minister Karien van Gennip geen meerderheid, ondanks toezeggingen van haar aan onder meer de VVD.

Om de laatste concessies te bespreken, hield de Eerste Kamer dinsdagavond een vierde termijn voor de bespreking van het wetsvoorstel. Normaal gesproken blijft een behandeling bij twee termijnen. De VVD stemde in de Tweede Kamer nog voor het plan. De Eerste Kamerfractie van de liberalen zegt niet zeker te weten of de wet effect zal hebben, terwijl deze wel tot extra regels voor (kleine) bedrijven zal leiden.

De wet zou bedrijven verplichten een werkwijze te hebben om discriminatie tegen te gaan bij sollicitaties en hierover te rapporteren. Van Gennip had toegezegd dat de strengere regels alleen gelden voor bedrijven met minstens vijftig werknemers. Ook zou de eerste twee jaar niet worden gehandhaafd. De VVD-fractie was niet gerustgesteld. Volgens GroenLinks-PvdA zochten de liberalen naar een excuus om niet akkoord te gaan met de wet.

'Pijnlijk'

Op de aanpassingen die Van Gennip voorstelde, reageerden partijen verschillend. GroenLinks-PvdA noemde ze "te dragen", de SP zei uiterst teleurgesteld te zijn over de "afzwakking". De VVD wees erop dat de bewindsvrouw niet "de elegante weg" koos. Ze opperde namelijk om een nieuw wetsvoorstel in te dienen, nadat het oorspronkelijke voorstel was aangenomen. Daarmee vroeg de minister de Kamer in feite akkoord te gaan met een "spookwetsvoorstel", vond VVD-senator Koen Petersen.

Ook de SGP, tegenstander van de wet, was het niet eens met de vorm. "Ik heb een beetje het gevoel dat we staatsrechtelijk aan het slalommen zijn", zei fractievoorzitter Peter Schalk in het debat. Dat leidt volgens hem tot een "grillig spoor met een onzekere uitkomst". GroenLinks-PvdA-senator Mei Li Vos stelde dat Van Gennip een heel "gebruikelijke route" voorstelde.

De demissionaire bewindsvrouw zelf laat in een reactie op sociale media duidelijk blijken teleurgesteld te zijn. "Buitengewoon pijnlijk dat een antidiscriminatiewet weggestemd wordt", schrijft Van Gennip. "Dit is écht een gemiste kans."

Meer uit Politiek

Faber: 'goed nieuws' dat opvang derdelanders mag stoppen

DEN HAAG (ANP) - Migratieminister Marjolein Faber (PVV) vindt het "goed nieuws" dat de opvang van de ongeveer 1700 'derdelanders' uit Oekraïne mag worden beëindigd van de Raad van State, meldt haar woordvoerder. Deze mensen die zijn gevlucht toen Rusland het land binnenviel in 2022, maar niet beschikken over de Oekraïense nationaliteit, kregen tot nu toe dezelfde bescherming als Oekraïners.

5 uur geleden
CDA, CU en SGP verbolgen over nieuwe onderwijsbezuinigingen

DEN HAAG (ANP) - Drie van de vier partijen die het kabinet hielpen de onderwijsbegroting door de Eerste Kamer te loodsen zijn "verbolgen" over de nieuwe onderwijsbezuinigingen die in de voorjaarsnota staan. CDA, ChristenUnie en SGP zeggen in een debat met onderwijsminister Eppo Bruins (NSC) verbaasd te zijn over die bezuinigingen.

5 uur geleden
Madlener heeft Brusselse kritiek op geluidsplannen niet opgelost

DEN HAAG/BRUSSEL (ANP) - Minister Barry Madlener (Infrastructuur) heeft kritiek van de Europese Commissie op zijn plannen om geluidshinder rond Schiphol te verminderen nog niet opgelost. Eurocommissaris Apostolos Tzitzikostas van Duurzaam Transport heeft vorige week een brief naar Madlener gestuurd met de opdracht om "tekortkomingen" in zijn plannen aan te pakken, meldt een van zijn woordvoerders.

8 uur geleden
Raad van State: opvang derdelanders uit Oekraïne mag stoppen

DEN HAAG (ANP) - Migratieminister Marjolein Faber (PVV) mag de opvang van zogenoemde 'derdelanders' uit Oekraïne beëindigen, oordeelt de Raad van State in drie uitspraken. Daarmee volgt de hoogste bestuursrechter een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Het gaat hierbij om mensen zonder de Oekraïense nationaliteit die zijn gevlucht nadat het land werd binnengevallen door Rusland in 2022. Zij kregen net als de gevluchte Oekraïners tijdelijke bescherming in Nederland.

9 uur geleden
Schoof en Veldkamp namens regering naar uitvaart paus Franciscus

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof en minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) wonen zaterdag namens de regering de uitvaartplechtigheid bij van paus Franciscus. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.

23 uur geleden
Half miljard compensatie voor bedrijven met hoge stroomprijzen

DEN HAAG (ANP) - Klimaatminister Sophie Hermans komt energie-intensieve bedrijven tegemoet met in totaal een half miljard euro voor de hoge energieprijzen. Dat bevestigen ingewijden na berichtgeving van De Telegraaf en de NOS. De compensatie staat in het vrijdag te presenteren klimaatpakket van de VVD-vicepremier.

1 dag geleden
NSC maakt draai over handelsverdrag met Zuid-Amerika, is nu voor

DEN HAAG (ANP) - Regeringspartij NSC is van mening veranderd over het EU-Mercosur-vrijhandelsverdrag dat de Europese Unie wil sluiten met een aantal landen in Zuid-Amerika. "Waar we eerder terughoudend waren, steunen wij nu dit verdrag", zei Kamerlid Wytske Postma tijdens een debat over de importheffingen die de Amerikaanse regering wil opleggen voor goederen uit de EU.

1 dag geleden