Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Westkappels koor zingt honderd jaar

Westkappels koor zingt honderd jaar

WESTKAPELLE – Het Westkappels koor bestaat honderd jaar. De leden vieren het jubileum met verschillende optredens en een expositie in museum Het Polderhuis in Westkapelle.

In 1920 is in Westkapelle het gemengde koor De Noordzeegalm opgericht. Na enkele jaren verminderde de animo onder de heren en is het koor omgedoopt tot het Westkappels Dameskoor. De leden, uit Westkapelle en omliggende dorpen, droegen Walcherse dracht en zongen Hollandse liederen. “In die tijd werden liedjes aan de deur verkocht”, vertelt voorzitter Jozien Slabber (72). “Je had nog geen cassettebandjes en daarom kwamen verkopers met bladmuziek en liedteksten langs de deuren.” Zingen is in Westkapelle altijd een belangrijk onderdeel van feesten, zoals het gaaischieten, geweest. "Het is jammer dat de jeugd weinig interesse heeft voor de traditie en het zingen in klederdracht minder wordt."

Bus

Sinds 2003 laat het gezelschap ook heren toe en ze helpt leden passende dracht te vinden. “Toen ik lid werd, mocht ik kleding lenen van Stichting Cultuurbehoud Westkapelle”, vertelt Jan van Loon (66). Hij leerde het koor kennen toen hij de leden voor een optreden als buschauffeur naar Gorinchem bracht. "In de bus werd veel gezongen en Jozien speelde op haar accordeon. Tijdens de terugreis begon ik mee te zingen. Een paar weken later ben ik lid geworden.”

Slaapliedje

Slabber zit al 36 jaar in het koorbestuur. In de loop der jaren heeft ze het ledenaantal zien stijgen en dalen, waardoor ze niet had gedacht dat het koor het jubileum zou halen. “We hebben vaak op het punt van opdoeken gestaan, maar we staken altijd de schouders eronder en gingen weer voor.” In de hoogtijdagen van de jaren ’80 had het koor ruim vijftig leden. Nu zijn het er 24, die vierstemmig een breed repertoire zingen. “We zingen niet alleen Nederlandse liedjes, maar ook klassieke stukken en liedjes als Nina Bobo, een Indonesisch slaapliedje.”

Panorama

Vanaf 13 maart is in het museumcafé van Het Polderhuis de expositie over honderd jaar Westkappels Koor te zien. Op 28 maart zingt het koor samen met de IJsselmannen uit Ouderkerk aan den IJssel in verenigingsgebouw Westkapelle Herrijst. “We kijken ook uit naar het optreden bij het panorama van Jo Dumon Tak. Hij heeft Westkapelle geschilderd en wij mogen op 11 april een optreden geven”, zegt Van Loon. “We zijn trots op het jubileumjaar, want zo vaak komt het niet voor dat een koor honderd jaar bestaat.”

Kijk voor meer informatie op www.hetwestkappelskoor.nl.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Meer uit Middelburg

Klimaatburgemeester(s) in gemeente Middelburg en gemeente Veere gezocht

DEN HAAG/MIDDELBURG/DOMBURG - Van 11 november tot en met 17 november wordt voor de vierde keer de Nationale Klimaatweek (NKW) georganiseerd. Op allerlei manieren laten Nederlanders (Klimaatburgemeesters) zien wat je kan doen om duurzamer te leven tijdens de Nationale Klimaatweek. Het doel? Zoveel mogelijk Nederlanders inspireren om zich in te zetten voor een beter klimaat. Daarom zoeken het ministerie van Klimaat en Groene Groei en Klimaatstichting HIER nieuwe Klimaatburgemeesters in zo veel mogelijk gemeenten in Nederland. Zo ook in gemeente Middelburg en gemeente Veere.Klimaatburgemeesters kunnen gemeenten helpen bij het stimuleren van anderen om duurzaam te gaan leven. Zij zijn de verbinding en inspiratiebron voor mede-inwoners. Met activiteiten en initiatieven brengen Klimaatburgemeesters anderen in beweging voor het klimaat, met als hoogtepunt de Nationale Klimaatweek (11-17 november 2024).

11 uur geleden
De zomervakantie is begonnen: dag basisschool, hallo middelbare!

MIDDELBURG - Vorige week namen de leerlingen van groep 8 afscheid van de basisschool. Hebben ze zin om naar de middelbare school te gaan? En wat gaan ze doen deze vakantie? 

14 uur geleden
Zaterdag 14 september Open Monumentendag 2024 in gemeente Veere

DOMBURG - Net als voorgaande jaren doet de gemeente Veere weer mee aan de landelijke Open Monumentendag op zaterdag 14 september. Bent u eigenaar of beheerder van een monument in de gemeente Veere en wilt u de deuren van uw monument van 10.00 tot 17.00 uur openstellen voor publiek? Dan hoort de gemeente dat graag uiterlijk 19 juli 2024 van u. Aanmelden Open Monumentendag

16 uur geleden
Gewonden bij botsing auto's in Middelburg

MIDDELBURG - Op bedrijventerrein Arnestein in Middelburg zijn vrijdagochtend twee personen gewond geraakt bij een aanrijding. Twee auto's liepen forse schade op.De auto's kwamen rond 10.45 uur met elkaar in botsing bij de kruising van de Waldammeweg en de Herculesweg. Eén van de voertuigen kwam tot stilstand in de bosschage. Twee ambulanceteams kwamen ter plekke om zich over de betrokkenen te ontfermen. Twee personen werden meegenomen door de ambulancedienst. De auto's liepen de nodige schade op. Vanwege de aanrijding moest de politie een deel van de straat afzetten. Omstreeks 11.30 uur was de weg weer helemaal vrij. Over de oorzaak van de botsing is niets bekend.Op de bewuste kruising vonden de afgelopen jaren al verschillende aanrijdingen plaats. In meerdere gevallen was ook sprake van letsel. Een maand geleden raakte bijvoorbeeld nog een fietser gewond toen deze in botsing kwam met een personenauto.

17 uur geleden
Eerste folkloristische dag in Middelburg gevierd

MIDDELBURG - Vandaag vond de eerste folkloristische dag plaats in Middelburg. Versierde paarden, ringrijden en klederdracht op en om het Abdijplein. Een fototerugblik.

1 dag geleden
Stuur jouw Walcherse foto naar De Bode

MIDDELBURG/DOMBURG - Elke week staat op de ontspanningspagina van de wekelijkse Middelburgse & Veerse Bode een lezersfoto. Dit keer was het de foto van Marcel den Boer uit Arnemuiden die gepubliceerd werd. 

1 dag geleden
De zomervakantie is begonnen: dag basisschool, hallo middelbare!

WESTKAPELLE - Vorige week namen de leerlingen van groep 8 afscheid van de basisschool. Hebben ze zin om naar de middelbare school te gaan? En wat gaan ze doen deze vakantie? 

1 dag geleden