Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Westkappels koor zingt honderd jaar

Westkappels koor zingt honderd jaar

WESTKAPELLE – Het Westkappels koor bestaat honderd jaar. De leden vieren het jubileum met verschillende optredens en een expositie in museum Het Polderhuis in Westkapelle.

In 1920 is in Westkapelle het gemengde koor De Noordzeegalm opgericht. Na enkele jaren verminderde de animo onder de heren en is het koor omgedoopt tot het Westkappels Dameskoor. De leden, uit Westkapelle en omliggende dorpen, droegen Walcherse dracht en zongen Hollandse liederen. “In die tijd werden liedjes aan de deur verkocht”, vertelt voorzitter Jozien Slabber (72). “Je had nog geen cassettebandjes en daarom kwamen verkopers met bladmuziek en liedteksten langs de deuren.” Zingen is in Westkapelle altijd een belangrijk onderdeel van feesten, zoals het gaaischieten, geweest. "Het is jammer dat de jeugd weinig interesse heeft voor de traditie en het zingen in klederdracht minder wordt."

Bus

Sinds 2003 laat het gezelschap ook heren toe en ze helpt leden passende dracht te vinden. “Toen ik lid werd, mocht ik kleding lenen van Stichting Cultuurbehoud Westkapelle”, vertelt Jan van Loon (66). Hij leerde het koor kennen toen hij de leden voor een optreden als buschauffeur naar Gorinchem bracht. "In de bus werd veel gezongen en Jozien speelde op haar accordeon. Tijdens de terugreis begon ik mee te zingen. Een paar weken later ben ik lid geworden.”

Slaapliedje

Slabber zit al 36 jaar in het koorbestuur. In de loop der jaren heeft ze het ledenaantal zien stijgen en dalen, waardoor ze niet had gedacht dat het koor het jubileum zou halen. “We hebben vaak op het punt van opdoeken gestaan, maar we staken altijd de schouders eronder en gingen weer voor.” In de hoogtijdagen van de jaren ’80 had het koor ruim vijftig leden. Nu zijn het er 24, die vierstemmig een breed repertoire zingen. “We zingen niet alleen Nederlandse liedjes, maar ook klassieke stukken en liedjes als Nina Bobo, een Indonesisch slaapliedje.”

Panorama

Vanaf 13 maart is in het museumcafé van Het Polderhuis de expositie over honderd jaar Westkappels Koor te zien. Op 28 maart zingt het koor samen met de IJsselmannen uit Ouderkerk aan den IJssel in verenigingsgebouw Westkapelle Herrijst. “We kijken ook uit naar het optreden bij het panorama van Jo Dumon Tak. Hij heeft Westkapelle geschilderd en wij mogen op 11 april een optreden geven”, zegt Van Loon. “We zijn trots op het jubileumjaar, want zo vaak komt het niet voor dat een koor honderd jaar bestaat.”

Kijk voor meer informatie op www.hetwestkappelskoor.nl.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Meer uit Middelburg

Oud-Songfestivaldeelnemer Stefania presenteert landelijke finale Regio Songfestival

UTRECHT - Tijdens de finale van het Regio Songfestival op zaterdagavond 4 november 2023 ligt depresentatie in handen van Stefania Liberakakis, Riks Ozinga en Bernadette Keizer.

7 uur geleden
De Bode blijft in de bus vallen

MIDDELBURG - De gemeente Middelburg voert uiterlijk 1 oktober 2024 de zogenoemde JA-JA sticker in. De raad heeft dat besluit op 21 september genomen. D66 Middelburg stelde eerder voor om het principe van de sticker op de brievenbus om te draaien: als je geen sticker op je brievenbus hebt, krijg je wel de Bode, maar geen ongeadresseerd reclamedrukwerk in je bus. Dat krijg je alleen als je daar expliciet om vraagt, door er een ja/ja sticker op te plakken.

8 uur geleden
Bewegen, ontmoeten, spelen en sporten

MIDDELBURG - De Gemeente Middelburg werkt aan een belangrijk plan om de openbare ruimte te verbeteren en de levenskwaliteit van haar inwoners te verhogen. Het huidige speelruimteplan uit 2000 is voor het laatst in 2006 geüpdatet en is toe aan een grondige herziening.De reden voor deze herziening bestaat uit twee delen. Ten eerste bereiken veel speeltoestellen in de openbare ruimte het einde van hun levensduur, wat lijdt tot stijgende kosten voor onderhoud en vervanging. Ten tweede zijn de behoeften van de inwoners en de demografische samenstelling van de gemeente veranderd, waardoor sommige voorzieningen niet langer aansluiten bij de wensen van de bewoners. Dit maakt nu het juiste moment om een aanpak te bepalen voor bewegen, ontmoeten, sporten en spelen in de openbare ruimte. De aanpak omvat een grondige analyse van gegevens over de bevolkingsopbouw, groenstructuren, hittestress, wateroverlast en het huidige voorzieningenniveau voor bewegen, ontmoeten, sport en spelen in de openbare ruimte. Deze gegevens worden gecombineerd met de input van inwoners om een alomvattende visie te ontwikkelen.Oproep inwoners deelname enquêteWethouder Jeroen Louws: “Inwoners bewegen, ontmoeten, sporten en spelen in de openbare ruimte. Dit draagt bij aan sociaalmaatschappelijke doelen zoals het bevorderen van fysieke en mentale gezondheid, het tegengaan van eenzaamheid en de ontwikkeling van kinderen. Inwoners van de gemeente Middelburg weten zelf waar behoefte aan is en spelen dan ook een belangrijke rol in dit proces. Ik nodig alle inwoners uit om deel te nemen aan een enquête en hun inbreng te leveren om de toekomst van de openbare ruimte vorm te geven.” Naast een enquête zijn er rondgangen met belanghebbenden zoals schoolkinderen, jongeren en ouderen. Deze inbreng zal helpen bij het vormgeven van de nieuwe visie en het prioriteren van verbeteringen. Op basis van data-analyse, input vanuit inwoners, bestaand beleid en maatschappelijk opgaven omvat het eindresultaat onder andere een visie op bewegen, ontmoeten, sporten en spelen, voor verschillende voorzieningen en een uitvoeringsprogramma Met als uiteindelijke doel: Voor iedereen van elke leeftijd een plek in de openbare ruimte om te bewegen, ontmoeten, spelen en sporten (BOSS).Voor meer informatie en om de enquête in te vullen, kunt u terecht op www.middelburgontmoet.nl/boss.

8 uur geleden
Objecten met een diepere betekenis

VEERE - Voor kunstenaars is Veere een bron van inspiratie. In de 19e en 20e eeuw ontstond er een ware kunstkolonie van gerenommeerde schilders en beeldhouwers. Ook hedendaagse kunstenaars zien Veere als een geliefde woon- en werkplek. Onder de noemer ’Kunst in Veere’ hebben zij zich verenigd. Maar wie zijn die kunstenaars? Hanny Mallekote stelt ze aan u voor in een reeks gesprekken speciaal voor De Bode. Deze keer is ze in gesprek met Marijke Leertouwer, kunstenaar en eigenaar van Kunsthuis Veere.

9 uur geleden
Herstructurering siloterrein in Middelburg van start

MIDDELBURG - Op vrijdag 29 september heeft wethouder Rutger Schonis, samen met belanghebbenden en enthousiaste ondernemers, de starthandeling verricht om het voormalige CZAV terrein, bekend als het siloterrein aan de Kleverskerkseweg in Middelburg, te transformeren tot een dynamisch en aantrekkelijk gebied voor ondernemers.

1 dag geleden
Koninklijke Erepenning voor de Domburgse Reddingsbrigade

DOMBURG Op 1 oktober 2023 viert de Domburgse Reddingsbrigade haar 50-jarig jubileum. Tijdens de receptie op zaterdag 30 september 2023, om 17.30 uur, heeft de Commissaris van de Koning, de heer J.M.M. Polman, de Koninklijke Erepenning overhandigd aan de Domburgse Reddingsbrigade. 

2 dagen geleden
Middelbrand in woning Hofplein Middelburg

MIDDELBURG - In een woning aan het Hofplein in Middelburg heeft vrijdagmiddag brand gewoed. De brandweer schaalde op naar middelbrand.De brand werd rond 15.30 uur ontdekt waarna gezien de locatie direct al meerdere brandweerwagens werden opgeroepen. Rond 16.05 uur werd formeel opgeschaald naar middelbrand. In de tussentijd had de brandweer het vuur echter al geblust. Bij de brand zijn twee tankautospuiten en een ladderwagen ingezet.

2 dagen geleden