Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Westkappels koor zingt honderd jaar

Westkappels koor zingt honderd jaar

WESTKAPELLE – Het Westkappels koor bestaat honderd jaar. De leden vieren het jubileum met verschillende optredens en een expositie in museum Het Polderhuis in Westkapelle.

In 1920 is in Westkapelle het gemengde koor De Noordzeegalm opgericht. Na enkele jaren verminderde de animo onder de heren en is het koor omgedoopt tot het Westkappels Dameskoor. De leden, uit Westkapelle en omliggende dorpen, droegen Walcherse dracht en zongen Hollandse liederen. “In die tijd werden liedjes aan de deur verkocht”, vertelt voorzitter Jozien Slabber (72). “Je had nog geen cassettebandjes en daarom kwamen verkopers met bladmuziek en liedteksten langs de deuren.” Zingen is in Westkapelle altijd een belangrijk onderdeel van feesten, zoals het gaaischieten, geweest. "Het is jammer dat de jeugd weinig interesse heeft voor de traditie en het zingen in klederdracht minder wordt."

Bus

Sinds 2003 laat het gezelschap ook heren toe en ze helpt leden passende dracht te vinden. “Toen ik lid werd, mocht ik kleding lenen van Stichting Cultuurbehoud Westkapelle”, vertelt Jan van Loon (66). Hij leerde het koor kennen toen hij de leden voor een optreden als buschauffeur naar Gorinchem bracht. "In de bus werd veel gezongen en Jozien speelde op haar accordeon. Tijdens de terugreis begon ik mee te zingen. Een paar weken later ben ik lid geworden.”

Slaapliedje

Slabber zit al 36 jaar in het koorbestuur. In de loop der jaren heeft ze het ledenaantal zien stijgen en dalen, waardoor ze niet had gedacht dat het koor het jubileum zou halen. “We hebben vaak op het punt van opdoeken gestaan, maar we staken altijd de schouders eronder en gingen weer voor.” In de hoogtijdagen van de jaren ’80 had het koor ruim vijftig leden. Nu zijn het er 24, die vierstemmig een breed repertoire zingen. “We zingen niet alleen Nederlandse liedjes, maar ook klassieke stukken en liedjes als Nina Bobo, een Indonesisch slaapliedje.”

Panorama

Vanaf 13 maart is in het museumcafé van Het Polderhuis de expositie over honderd jaar Westkappels Koor te zien. Op 28 maart zingt het koor samen met de IJsselmannen uit Ouderkerk aan den IJssel in verenigingsgebouw Westkapelle Herrijst. “We kijken ook uit naar het optreden bij het panorama van Jo Dumon Tak. Hij heeft Westkapelle geschilderd en wij mogen op 11 april een optreden geven”, zegt Van Loon. “We zijn trots op het jubileumjaar, want zo vaak komt het niet voor dat een koor honderd jaar bestaat.”

Kijk voor meer informatie op www.hetwestkappelskoor.nl.

BIJDRAGE MARIELJA TEN BRUGGENCATE

Meer uit Middelburg

Leerlingen Herman Faukeliusschool uit Middelburg winnen STEAM Cup challenge met app tegen pesten

MIDDELBURG - Leerlingen van de Herman Faukeliusschool uit Middelburg hebben vorige week de eerste prijs gewonnen van de landelijke finale van de GoIT STEAM CUP challenge. Ze wonnen met het ontwerp van een app tegen pesten. Leuk detail: ze wonnen deze prijs notabene op de landelijke dag tegen pesten.

15 minuten geleden
Middelburg Boekenstad 2024

MIDDELBURG - Op 5 mei 2024 is wordt Middelburg Boekenstad weer georganiseerd: de grootste en gezelligste boekenmarkt van Zuidwest-Nederland. Het is alweer de 24e editie.

7 uur geleden
Botsing tussen scooters in de Jasmijnstraat in Middelburg

MIDDELBURG - Bij een botsing tussen twee scooters in Middelburg is maandagavond schade ontstaan. Het ongeval gebeurde omstreeks 18.30 uur in de Jasmijnstraat te Middelburg. Door onbekende oorzaak waren twee scooterbestuurders met elkaar in botsing gekomen. De politie en ambulancedienst kwamen ter plaatse.

1 dag geleden
Ko en Stina de Smit: al 70 jaar gelukkig getrouwd!

ARNEMUIDEN - Ko (88) en Stina (88) de Smit vieren vandaag, op 23 april 2024, een bijzondere mijlpaal: hun 70-jarig huwelijksjubileum. Hun verhaal begint in Arnemuiden in1953, als Ko tijdens het vervoeren van 'peeën' de rasechte Erremuuse Stina door het dorp ziet lopen en denkt: "Daar moet ik eens achteraan!" In die tijd kwam de jeugd elkaar tegen door rondjes rond het dorp te lopen. Zo ontmoetten Ko en Stina elkaar op het zogenoemde Schorretje. 

1 dag geleden
ZeelandJazz Festival 2024

MIDDELBURG - In de maand juni is het weer tijd voor het ZeelandJazz Festival. Het tweede weekend van juni in Terneuzen en het derde weekend in Middelburg. Een trend in Nederland en de rest van Europa zijn de tribute bands en ook het Jazzfestival neemt dit mee in het festival. Tijdens het openingsconcert in Porgy en Bess speelt het Teus Nobel Trio "A Tribute To Chet Baker" met als gast Benjamin Herman. In Middelburg opent Michiel Borstlap & band die Herbie Hancock spelen voor de headliner RYMDEN. Op zaterdag in De Spot een James Brown Tribute door het Amsterdam Funk Orchestra met Jared Grant.

2 dagen geleden
Met een hink-stap-sprong de gevangenis in

MIDDELBURG - De gevangenis in Middelburg (Torentijd)  heeft sinds kort een gekleurd hinkelpad voor de ingang. Als een ouder in de gevangenis belandt, heeft dat invloed op de relatie tussen ouder en kind. En voor een kind is het soms lastig om op bezoek te gaan bij een ouder die in de gevangenis zit. Een paar keer hinkelen is letterlijk en figuurlijk een eerste stap om wat meer ontspannen hun vader te begroeten.

2 dagen geleden
Gratis concert bevrijdingsdag in de Koorkerk in Middelburg

MIDDELBURG - Op zondag 5 mei viert Festival Zeeland Klassiek de vrijheid met een gratis concert in de Koorkerk in Middelburg. Het betreft het slotconcert van de Academy dat deel uitmaakt van het educatieprogramma van Festival Zeeland Klassiek. Het slotconcert is de afsluiter van de 5-daagse masterclasses die 12 studenten hebben gevolgd onder leiding van o.a. violiste Lisa Jacobs in de Muziekschool Zeeland in Middelburg.De ondernemersvereniging van Middelburg (VOM) maakt het mogelijk dat het concert gratis te bezoeken is. Festival Zeeland Klassiek is een internationaal muziekfestival dat jaarlijks op diverse locaties in Zeeland neerstrijkt. De organisatie is in handen van Stichting Kamermuziek Zeeland, onder leiding van artistiek leider Lisa Jacobs. Het festival vindt plaats van 28 juni t/m 7 juli 2024 met als thema 'Nederlandse Kunstenaars op het wereldtoneel'. Daarbij wordt de nadruk gelegd op de vrouwelijke componist. Ook het slotconcert bezoeken? Je bent van harte welkom op zondag 5 mei, 15:00 uur in de Koorkerk in Middelburg.Het volledige programma van Festival Zeeland Klassiek is te vinden op https://festivalzeelandklassiek.nl/programma.

2 dagen geleden