Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Westkapelle viert 800 jaar stadsrechten

Westkapelle viert 800 jaar stadsrechten

WESTKAPELLE - Op het bekendste gebouw van Westkapelle, vuurtoren ’t Hoge Licht, wapperde afgelopen zaterdag de vlag met het logo van het jubileumjaar vrolijk in de wind. De Zuidstraat was versierd met slingers en ook bij veel huizen in het dorp hing de vlag met het 800 jaar stadsrechten logo uit. Het moge duidelijk zijn, het was feest in het dorp! Oh nee, stad. Want dat is Westkapelle officieel sinds het in 1223 van Graaf Floris IV stadsrechten kreeg. Reden om van 2023 een feestjaar te maken. Voor en door Westkapelle.

Zaterdag 13 mei ging het feestjaar Westkapelle 800 jaar stadsrechten officieel van start met een feestelijk optocht. Vanuit de Zuidstraat klonk vrolijke muziek en hier en daar dwarrelden confettisnippers door de lucht. De versierde wagens van de Snoaken, de Heiploeg, de Streiders en vele anderen reden hun route door de straten van het dorp. 

Vuurtoren
Op sommige wagens werd livemuziek gespeeld, op de ene stond een manshoge replica van de vuurtoren en op de andere werd een partijtje gevoetbald. Aan creativiteit geen gebrek. Het toegestroomde publiek keek dan ook haar ogen uit. Naast wagens waren er groepen die meeliepen in de optocht. Een groep beeldde al lopend een kermisattractie uit en de leden van turnvereniging Hygiëa lieten hun turnkunsten zien. Alle deelnemers waren er in geslaagd met hun wagen of act iets typisch Wasschappels te laten zien.

Expositie
Behalve het kijken naar de optocht was er voor bezoekers genoeg te doen. Op het plein bij horecagelegenheid Bij de Koster waren kinderen van harte welkom om te schminken, knutselen en te snoepen. Ook was er de hele middag een foto- en filmpresentatie en expositie van de kindertekeningen van het 800 jaar logo te zien.

Verbinding
Een stukje verder op de markt was een horecaplein gebouwd waar aan picknicktafels lekker gegeten en gedronken kon worden in de zon. Ronald van de Sande, een van de leden van de werkgroep Westkapelle 800, is blij met de officiële start van het feestjaar. Ronald: ,,De optocht is een groot succes, het is leuk dat zoveel groepen zich hebben opgegeven. Er doen vijftien wagens en acht loopgroepen mee, dat enthousiasme is natuurlijk geweldig. Door dat hoge aantal aanmeldingen merken wij als organisatie dat het jubileumjaar leeft in het dorpen dat is een belangrijk doel van dit feestjaar. De verbinding was na de coronajaren een beetje weg, met een evenement als dit komt dat hopelijk weer terug. Op het horecaplein was het vanaf de opening meteen al lekker druk. De samenwerking tussen de deelnemende horeca draagt daar ook aan bij. Dit feestjaar doen we als Westkapelle met elkaar, voor elkaar.’’ Het hele jaar door zullen er verschillende evenementen plaatsvinden waaronder concerten, ringrijden en natuurlijk de Wasschappelse kermis. Voor alle evenementen en meer informatie over het feestjaar : www.westkapelle800.nl.

Meer uit Middelburg

Fietsster en automobilist komen met elkaar in botsing op de Poeledaeleweg

MIDDELBURG- Bij een incident op de Poeledaeleweg, op de kruising met de Ruyterstraat, zijn vrijdagmiddag een fietsster en een automobilist met elkaar in botsing gekomen. De fietsster is onderzocht door het ambulancepersoneel en naar het ziekenhuis overgebracht. De oorzaak van het incident is onbekend. 

31 minuten geleden
Zes Koninklijke onderscheidingen tijdens lintjesregen in Middelburg

MIDDELBURG - Vandaag hebben in de gemeente Middelburg zes mensen een Koninklijke onderscheidingen ontvangen uit handen van de waarnemend burgemeester van Middelburg, Marcel Fränzel. Zij werden allen Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Een van de decorandi ontving de onderscheiding op afstand, via een videoverbinding.

19 uur geleden
Acht Koninklijke Onderscheidingen in de gemeente Veere

VEERE/OOSTKAPELLE - Burgemeester Schouwenaar van de gemeente Veere reikte vandaag, op vrijdag 26 april 2024, tijdens de lintjesregen acht Koninklijke Onderscheidingen uit.

19 uur geleden
Het verhaal van Maurice: Samen sterk in Koudekerke

KOUDEKERKE - Trots vertelt voorzitter Maurice Stougje over Stichting Koudekerke Samen. Ze zetten zich in voor verbindingen in en door Koudekerke. Koudekerke kwam voor het eerst écht samen in 2015 tijdens het Frits Simonsetoernooi. Een deel van die opbrengsten zou een donatie vormen voor Serious Request in Domburg. Destijds zei Maurice het volgende: "Als ze nog een plek zoeken voor het glazen huis, dan kan het ook in Koudekerke". Zo kwam van het één het ander.

1 dag geleden
Open Boerderijdagen 2024

KOUDEKERKE - De 17e editie van de Campina Open Boerderijdagen vindt plaats op vrijdag 10 en maandag 20 mei. Op deze dagen openen 70 melkveebedrijven verspreid door heel Nederland hun erf voor publiek. Tijdens leuke en leerzame activiteiten op en rond de boerderij kan jong en oud het boerenleven van dichtbij ervaren. 

1 dag geleden
Ook Kunst- en Cultuurroute in teken van Middelburg boekenstad 2024

MIDDELBURG - Op 5 mei vieren we onze vrijheid. Ook de vrijheid om eens lekker in de boeken te duiken. Op de Middelburgse Markt is een grote boekenmarkt, waar je misschien wel dat ene boek vindt dat je al zo lang zoekt. De kunstroute sluit aan met een speciaal boekenprogramma op 10 adressen in de binnenstad en één net daarbuiten.

1 dag geleden
Herdenkingen gemeente Veere 4 mei 2024

DOMBURG - Op 4 mei staan we in het hele land stil bij de Nederlandse oorlogsslachtoffers. We herdenken iedereen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of in latere oorlogssituaties is omgekomen. De Tweede Wereldoorlog staat centraal, vanwege de omvang en impact van deze oorlog op ons land. 

1 dag geleden