Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Westkapelle viert 800 jaar stadsrechten

Westkapelle viert 800 jaar stadsrechten

WESTKAPELLE - Op het bekendste gebouw van Westkapelle, vuurtoren ’t Hoge Licht, wapperde afgelopen zaterdag de vlag met het logo van het jubileumjaar vrolijk in de wind. De Zuidstraat was versierd met slingers en ook bij veel huizen in het dorp hing de vlag met het 800 jaar stadsrechten logo uit. Het moge duidelijk zijn, het was feest in het dorp! Oh nee, stad. Want dat is Westkapelle officieel sinds het in 1223 van Graaf Floris IV stadsrechten kreeg. Reden om van 2023 een feestjaar te maken. Voor en door Westkapelle.

Zaterdag 13 mei ging het feestjaar Westkapelle 800 jaar stadsrechten officieel van start met een feestelijk optocht. Vanuit de Zuidstraat klonk vrolijke muziek en hier en daar dwarrelden confettisnippers door de lucht. De versierde wagens van de Snoaken, de Heiploeg, de Streiders en vele anderen reden hun route door de straten van het dorp. 

Vuurtoren
Op sommige wagens werd livemuziek gespeeld, op de ene stond een manshoge replica van de vuurtoren en op de andere werd een partijtje gevoetbald. Aan creativiteit geen gebrek. Het toegestroomde publiek keek dan ook haar ogen uit. Naast wagens waren er groepen die meeliepen in de optocht. Een groep beeldde al lopend een kermisattractie uit en de leden van turnvereniging Hygiëa lieten hun turnkunsten zien. Alle deelnemers waren er in geslaagd met hun wagen of act iets typisch Wasschappels te laten zien.

Expositie
Behalve het kijken naar de optocht was er voor bezoekers genoeg te doen. Op het plein bij horecagelegenheid Bij de Koster waren kinderen van harte welkom om te schminken, knutselen en te snoepen. Ook was er de hele middag een foto- en filmpresentatie en expositie van de kindertekeningen van het 800 jaar logo te zien.

Verbinding
Een stukje verder op de markt was een horecaplein gebouwd waar aan picknicktafels lekker gegeten en gedronken kon worden in de zon. Ronald van de Sande, een van de leden van de werkgroep Westkapelle 800, is blij met de officiële start van het feestjaar. Ronald: ,,De optocht is een groot succes, het is leuk dat zoveel groepen zich hebben opgegeven. Er doen vijftien wagens en acht loopgroepen mee, dat enthousiasme is natuurlijk geweldig. Door dat hoge aantal aanmeldingen merken wij als organisatie dat het jubileumjaar leeft in het dorpen dat is een belangrijk doel van dit feestjaar. De verbinding was na de coronajaren een beetje weg, met een evenement als dit komt dat hopelijk weer terug. Op het horecaplein was het vanaf de opening meteen al lekker druk. De samenwerking tussen de deelnemende horeca draagt daar ook aan bij. Dit feestjaar doen we als Westkapelle met elkaar, voor elkaar.’’ Het hele jaar door zullen er verschillende evenementen plaatsvinden waaronder concerten, ringrijden en natuurlijk de Wasschappelse kermis. Voor alle evenementen en meer informatie over het feestjaar : www.westkapelle800.nl.

Meer uit Middelburg

'Ga eens samen een kop koffiedrinken'

SEROOSKERKE - Sinds 2015 woont Lama in Serooskerke, maar oorspronkelijk komt ze uit Syrië. Ze heeft in de tijd dat ze in Nederland is al veel mensen leren kennen. 

19 uur geleden
Dit weekend Zeeuwse Vliegdagen op Vliegveld Midden-Zeeland

ARNEMUIDEN - Zaterdag 20 en zondag 21 juli gaat het eindelijk weer gebeuren: de Zeeuwse Vliegdagen op Vliegveld Midden-Zeeland. Na twee succesvolle edities in 2018 en 2019, gooide corona roet in het eten. En vorig jaar kon het evenement niet doorgaan vanwege het weer. Havenmeesters Remco en Madelief zijn blij dat het evenement dit jaar weer plaats kan vinden. Remco: 'We zien de Vliegdagen als een dagje uit voor de hele familie en om kennis te maken met de Zeeuwse luchtvaart.'  Op vliegvakantie naar Oostende Remco: ,,Vliegveld Midden-Zeeland bestaat sinds 1969 en is op 13 juni 1970 geopend voor gemotoriseerd vliegverkeer."Madelief: ,,Toen waren er nog vakantievluchten met 10, 12 personen naar Oostende, Rotterdam of Amsterdam. Dat was wel iets anders dan een Boeing 747. Nu wordt de luchthaven onder andere gebruikt voor de zakenluchtvaart, door offshore bedrijven en pleziervluchten. Er zijn ook vliegscholen op de luchthaven, die vliegopleidingen bieden voor het particuliere brevet. En één van de helikopters van de kustwacht is hier gestationeerd. Dat is echt een aanwinst."Remco: ,,Voor ons en voor Zeeland. De helikopter is van dichtbij te bewonderen tijdens de Zeeuwse Vliegdagen en de bemanning is aanwezig om vragen te beantwoorden."Madelief: ,,Een tijdje geleden leidde ik mijn opa en oma rond over het vliegveld. Natuurlijk liet ik ze ook de helikopter zien. Toen we de hangar binnenstapten vielen ze bijna achterover, zo indrukwekkend vonden ze het. Dan realiseer ik me dat ik op een heel bijzonder plek werk."

23 uur geleden
GGD Zeeland tekent met vijf Zeeuwse gemeenten Zonvenant van Nationaal Huidfonds

MIDDELBURG - "Onze inwoners beschermen tegen huidkanker. Daar zetten we ons natuurlijk graag voor in", aldus Joke Gaemers, directeur van GGD Zeeland. De GGD heeft daarom het Zonvenant, een initiatief van het Nationaal Huidfonds, ondertekend. 

1 dag geleden
Kunstwerk Gazaanse kunstenaar opgehangen in Middelburg

MIDDELBURG - Het kunstwerk 'I'm still alive' van kunstenaar Maisara Baroud uit Gaza is heeft een ook plek gekregen in Middelburg. Het kunstwerk werd donderdag in de colonnade aan de Groenmarkt in Middelburg opgehangen met medewerking van dominee Chris Kors en de gemeente van de Nieuwe Kerk.

1 dag geleden
Gemeente Veere neemt maatregelen tegen langdurige leegstand woningen

DOMBURG - Binnen de gemeente Veere is er een beperkt aantal woningen dat langdurig leegstaat. Dit zijn woningen die langer dan zes maanden niet bewoond zijn. De gemeente vindt het zonde dat deze woningen onbenut blijven, zeker gezien de huidige woningmarkt. Daarom heeft de gemeenteraad van Veere de Leegstandsverordening vastgesteld. 

1 dag geleden
Zaterdag 32e edtitieTrekkertrek in Aagtekerke

AAGTEKERKE - Aanstaande zaterdag wordt voor de 32e keer de Trekkertrek in Aagtekerke georganiseerd. Het evenement vindt dit jaar plaats op een andere locatie, namelijk aan de Herenweg in Aagtekerke.  

2 dagen geleden
Oud-leden tafeltennisvereniging Middelburg gezocht voor een feestje

MIDDELBURG - Dit jaar bestaat TTC Middelburg 20 jaar. De tafeltennisvereniging wil dit zaterdag 31 augustus vieren met huidige en oud-leden van de club. 

2 dagen geleden