Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Westerscheldetunnel kan binnen enkele jaren tolvrij zijn

Westerscheldetunnel kan binnen enkele jaren tolvrij zijn

DEN HAAG (ANP) - Als een nieuw kabinet de knoop doorhakt om de Westerscheldetunnel in Zeeland vervroegd tolvrij te maken, zal het nog zeker één tot drie jaar duren voordat automobilisten geen heffing meer hoeven te betalen. Zo moeten er eerst onderzoeken worden gedaan naar de verwachte toename van het verkeer, de verkeersveiligheid en de gevolgen voor het milieu. Dat staat in een draaiboek dat het ministerie van Infrastructuur samen met de provincie Zeeland heeft opgesteld, meldt minister Barbara Visser aan de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer wil af van de tolheffing, maar het demissionaire kabinet was daar niet enthousiast over. Als de tolheffing in 2022 zou verdwijnen, kost het zeker 340 miljoen euro aan tolinkomsten tot 2033, het jaar waarin de tolheffing zou eindigen. Voor elk jaar dat de afschaffing later ingaat, wordt dat 30 miljoen euro lager.

Vissers voorganger Cora van Nieuwenhuizen had in juli al aangegeven dat er een groot tekort is aan budget voor infrastructurele projecten. Een besluit over het tolvrij maken en de dekking daarvan is dan ook aan een nieuw kabinet, herhaalt Visser in haar brief.

De tunnel is in 2003 in gebruik genomen en verbindt Zeeuws-Vlaanderen met de rest van Nederland. Passage kost voor een gewone auto 5 euro en loopt voor een vrachtwagen op tot 25 euro. Veelgebruikers kunnen een korting krijgen.

De provincie zal de onderzoeken in gang zetten.

4 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

JoMePi 1 maand geleden
Kijk nou word Zeeland voor de 2de keer door Barbara Visser in de maling genomen . Als een volgend kabinet niet wil dan gebeurt er niets . Aangezien dat van de huidige lichting politici de meeste onbetrouwbaar zijn hen ik er niet veel vertrouwen in . Overigens vroeger was het niet veel beter en in de toekomst ook niet vrees ik . Het is een rare soort
roboehlen 1 maand geleden
De redenen die ze opgeven zijn ook niet geloofwaardig; Het hangt volgens hun dus af of het verkeer toeneemt door het tolvrij maken en daardoor het milieu extra belast wordt. Nu kijken ze ineens daar naar? Het is gewoon een financiële kwestie, dat roepen ze bij elk 'onderzoek'. Dit is niet de eerste keer dat er over gepraat gaat worden, kost ook allemaal geld......
wispelhuis 1 maand geleden
Mee eens, fiets-voetveer Vlissingen - Breskens vice versa is ook een Zeeuwse verbinding.
Grimbergen 1 maand geleden
Ik vind het zo wie zo schandalig dat er voor een verbinding doormiddel van een tunnel of veerboot op eigengrondgebied betaald moet worden. We betalen toch allemaal de ziekte kosten verzekering waar iedereen gebruikt van maakt ongeacht wat het per persoon kost. Dat moet dan ook met de wegenbelasting kunnen ongeacht waar je op eigen bodem je eigen moet of wil verplaatsen te voet of vervoermiddel. Die tol is gewoon belangenverstrengeling van investeerders, deze hadden van af het begin van de bouw totaal niet mee mogen doen, en dit geheel aan de staat over moeten laten. Ben benieuwd naar de afkoopsom die de investeerders krijgen, Ergens gaat dit toch ten koste van iets, maar wat ?

Meer uit Binnenland

Nieuwe Duitse leider: parlement besluit over vaccinatieplicht

BERLIJN (ANP) - Het is de bedoeling dat het Duitse parlement nog dit jaar over een algemene vaccinatieplicht stemt, aldus toekomstig regeringsleider Olaf Scholz tegen de krant Bild. De verplichting zou dan in februari of maart kunnen ingaan.

27 minuten geleden
KLM biedt excuses aan voor afhandeling 'coronavluchten'

AMSTELVEEN (ANP) - Luchtvaartmaatschappij KLM biedt zijn excuses aan voor het rommelige verloop van de afhandeling van twee vluchten uit Zuid-Afrika afgelopen vrijdag. Verschillende passagiers klaagden over de wijze waarop ze in isolatie werden geplaatst vanwege de nieuwe Omikron-variant die is ontdekt in het zuiden van Afrika. Klanten die daar behoefte aan hebben, kunnen nog met KLM in gesprek. Volgens een woordvoerder van de maatschappij is van een eventuele schadevergoeding nog geen sprake.

1 uur geleden
Onderzoek: financiële gezondheid umc's hobbelt achteruit

DEN HAAG (ANP) - De acht Nederlandse academische ziekenhuizen zijn er in financieel opzicht opnieuw slechter voor komen te staan in het afgelopen jaar. Volgens een onderzoek van accountants- en adviesbureau BDO Accountants & Adviseurs scoren ze gemiddeld een 6,8 voor hun 'financiële gezondheid', vergeleken met een 7,3 een jaar eerder. In 2018 scoorden ze nog een 7,8 en het jaar daarvoor een 9,2.

2 uur geleden
Marine gaat twee nieuwe fregatten naar vrouwen vernoemen

DEN HAAG (ANP) - De marine gaat twee nieuwe fregatten vernoemen naar vrouwen, schrijft demissionair minister Henk Kamp van Defensie aan de Tweede Kamer. Eind vorig jaar nam de Kamer een motie van GroenLinks aan waarin hierop werd aangedrongen.

3 uur geleden
Politie stopt met preventief fouilleren rond Hedel

MAASDRIEL (ANP) - De politie stopt woensdag voorlopig met preventief fouilleren in en rond het Gelderse Hedel. De omgeving van het dorp geldt vanaf woensdag niet meer als veiligheidsrisicogebied en dan is zomaar fouilleren niet meer toegestaan. De politie heeft sinds mei van dit jaar grote controles in Hedel gehouden en daarbij geregeld automobilisten betrapt die wapens, zwaar vuurwerk of andere verboden waar bij zich hadden.

4 uur geleden
Een op de drie ziekenhuizen schrapt nu alle planbare zorg

UTRECHT (ANP) - In 25 Nederlandse ziekenhuizen, ruim een op de drie, wordt in het geheel geen planbare zorg meer verleend. Onder die noemer vallen bijvoorbeeld knie- en heupoperaties. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van eind vorige week, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). In de vorige rapportage, die vrijdag verscheen, was de planbare zorg in 12 van de 74 ziekenhuizen helemaal geannuleerd.

4 uur geleden
Amsterdams eredoctoraat voor WTO-topvrouw Ngozi Okonjo-Iweala

AMSTERDAM (ANP) - De Universiteit van Amsterdam (UvA) kent de Nigeriaans-Amerikaanse econome Ngozi Okonjo-Iweala een eredoctoraat toe voor haar werk als directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Ze krijgt het ook voor "haar buitengewone bijdragen aan de strijd voor wereldwijde gelijkheid, eerlijke handel en ecologisch duurzame ontwikkeling".

5 uur geleden