Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Werkvloer onveiliger door versoepelen arboregels, vrezen bonden

Werkvloer onveiliger door versoepelen arboregels, vrezen bonden

UTRECHT (ANP) - Vakbonden maken zich zorgen over de veiligheid op de werkvloer. Aanleiding zijn recent aangenomen moties in de Tweede Kamer die leiden tot een versoepeling van de arboregels. Volgens FNV, CNV en VCP zien de indieners en de Tweede Kamer de gevolgen over het hoofd. De voorstellen leiden volgens de bonden "tot meer zieken en doden door werk", stellen zij in een brief aan staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie en Integratie).

"Er gaan jaarlijks 4100 mensen dood door een ziekte die ze hebben opgelopen door of op het werk", legt vicevoorzitter Kitty Jong van FNV uit, verwijzend naar een rapport van de Nederlandse Arbeidsinspectie. "De teugels nu laten vieren levert meer arbeidsdoden en gewonden op en dat alles vanwege de krokodillentranen van een aantal ondernemers."

De vakbonden halen in hun brief drie moties aan die zijn aangenomen in de Tweede Kamer. Een van deze moties gaat over het uitgebreid rapporteren door kleine werkgevers, als schilders en kappers, over het gebruik van gevaarlijke stoffen. "Onwerkbaar", stellen de indieners. Een andere motie wil het aantal deskundigen voor het toetsen van de zogenoemde risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) terugschroeven van drie naar een. De RI&E beschrijft de risico's binnen een bedrijf op het gebied van gezondheid en veiligheid van werknemers.

Volgens de bonden leggen de moties "een bom onder het arbobeleid" en zijn deze in strijd met onder meer Europese regels. "Het is even triest als zorgelijk dat een groot deel van de Tweede Kamer de regels rond de veiligheid en gezondheid van de mensen die onze economie draaiend houden niet lijkt te kennen of minder belangrijk vindt dan de ervaren regeldruk van ondernemers", aldus Jong.

Meer uit Financieel

Drinkwaterbedrijven krijgen van ACM eerder toegang tot stroomnet

DEN HAAG (ANP) - Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) is bereid de lijst met bedrijven en instellingen die voorrang dienen te krijgen op het stroomnet aan te passen. Zo krijgen drinkwaterbedrijven een hogere plek toebedeeld dan eerder de bedoeling was. Dit werd woensdag duidelijk tijdens een zitting in Den Haag van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

1 uur geleden
Geldstroom via Nederland naar belastingparadijs geslonken

AMSTERDAM (ANP) - Nederland speelt de laatste jaren een kleinere rol bij internationale belastingontwijking, komt naar voren uit een analyse van De Nederlandsche Bank (DNB). De stroom geld die ons land binnenkomt en direct weer verlaat op weg naar belastingparadijzen is sinds 2020 een stuk kleiner dan in de voorgaande jaren, signaleert de centrale bank.

1 uur geleden
Klarna krijgt miljoenenboete voor overtreden antiwitwasregels

STOCKHOLM (ANP/AFP) - Het Zweedse betaalbedrijf Klarna, dat klanten de mogelijkheid biedt aankopen later te betalen, heeft in Zweden een boete gekregen van een half miljard kroon (omgerekend 43 miljoen euro) voor het overtreden van antiwitwasregels.

1 uur geleden
ACM: minder klachten over doorschakeldiensten, maar blijf alert

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Consument & Markt (ACM) ontvangt flink minder meldingen over zogeheten doorschakeldiensten. Dat zijn bedrijven die bellers voor veel geld doorschakelen naar gratis 0800-nummers. Het verbod op deze handelwijze, dat twee jaar geleden inging, lijkt dus te werken. Wel waarschuwt de markttoezichthouder consumenten voor nieuwe vormen van misleiding die kunnen leiden tot een hoge telefoonrekening.

2 uur geleden
Waarschuwing verzekeraars: cash in huis risicovol bij inbraak

DEN HAAG (ANP) - Hoewel banken gaan adviseren om contant geld in huis te houden als voorzorg tegen internationale dreigingen, waarschuwt het Verbond van Verzekeraars voor de risico's die hiermee gepaard gaan.

3 uur geleden
EU-ministers na lang onderhandelen akkoord over visquota

BRUSSEL (ANP) - De EU-ministers die verantwoordelijk zijn voor visserij hebben na twee dagen onderhandelen een akkoord bereikt over visquota voor 2025 en 2026. Het gaat om vangstbeperkingen voor een groot aantal vissoorten in de Noordzee, de Atlantische Oceaan, de Adriatische Zee en de Zwarte Zee.

3 uur geleden
Pharming bij stijgers op afwachtend Damrak na studieresultaten

AMSTERDAM (ANP) - Pharming behoorde woensdag tot de stijgers op de Amsterdamse beurs. De biotechnoloog liet weten positieve resultaten te hebben behaald met het onderzoek naar de werking van het middel leniolisib bij de behandeling van kinderen van vier tot elf jaar met APDS, een zeldzame aandoening aan het immuunsysteem. Met deze data wil Pharming in 2025 beginnen met het wereldwijd aanvragen van goedkeuringen voor leniolisib ter behandeling van pediatrische patiƫnten met APDS. Het aandeel werd bijna 8 procent hoger gezet.

4 uur geleden