Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Werkgevers vooralsnog geen voorstander van vaccinatieplicht

Werkgevers vooralsnog geen voorstander van vaccinatieplicht

AMSTERDAM (ANP) - Nederlandse werkgevers zien vooralsnog weinig heil in de invoering van een vaccinatieplicht. Ze zijn groot voorstander van inentingen tegen het coronavirus, maar een verplichting zoals Duitsland wil invoeren gaat ze te ver. Een enkeling verwacht, hoe ongewenst ook, dat een verplichting onontkoombaar is.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zeggen in een gezamenlijke verklaring dat het belangrijk is om de vaccinatiegraad in Nederland omhoog te krijgen. Maar dit kan volgens de belangenbehartigers voorlopig nog op zo’n manier dat ongevaccineerden vrijwillig een prik halen. "Wij zien voorlopig nog ruimte om dat met gerichte acties, ook in samenwerking met het bedrijfsleven, te doen. Er is zo nog veel winst te behalen."

Ook werkgeversvereniging AWVN laat weten in zijn algemeenheid geen groot voorstander van verplichtingen te zijn, dus ook niet voor een verplichte inenting. "Als het zover komt, dan moet het absoluut een laatste redmiddel zijn."

Supermarkten

Supermarkten wijzen de suggestie dat het personeel verplicht moet worden ingeënt stellig af, hoewel ze voorstander van vaccinaties zijn. "Supermarkten en foodservicebedrijven zijn essentieel om Nederland elke dag van eten en drinken te voorzien", beargumenteert de koepelorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). "Er kan geen drempel bestaan om deze cruciale rol te vervullen."

Olie- en gasconcern Shell, met in Nederland zo’n 8500 werknemers, zegt groot voorstander te zijn van vaccinaties omdat dit de druk op de zorg kan wegnemen. "Maar we erkennen ook dat mensen vrijheid van keuze hebben", laat het bedrijf weten. "We volgen de wet en regelgeving van de landen waarin we actief zijn en hebben geen plannen om vaccinaties te verplichten in Nederland."

Onontkoombaar

Topman Steven van der Heijden van reisorganisatie Corendon, met in Nederland zo’n 1000 werknemers, denkt dat een vaccinatieplicht onontkoombaar is. "Ik denk dat we met heel grote stappen afgaan op een vaccinatieplicht, of de facto een vaccinatieplicht waarmee je ongevaccineerden zo veel beperkingen oplegt dat ze wel moeten", zegt hij. "Dat stuit mij tegen mijn liberale borst, maar ik vrees dat het wel die kant opgaat."

Volgens de Corendon-baas laten nieuwe, besmettelijkere varianten van het virus geen ruimte voor alternatieven."Je hebt nu een vaccinatiegraad van bijna 100 procent nodig. Dat ga je op basis van vrijwilligheid niet bereiken."

Meer uit Financieel

Muzieklabel achter Taylor Swift winnaar in AEX na deal met Spotify

AMSTERDAM (ANP) - Muzieklabel Universal Music Group (UMG) was donderdag de grote winnaar bij de hoofdfondsen op de beurs in Amsterdam. Het platenconcern achter artiesten als Taylor Swift en Drake heeft zijn banden met muziekstreamingdienst Spotify uitgebreid. Op dat nieuws is door beleggers enthousiast gereageerd.

50 minuten geleden
Provincie ziet ontwikkelingen rond Tata als steun in de rug

HAARLEM (ANP) - Noord-Holland ziet het adviesrapport over de verduurzaming van Tata Steel in IJmuiden als een bevestiging dat de provincie op de juiste weg zit. Oud-minister Hans Wijers en consultant Frans Blom schrijven in het advies aan het kabinet dat het vergroeningsplan van de staalfabriek de meest logische optie lijkt en de overheid hoe dan ook een financiële bijdrage moet leveren.

53 minuten geleden
ASML positief over miljardeninvestering voor microchipsector

VELDHOVEN (ANP) - Chipmachinefabrikant ASML reageert positief op het nieuws dat het kabinet samen met de regio Eindhoven 2,5 miljard euro steekt in de verbetering van het ondernemingsklimaat voor de microchipsector. De onderneming uit Veldhoven waarschuwde eerder nog via de media dat het bedrijf wil groeien en uitbreiden, maar dat Nederland mogelijk voor ASML te klein wordt.

1 uur geleden
Milieuorganisaties willen strenge voorwaarden aan steun voor Tata

DEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties blijven kritisch over het subsidiëren van de verduurzamingsplannen van Tata Steel. Ze vinden dat daar in elk geval strikte voorwaarden aan verbonden moeten worden. "De overheid moet Tata Steel geen miljardensteun geven zolang het klimaatplan van het bedrijf niet in lijn is met het Klimaatakkoord van Parijs - en dus leidt tot halvering van de uitstoot in 2030", vindt Milieudefensie.

1 uur geleden
Vakbonden: voer vergroeningsplan Tata zo snel mogelijk uit

DEN HAAG (ANP) - Vakbonden FNV en CNV hopen dat Tata Steel zijn vergroeningsplan in Nederland zo snel mogelijk kan uitvoeren nu het plan volgens onderzoekers de meest logische optie lijkt en het kabinet door wil met het plan. "We gaan ervan uit dat er nu ook echt wat gaat gebeuren. Daar hebben de werknemers, omwonenden en andere betrokkenen inmiddels wel recht op", reageert FNV-bestuurder Cihan Lacin.

1 uur geleden
Frauderende cryptobaas Sam Bankman-Fried moet 25 jaar de cel in

NEW YORK (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De oprichter van de failliete cryptobeurs FTX, Sam Bankman-Fried, moet 25 jaar de gevangenis in. Met dat vonnis is een rechter in New York gekomen in de zaak over de grote fraude rond het omgevallen cryptoplatform. De 32-jarige werd verdacht van het wegsluizen van 8 miljard dollar van klanten, wat het een van de grootste financiële fraudes ooit maakt.

2 uur geleden
Tata Steel sluit eerdere sluiting Kooksgasfabriek 2 niet uit

DEN HAAG (ANP) - Hans van den Berg, topman van de Nederlandse tak van Tata Steel, is "heel blij" dat het kabinet steun heeft uitgesproken voor het verduurzamingsplan dat de staalfabrikant heeft ingediend. Hij sluit ook niet uit dat de vervuilende en verouderde Kooksgasfabriek 2 eerder dicht kan dan 2029. Maar dat is onderdeel van maatwerk, waarover Van den Berg nog in gesprek gaat met de overheid.

2 uur geleden