Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Werkgevers vooralsnog geen voorstander van vaccinatieplicht

Werkgevers vooralsnog geen voorstander van vaccinatieplicht

AMSTERDAM (ANP) - Nederlandse werkgevers zien vooralsnog weinig heil in de invoering van een vaccinatieplicht. Ze zijn groot voorstander van inentingen tegen het coronavirus, maar een verplichting zoals Duitsland wil invoeren gaat ze te ver. Een enkeling verwacht, hoe ongewenst ook, dat een verplichting onontkoombaar is.

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zeggen in een gezamenlijke verklaring dat het belangrijk is om de vaccinatiegraad in Nederland omhoog te krijgen. Maar dit kan volgens de belangenbehartigers voorlopig nog op zo’n manier dat ongevaccineerden vrijwillig een prik halen. "Wij zien voorlopig nog ruimte om dat met gerichte acties, ook in samenwerking met het bedrijfsleven, te doen. Er is zo nog veel winst te behalen."

Ook werkgeversvereniging AWVN laat weten in zijn algemeenheid geen groot voorstander van verplichtingen te zijn, dus ook niet voor een verplichte inenting. "Als het zover komt, dan moet het absoluut een laatste redmiddel zijn."

Supermarkten

Supermarkten wijzen de suggestie dat het personeel verplicht moet worden ingeënt stellig af, hoewel ze voorstander van vaccinaties zijn. "Supermarkten en foodservicebedrijven zijn essentieel om Nederland elke dag van eten en drinken te voorzien", beargumenteert de koepelorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL). "Er kan geen drempel bestaan om deze cruciale rol te vervullen."

Olie- en gasconcern Shell, met in Nederland zo’n 8500 werknemers, zegt groot voorstander te zijn van vaccinaties omdat dit de druk op de zorg kan wegnemen. "Maar we erkennen ook dat mensen vrijheid van keuze hebben", laat het bedrijf weten. "We volgen de wet en regelgeving van de landen waarin we actief zijn en hebben geen plannen om vaccinaties te verplichten in Nederland."

Onontkoombaar

Topman Steven van der Heijden van reisorganisatie Corendon, met in Nederland zo’n 1000 werknemers, denkt dat een vaccinatieplicht onontkoombaar is. "Ik denk dat we met heel grote stappen afgaan op een vaccinatieplicht, of de facto een vaccinatieplicht waarmee je ongevaccineerden zo veel beperkingen oplegt dat ze wel moeten", zegt hij. "Dat stuit mij tegen mijn liberale borst, maar ik vrees dat het wel die kant opgaat."

Volgens de Corendon-baas laten nieuwe, besmettelijkere varianten van het virus geen ruimte voor alternatieven."Je hebt nu een vaccinatiegraad van bijna 100 procent nodig. Dat ga je op basis van vrijwilligheid niet bereiken."

Meer uit Financieel

Beurzen New York eindigen met bescheiden winst

NEW YORK (ANP) - De belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeters lieten maandag een klein herstel zien, ondanks nieuwe importheffingen van president Donald Trump voor buurland Mexico en de Europese Unie. Trump wil vanaf 1 augustus een tarief van 30 procent invoeren op producten van de twee belangrijke handelspartners van de Verenigde Staten. Beleggers lieten zich hierdoor echter niet afschrikken en focusten op de stroom economische cijfers en bedrijfsresultaten die deze week aankomt.

56 minuten geleden
Bloomberg: Trump investeert 70 miljard dollar in AI en energie

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump kondigt dinsdag een investeringspakket aan van 70 miljard dollar voor kunstmatige intelligentie en energie. Het initiatief is onderdeel van een bredere inspanning van het Witte Huis om de ontwikkeling van deze opkomende technologieën te versnellen, zegt een regeringsfunctionaris tegen persbureau Bloomberg.

3 uur geleden
Tegenvaller Volvo door uitstel elektrische auto's en heffingen VS

GÖTEBORG (ANP/BLOOMBERG) - Het Zweedse autoconcern Volvo moet 11,4 miljard Zweedse kroon (ruim 1 miljard euro) afschrijven door vertragingen bij de introductie van elektrische modellen en oplopende kosten van Amerikaanse importheffingen. Volgens de autofabrikant zal dit de nettowinst in het tweede kwartaal met 9 miljard kroon drukken.

4 uur geleden
Importheffing VS bemoeilijkt besluitvorming ECB, meldt Reuters

FRANKFURT (ANP) - De dreigende Amerikaanse importheffing van 30 procent voor de Europese Unie heeft het voor de Europese Centrale Bank (ECB) moeilijker gemaakt om tot besluiten te komen. Desondanks zal de centrale bank het rentetarief in de eurozone volgende week waarschijnlijk onveranderd laten. Dat hebben vijf ECB-beleidsmakers verteld aan persbureau Reuters.

4 uur geleden
Rechter: hef Oekraïens beslag op Nederlandse belangen Gazprom op

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank Den Haag heeft in een kort geding besloten dat twee Oekraïense bedrijven, Slavutich en Zhnyva, hun beslag op aandelen van het Russische staatsbedrijf Gazprom in Nederlandse vennootschappen moeten opheffen.

4 uur geleden
Vrees voor tarievenoorlog bederft stemming op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters op het Damrak gingen maandag omlaag, hoewel de verliezen in het laatste handelsuur wel iets afnamen. Beleggers vrezen dat een handelsoorlog op handen is, nu de EU dreigt met vergeldingsheffingen ter waarde van 72 miljard euro als er voor 1 augustus geen akkoord met de Verenigde Staten wordt bereikt.

5 uur geleden
Gasproductie Nederland gedaald, productiedaling op zee remt af

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse gasproductie op land en op zee is vorig jaar opnieuw gedaald. De productiedaling op zee begint wel af te remmen, meldt TNO. Volgens het onderzoeksinstituut is het waarschijnlijk dat de gasproductie de komende jaren stabiliseert.

6 uur geleden