
Werkgevers metaalsector: stakingen brengen cao niet dichterbij
DEN HAAG (ANP) - De massale stakingen in de metaalsector brengen een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst niet dichterbij. Dat zegt directeur Ron Follon van werkgeversonderhandelaar Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT). Hij roept de vakbonden nogmaals op om terug te keren naar de onderhandelingstafel.
FNV laat weten dat juist het laatste loonbod van de werkgevers een cao niet dichterbij brengt. "De leden zijn steeds bozer dat de werkgevers geen millimeter opschuiven", zegt een woordvoerder van de vakbond. "Het is heel zonde want er worden juist veel vakmensen gevraagd vanwege de energietransitie. Maar de sector trekt geen jongeren als er slechte arbeidsvoorwaarden worden geboden", aldus FNV.
Er werken bijna 320.000 mensen in de metaalsector in Nederland. Die zijn werkzaam bij technische installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en de goud- en zilvernijverheid.
Stakingen november
De onderhandelingen over een nieuwe cao in de metaalsector liepen eind oktober vast, waarna de stakingen begonnen. Vanaf november werden 24 uursstakingen georganiseerd in allerlei regio’s. Sinds vorige week leggen medewerkers het werk langer neer. Op donderdag en vrijdag vond in Noord-Holland een 48 uursstaking plaats. Dat gebeurt deze week in Friesland en Gelderland.
Hoe groot de schade in de sector als gevolg van de stakingen kan FWT niets zeggen omdat er geen onderzoek naar is gedaan. Over vermeende rumoer bij zijn achterban is Follon duidelijk. "Werkgevers zitten op een lijn." De Telegraaf schreef eind januari dat een aantal partijen uit de sector voor een verdergaande loonsverhoging zou zijn om zo te voorkomen dat werknemers overstappen naar sectoren met betere voorwaarden. Sommige bedrijven zouden volgens de krant zelf al verhogingen van het salaris hebben doorgevoerd.
Meer uit Financieel
BRUSSEL (ANP/RTR) - Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen zei vrijdag pas naar Washington te willen reizen als het gaat over "een oplossing" voor de Amerikaanse handelstarieven. Daarmee reageerde ze op het feit dat de Amerikaanse president Donald Trump haar eerder "een fantastisch mens" had genoemd.
19 minuten geledenFRANKFURT (ANP) - Duitse autoriteiten hebben een cryptodienst uit de lucht gehaald die volgens de politie hielp bij witwassen. Daarbij nam de politie ook cryptomunten ter waarde van 34 miljoen euro in beslag, meldt de Duitse federale recherchedienst. Die onderzocht de zogeheten swapdienst eXch samen met de Nederlandse Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD).
1 uur geledenGENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse regering overweegt een drastische verlaging van de handelstarieven voor te stellen tijdens de gesprekken die komend weekend met China worden gehouden. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De regering van president Donald Trump streeft daarbij naar een verlaging van de heffingen tot onder de 60 procent en China zou daar open voor staan.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Er lijkt definitief een einde te komen aan de failliete interieurwinkelketen CASA in Nederland. Bij curator Bart Louwerier hebben zich nog geen serieuze kandidaten gemeld voor een doorstart. Donderdag is de faillissementsuitverkoop begonnen in achttien winkels, die zo'n vier weken duurt.
3 uur geledenKADOMA (ANP) - Bij het Japanse elektronica- en techbedrijf Panasonic verdwijnen wereldwijd 10.000 banen. Het concern wil wereldwijd zijn "personeelsbestand optimaliseren", maakte de fabrikant van camera's, televisies en batterijen voor elektrische auto's vrijdag bekend. Bij Panasonic werken ongeveer 207.000 mensen.
3 uur geledenNEW YORK (ANP/AFP) - De oprichter en voormalig topman van de failliete cryptobank Celsius Alexander Mashinsky is veroordeeld tot twaalf jaar gevangenisstraf. Hij had in december schuld bekend aan beleggingsfraude. De straf werd opgelegd door een rechter in New York en behoort tot een van de langste straffen die voortkomen uit de ineenstorting van de cryptomarkten in 2022.
3 uur geledenLONDEN (ANP) - International Airlines Group (IAG) bevestigt voor miljarden dollars aan vliegtuigen te kopen van de Amerikaanse fabrikant Boeing. Daarnaast bestelt het moederbedrijf van British Airways nieuwe Airbus-vliegtuigen. Donderdag meldde de Amerikaanse minister van Handel Howard Lutnick al dat een Brits bedrijf voor 10 miljard dollar aan Amerikaanse vliegtuigen zou kopen.
4 uur geleden