Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Werkgevers metaalsector: stakingen brengen cao niet dichterbij

Werkgevers metaalsector: stakingen brengen cao niet dichterbij

DEN HAAG (ANP) - De massale stakingen in de metaalsector brengen een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst niet dichterbij. Dat zegt directeur Ron Follon van werkgeversonderhandelaar Federatie Werkgeversorganisaties Techniek (FWT). Hij roept de vakbonden nogmaals op om terug te keren naar de onderhandelingstafel.

FNV laat weten dat juist het laatste loonbod van de werkgevers een cao niet dichterbij brengt. "De leden zijn steeds bozer dat de werkgevers geen millimeter opschuiven", zegt een woordvoerder van de vakbond. "Het is heel zonde want er worden juist veel vakmensen gevraagd vanwege de energietransitie. Maar de sector trekt geen jongeren als er slechte arbeidsvoorwaarden worden geboden", aldus FNV.

Er werken bijna 320.000 mensen in de metaalsector in Nederland. Die zijn werkzaam bij technische installatiebedrijven, metaalbewerkingsbedrijven, isolatiebedrijven, carrosseriebedrijven en de goud- en zilvernijverheid.

Stakingen november

De onderhandelingen over een nieuwe cao in de metaalsector liepen eind oktober vast, waarna de stakingen begonnen. Vanaf november werden 24 uursstakingen georganiseerd in allerlei regio’s. Sinds vorige week leggen medewerkers het werk langer neer. Op donderdag en vrijdag vond in Noord-Holland een 48 uursstaking plaats. Dat gebeurt deze week in Friesland en Gelderland.

Hoe groot de schade in de sector als gevolg van de stakingen kan FWT niets zeggen omdat er geen onderzoek naar is gedaan. Over vermeende rumoer bij zijn achterban is Follon duidelijk. "Werkgevers zitten op een lijn." De Telegraaf schreef eind januari dat een aantal partijen uit de sector voor een verdergaande loonsverhoging zou zijn om zo te voorkomen dat werknemers overstappen naar sectoren met betere voorwaarden. Sommige bedrijven zouden volgens de krant zelf al verhogingen van het salaris hebben doorgevoerd.

Meer uit Financieel

Zweedse economie krimpt en belandt in recessie

STOCKHOLM (ANP/BLOOMBERG) - De economie van Zweden is in het derde kwartaal van dit jaar in een recessie beland. Dat komt vooral doordat huishoudens hun uitgaven terugschroefden door de stijgende kosten van het lenen van geld en de aanhoudend hoge inflatie.

9 minuten geleden
Philips onderuit op Damrak na nieuwe waarschuwing FDA

AMSTERDAM (ANP) - Philips is woensdag hard onderuitgegaan op de Amsterdamse beurs. De koersval volgde op een nieuwe waarschuwing van de Amerikaanse toezichthouder FDA voor problemen met slaapapneu-apparaten van het zorgtechnologieconcern. Dit keer gaat het om oververhitting van de DreamStation 2. Dat apparaat viel niet onder de massale terugroepacties waarbij Philips sinds 2021 miljoenen defecte slaapapneu-apparaten moest herstellen, omdat isolatieschuim los kon laten. Het aandeel opende ruim 5 procent lager en zag het verlies in de eerste handelsminuten verder oplopen tot bijna 7 procent.

1 uur geleden
Aandacht voor Philips en cijfers Prosus op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar de AEX-fondsen Philips en Prosus. De Amerikaanse toezichthouder FDA waarschuwde opnieuw voor problemen met slaapapneu-apparaten van Philips. Dit keer gaat het om oververhitting van de DreamStation 2. Dat apparaat viel niet onder de massale terugroepacties waarbij het zorgtechnologieconcern sinds 2021 miljoenen defecte slaapapneu-apparaten moest herstellen omdat isolatieschuim los kon laten.

2 uur geleden
Goudprijs gaat richting oude recordniveau

SINGAPORE (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs gaat richting het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. Op de metaalmarkt in Singapore staat de prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) op ongeveer 2048 dollar. Goud bereikte een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce in augustus 2020.

2 uur geleden
Formule 1-uitzender Viaplay stelt publicatie resultaten weer uit

STOCKHOLM (ANP) - Streamingdienst Viaplay stelt opnieuw op het laatste moment de publicatie van zijn kwartaalcijfers uit. De derdekwartaalcijfers worden nu donderdag na het sluiten van de beurs in Stockholm gepubliceerd in plaats van woensdag.

2 uur geleden
Producenten industrie opnieuw iets minder negatief

DEN HAAG (ANP) - De producenten in de industrie waren in november opnieuw iets minder negatief dan een maand eerder. Dat komt volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) doordat ondernemers minder negatief waren over de verwachte bedrijvigheid in de komende drie maanden en de voorraden gereed product. Hun oordeel over de orderportefeuille veranderde niet.

3 uur geleden
Charlie Munger, de 'rechterhand' van Warren Buffett, overleden

OMAHA (ANP) - Charlie Munger, de vicevoorzitter van beleggingsbedrijf Berkshire Hathaway, is op 99-jarige leeftijd overleden. De Amerikaan werd bekend als rechterhand van Warren Buffett, die als oprichter van Berkshire Hathaway de reputatie van superbelegger kreeg.

8 uur geleden