Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

 Werken aan de toekomst van de Zeeuwse foodsector

Werken aan de toekomst van de Zeeuwse foodsector

“In mijn rol als bestuursvoorzitter van de stichting FoodDelta Zeeland heb ik twee belangrijke doelen. Om werk te maken van de toekomst van de Zeeuwse foodsector wil ik verder inhoud geven aan de eiwittransitie en meer waarde toevoegen aan de keten. Daaraan een termijn hangen, vind ik lastig, maar zéker is wel dat beide onderwerpen belangrijk zijn en binnen FoodDelta Zeeland alle aandacht krijgen die ze verdienen.”Caroline Verwijs, sinds een paar maanden bestuursvoorzitter van FoodDelta Zeeland, is directeur van Krijn Verwijs Yerseke B.V. Dit bedrijf is al enkele jaren strategisch partner van FoodDelta Zeeland. Krijn Verwijs is een familiebedrijf dat verse schaal- en schelpdieren kweekt en verwerkt en onder de merknaam Premier in de markt zet. “Ons bedrijf is in 1880 gestart. Mijn man Bram vormt de vierde generatie die in het bedrijf actief is. Inmiddels zijn onze kinderen, de vijfde generatie, ook professioneel betrokken bij het bedrijf.” De kracht van ZeelandCaroline benadrukt de kracht van Yerseke en de ligging van het dorp aan de Oosterschelde, van oudsher een gebied waar mosselen en oesters gekweekt worden. “Yerseke is het centrum van de schelpdierenverwerking in Noordwest-Europa. Natuurlijk is wat daadwerkelijk aan schaal- en schelpdieren uit Zeeland komt een fractie van de totale handel die vanuit Yerseke vertrekt, maar toch, het predicaat Zeeuws is waardevol. Ook de schaal- en schelpdieren die wij verkopen komen uit Noordwest-Europa. Onze kracht zit in wat wij vervolgens met het product kunnen doen, zoals verwerken, verpakken en transporteren. Daarvoor hoeft een product niet vanaf het prille begin in de Oosterschelde te liggen.” Waarde toevoegen is precies wat veel Zeeuwse foodbedrijven doen, vertelt Caroline. Dat is ook de reden waarom FoodDelta Zeeland zo goed bij haar past. “Tal van bekende bedrijven zoals Coroos, Zeelandia, Vogelaar Vredehof en Lamb Weston vinden hun basis in Zeeland, maar ze doen allemaal meer dan alleen regionale producten verwerken.”Bedrijven, overheid en kennisinstellingen samenbrengenAls bestuursvoorzitter van FoodDelta Zeeland ambieert Caroline het om deze, voor Zeeland zo belangrijke, bedrijven samen te brengen. “Bedrijven, overheden en kennisinstellingen; we hebben elkaar nodig. Zowel wat betreft mankracht als het delen en vergoten van kennis. Eén van de belangrijkste uitdagingen van dit moment is het vinden en binden van medewerkers met de juiste kwalificaties. Het gaat hier immers om meer dan het primaire proces van mosselen kweken of aardappelen telen. Er zijn heel wat stappen nodig om te komen tot een mooi eindproduct. Daarvoor zijn goed opgeleide mensen nodig. Het is om die reden belangrijk dat de Zeeuwse foodindustrie banden heeft met de HZ en Scalda.” Caroline vervolgt dat er meer uitdagingen zijn waar bedrijven in de FoodDelta Zeeland voor staan. “Digitalisering en robotisering kan (deels) een antwoord zijn op de nijpende personeelstekorten. Verder zien we noodzaak om waarde toe te voegen in de keten. Primaire landbouwproducten leveren weinig op. Door ze te bewerken creëren we toegevoegde waarde. Daarvoor zijn mensen, machines en kennis nodig. Ik vergelijk het met het effect van een steen in het water: deze ontwikkelingen leveren werkgelegenheid op en daarmee versterken we welvaart en welzijn in Zeeuwse dorpen en steden.”Bevorderen eiwittransitie Naast het creëren van toegevoegde waarde hecht Caroline veel belang aan het leveren van een bijdrage aan de eiwittransitie. “De transitie van dierlijke eiwitten naar alternatieven zoals eiwitten uit planten of schelpdieren vormt een grote kans voor de toekomst van het Zeeuwse foodcluster. We hebben net een Blue Deal convenant gesloten met tal van betrokken partijen, waaronder LNV, Provincie Zeeland en de Zeeuwse mosselsector. Daarnaast ziet  ZLTO kansen voor eitwitrijke gewassen op land. Zaadveredeling kan daarvoor interessant zijn. Eén van de strategische partners in FoodDelta Zeeland is het bedrijf Limagrain, dat daarin gespecialiseerd is. Ook hier geldt: we hebben elkaar nodig en door kennisdeling, samenwerking en innovatie kunnen we de regio op de kaart zetten.”

 

Maatschappelijk betrokken
Als directeur van Krijn Verwijs was Caroline al enthousiast over de doelstellingen van FoodDelta Zeeland. Om daar als bestuursvoorzitter verder inhoud aan te kunnen geven, vindt ze een aantrekkelijke uitdaging. “Waarom? Ik vind het belangrijk dat de regio Zeeland zich op een duurzame manier verder ontwikkelt. Dat is belangrijk voor bedrijven, overheid en kennisinstellingen. De onderlinge overeenkomsten én verschillen maken het interessant om me voor FoodDelta Zeeland in te zetten. Daarnaast ben ik natuurlijk ook gewoon een betrokken burger en een moeder van kinderen. Voor hen vind ik het belangrijk dat ze hier nu, maar ook later, goed en prettig kunnen wonen.”

Meer uit Zeeland

TEAMforREAL presenteert vernieuwde huisstijl en positionering

TEAMforREAL viert haar 14-jarig bestaan met een vernieuwde huisstijl, website en aangescherpte positionering. Waar de oorsprong lag in leisure- en recreatieve conceptontwikkeling, heeft het team zich de afgelopen jaren nadrukkelijk bewezen als ontwikkelaar van hoogwaardige vastgoedprojecten.

1 week geleden
Zeeland onderzoekt bedrijfs­kansen bij kernenergieplannen

Om Zeeuwse ondernemers voor te bereiden op de komst van nieuwe kerncentrales laat de Provincie Zeeland een uitgebreid marktonderzoek uitvoeren. Dit gebeurt in samenwerking met Impuls Zeeland en werkgeversorganisatie VNO-NCW Zeeland. Het onderzoek moet duidelijk maken hoe regionale bedrijven kunnen profiteren van de verwachte bouw en welke stappen daarvoor nodig zijn.

1 maand geleden
Helga van Leur spreekt op Contacta 2025

Duurzaamheidsexpert en voormalig RTL-weervrouw Helga van Leur is aangekondigd als spreker tijdens Contacta 2025. Met haar achtergrond in Bodem, Water en Atmosfeer (Wageningen University) en een carrière waarin ze in 1998 werd uitgeroepen tot beste weervrouw ter wereld, staat Van Leur bekend om het vertalen van complexe wetenschap naar toegankelijke inzichten.

2 maanden geleden
Genomineerden voor de Zeeuwse Innovatieprijs Emergo 2025

De spanning stijgt voor de Zeeuwse Innovatieprijs Emergo 2025. Gedeputeerde Jo-Annes de Bat maakte vanochtend bij Omroep Zeeland bekend welke vijf bedrijven kans maken op de prestigieuze prijs, die dit jaar voor de 23e keer wordt uitgereikt. De prijs beloont ondernemingen die met innovatieve producten en diensten bijdragen aan een duurzame en toekomstbestendige economie in Zeeland.

2 maanden geleden
Familiebedrijf Akkerdaas: meer dan een eeuw in Domburg

Al sinds 1900 maakt de naam Akkerdaas deel uit van het Zeeuwse ondernemerslandschap. Wat begon als een smederij en loodgietersbedrijf groeide in ruim een eeuw tijd uit tot een veelzijdige onderneming met een eigen kadowinkel. De familie Akkerdaas staat inmiddels al vier generaties lang garant voor vakmanschap, ondernemerschap en een scherp oog voor wat klanten zoeken.

2 maanden geleden
Zeelandia viert 125 jaar

Zeelandia viert 125 jaar: van Zeeuwse keuken tot wereldspeler in bakkerij-ingrediënten Bij bakkersbedrijf Zeelandia in Zierikzee kunnen de ovens, deegmachines en broodvormen alvast een grondige schoonmaakbeurt krijgen, want op 12 september komt er bijzonder bezoek. Ter gelegenheid van het 125-jarig jubileum brengt Zijne Majesteit de Koning een bezoek aan het familiebedrijf. Wat in 1900 begon met een recept voor beschuitgelei groeide uit tot een internationaal concern met ruim 3.000 medewerkers, actief in meer dan honderd landen.

2 maanden geleden
Lennert Steketee: ondernemer en ambassadeur van Yerseke

Ondernemerschap, innovatie en liefde voor zijn dorp: dat typeert Lennert Steketee. Als geboren en getogen Yersekenaar zet hij zich in om het vissersdorp op de kaart te zetten, zowel als ondernemer als in zijn rol als verbinder binnen de gemeenschap.

2 maanden geleden