Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

 Werken aan de toekomst van de Zeeuwse foodsector

Werken aan de toekomst van de Zeeuwse foodsector

“In mijn rol als bestuursvoorzitter van de stichting FoodDelta Zeeland heb ik twee belangrijke doelen. Om werk te maken van de toekomst van de Zeeuwse foodsector wil ik verder inhoud geven aan de eiwittransitie en meer waarde toevoegen aan de keten. Daaraan een termijn hangen, vind ik lastig, maar zéker is wel dat beide onderwerpen belangrijk zijn en binnen FoodDelta Zeeland alle aandacht krijgen die ze verdienen.”Caroline Verwijs, sinds een paar maanden bestuursvoorzitter van FoodDelta Zeeland, is directeur van Krijn Verwijs Yerseke B.V. Dit bedrijf is al enkele jaren strategisch partner van FoodDelta Zeeland. Krijn Verwijs is een familiebedrijf dat verse schaal- en schelpdieren kweekt en verwerkt en onder de merknaam Premier in de markt zet. “Ons bedrijf is in 1880 gestart. Mijn man Bram vormt de vierde generatie die in het bedrijf actief is. Inmiddels zijn onze kinderen, de vijfde generatie, ook professioneel betrokken bij het bedrijf.” De kracht van ZeelandCaroline benadrukt de kracht van Yerseke en de ligging van het dorp aan de Oosterschelde, van oudsher een gebied waar mosselen en oesters gekweekt worden. “Yerseke is het centrum van de schelpdierenverwerking in Noordwest-Europa. Natuurlijk is wat daadwerkelijk aan schaal- en schelpdieren uit Zeeland komt een fractie van de totale handel die vanuit Yerseke vertrekt, maar toch, het predicaat Zeeuws is waardevol. Ook de schaal- en schelpdieren die wij verkopen komen uit Noordwest-Europa. Onze kracht zit in wat wij vervolgens met het product kunnen doen, zoals verwerken, verpakken en transporteren. Daarvoor hoeft een product niet vanaf het prille begin in de Oosterschelde te liggen.” Waarde toevoegen is precies wat veel Zeeuwse foodbedrijven doen, vertelt Caroline. Dat is ook de reden waarom FoodDelta Zeeland zo goed bij haar past. “Tal van bekende bedrijven zoals Coroos, Zeelandia, Vogelaar Vredehof en Lamb Weston vinden hun basis in Zeeland, maar ze doen allemaal meer dan alleen regionale producten verwerken.”Bedrijven, overheid en kennisinstellingen samenbrengenAls bestuursvoorzitter van FoodDelta Zeeland ambieert Caroline het om deze, voor Zeeland zo belangrijke, bedrijven samen te brengen. “Bedrijven, overheden en kennisinstellingen; we hebben elkaar nodig. Zowel wat betreft mankracht als het delen en vergoten van kennis. Eén van de belangrijkste uitdagingen van dit moment is het vinden en binden van medewerkers met de juiste kwalificaties. Het gaat hier immers om meer dan het primaire proces van mosselen kweken of aardappelen telen. Er zijn heel wat stappen nodig om te komen tot een mooi eindproduct. Daarvoor zijn goed opgeleide mensen nodig. Het is om die reden belangrijk dat de Zeeuwse foodindustrie banden heeft met de HZ en Scalda.” Caroline vervolgt dat er meer uitdagingen zijn waar bedrijven in de FoodDelta Zeeland voor staan. “Digitalisering en robotisering kan (deels) een antwoord zijn op de nijpende personeelstekorten. Verder zien we noodzaak om waarde toe te voegen in de keten. Primaire landbouwproducten leveren weinig op. Door ze te bewerken creëren we toegevoegde waarde. Daarvoor zijn mensen, machines en kennis nodig. Ik vergelijk het met het effect van een steen in het water: deze ontwikkelingen leveren werkgelegenheid op en daarmee versterken we welvaart en welzijn in Zeeuwse dorpen en steden.”Bevorderen eiwittransitie Naast het creëren van toegevoegde waarde hecht Caroline veel belang aan het leveren van een bijdrage aan de eiwittransitie. “De transitie van dierlijke eiwitten naar alternatieven zoals eiwitten uit planten of schelpdieren vormt een grote kans voor de toekomst van het Zeeuwse foodcluster. We hebben net een Blue Deal convenant gesloten met tal van betrokken partijen, waaronder LNV, Provincie Zeeland en de Zeeuwse mosselsector. Daarnaast ziet  ZLTO kansen voor eitwitrijke gewassen op land. Zaadveredeling kan daarvoor interessant zijn. Eén van de strategische partners in FoodDelta Zeeland is het bedrijf Limagrain, dat daarin gespecialiseerd is. Ook hier geldt: we hebben elkaar nodig en door kennisdeling, samenwerking en innovatie kunnen we de regio op de kaart zetten.”

 

Maatschappelijk betrokken
Als directeur van Krijn Verwijs was Caroline al enthousiast over de doelstellingen van FoodDelta Zeeland. Om daar als bestuursvoorzitter verder inhoud aan te kunnen geven, vindt ze een aantrekkelijke uitdaging. “Waarom? Ik vind het belangrijk dat de regio Zeeland zich op een duurzame manier verder ontwikkelt. Dat is belangrijk voor bedrijven, overheid en kennisinstellingen. De onderlinge overeenkomsten én verschillen maken het interessant om me voor FoodDelta Zeeland in te zetten. Daarnaast ben ik natuurlijk ook gewoon een betrokken burger en een moeder van kinderen. Voor hen vind ik het belangrijk dat ze hier nu, maar ook later, goed en prettig kunnen wonen.”

Meer uit Zeeland

HOPPAAA! Foodtruckfestival

HOPPAAA! Foodtruckfestival HOPPAAA! tijdens de meivakantie in Burgh Haamstede! Je hoeft drie dagen lang niet te bedenken wat je op het menu zet of waar je met de kids gaat eten. In de meivakantie strijkt namelijk weer het HOPPAAA! foodtruckfestival neer in Burgh Haamstede! Dit festival heeft het karakter van een grote familie reünie en kenmerkt zich door een heerlijk ongedwongen en gezellige sfeer. De leukste foodtrucks presenteren zich, er zijn diverse barretjes, je luistert naar nostalgische hits en voor de kids zijn er volop activiteiten. Het gezinsvriendelijke festival in Burgh Haamstede is van dinsdag 30 april t/m donderdag 2 mei, uiteraard is de toegang gratis. Borrelplanken en smikkelplateaus: Bij de foodtrucks haal je gerechten van over de hele wereld. Van Amerikaanse hotdogs tot Thaise wok gerechten en curry’s. Van loaded nacho’s, Duitse flammkuchen en Mexicaanse taco’s. Oer-Hollandse frietjes, poffertjes en tosti’s tot authentieke Italiaanse pasta’s, pizza’s en heerlijke anti pasti. Veel rijdende keukens bieden het shared dining principe aan door middel van een goed gevulde borrelplank of smikkelplateau. “We zien dat veel vriendenclubjes en gezinnen ervan houden om gerechten met elkaar te delen” aldus Gera van Vliet van evenementenorganisatie Bruisend. Lang tafelen met een drankje erbij en lekkere muziek op de achtergrond. Ondertussen kunnen de kids een sjoel competitie houden, zich laten schminken of een glitter tattoo laten zetten, dat is HOPPAAA!

6 dagen geleden
Ruim 250 bezoekers maken kennis met het Delta Climate Center

Zeeland en Vlissingen in het bijzonder hebben woensdag 10 april kennisgemaakt met het Delta Climate Center. Met het evenement ‘Maak kennis met het Delta Climate Center’ in de Lasloods in Vlissingen heeft het nieuwe centrum zich voor het eerst aan de buitenwereld gepresenteerd. Het Delta Climate Center wil met onderzoek en onderwijs bijdragen aan een duurzame toekomst voor de Zeeuwse delta en daarmee delta’s over de wereld. Voor ruim 250 bezoekers vertelde wetenschappelijk directeur Albert Klein Tank, samen met een aantal medewerkers, hoe het centrum dit gaat doen. Klein Tank stipte vier punten aan die het centrum uniek maken: de samenwerking tussen mbo, hbo en wo in onderwijs en onderzoek, de thema’s water, energie en voedsel en hoe het hier invulling aan geeft, de innovatieve werkvormen waarmee het centrum haar doelen wil bereiken en dat ze de gehele provincie als een living lab ziet.

1 week geleden
“Iedereen moet na het werk weer veilig thuis komen”

“We hebben binnen ons bedrijf aandacht voor veiligheid in de breedste zin van het woord. Iedereen moet immers na het werk weer gezond en veilig thuis kunnen komen. Aandacht voor verkeersveiligheid hoort daar zeker bij. Dat betekent voor ons bedrijf dat we alle voertuigen standaard uitrusten met uiteenlopende veiligheidssystemen, dat we mensen aanspreken op verkeersveilig weggedrag, dat we rekening houden met rust- en rijtijden en chauffeurs goed inwerken op een nieuw voertuig.” Ronald Wielemaker is directeur van het gelijknamige familiebedrijf Wielemaker BV. Dit is een Zeeuwse transportonderneming, waar ongeveer 90 medewerkers dagelijks actief zijn met het inzamelen van afvalstoffen. Daarnaast speelt het bedrijf, met het transport van deelstromen, een logistieke rol in de circulaire ontwikkeling van onze regio. Veel van het werk vindt logischerwijs plaats op de weg. Daarvoor beschikt Wielemaker over ongeveer 70 voertuigen, zoals vuilnisauto’s, haakarmauto’s, portaalauto’s en trekker/oplegger combinaties. Ronald vertelt dat bij de aanschaf van nieuwe voertuigen ‘alle vinkjes wat betreft veiligheidssystemen aangaan’. “Natuurlijk! Ik heb het altijd vreemd gevonden dat lichte personenauto’s eerder standaard voorzien werden van airbags dan grote vrachtwagencombinaties. Alle extra veiligheidsmogelijkheden omarmen we, dus zaken als remassistentie, rijbaanassistentie, dodehoeksensoren en camera’s beschouwen wij steevast als standaard.”

1 week geleden
Kick-off 'Boost the Energy Transition'

Op donderdag 11 april kwamen 18 geselecteerde bedrijven samen voor de kick-off van het opwerkprogramma van de energiechallenge 'Boost the Energy Transition', georganiseerd door Dockwize en Stichting Zeeuwse Publieke Belangen. Dit initiatief heeft als doel om ondernemers, onderzoekers en andere vernieuwers te stimuleren om innovatieve plannen te ontwikkelen voor de energietransitie in Zeeland. Het evenement markeert een belangrijke mijlpaal in de inspanningen om duurzame energieoplossingen te bevorderen, en komt op een cruciaal moment voor de provincie Zeeland, waar de vraag naar dergelijke oplossingen hoog is. Met de helft van de geselecteerde bedrijven uit Zeeland belooft deze challenge een aanzienlijke impact te hebben op het aanpakken van de energie-uitdagingen van de provincie.

1 week geleden
Zakelijk overnachten met luxe en comfort

Ervaar het gemak van zakelijk overnachten bij Otium Wellness Hotel Roosendaal. Op een centraal gelegen locatie, op slechts 2 autominuten van de A58 en A17 en op een korte 20 minuten rijden van Breda, is dit hotel de perfecte plek voor jouw zakelijke verblijf. De kamers De kamers bieden het comfort en de luxe die je nodig hebt na een lange werkdag. Met een kitchenette voorzien van een spoelbak en magnetron, hoef je niet elke avond uit eten te gaan. En dankzij de gratis wifi kun je ook in het hotel efficiënt werken aan jouw taken.

1 week geleden
Goed nieuws voor werkend en ondernemend Zeeland

GOES - Goed nieuws voor werkend en ondernemend Zeeland: Uitgeverij de Bode, Zeeuwse Vacaturebank en reclamebureau LMG strategie+creatie bundelen hun krachten en lanceren samen de Zeeuwse Carrièrekrant. De drie partijen zijn, ieder vanuit hun eigen expertise, ervaren in het matchen van werkgevers en werkzoekenden. Jim Goedhart is bekend van de Zeeuwse Vacaturebank en De Zeeuwse Connectie, Perry Kentin van reclamebureau LMG strategie+creatie is bekend van het organiseren van de succesvolle netwerkbeurs Contacta en fysieke banenmarkten en Luuk Roozeboom brengt al vele jaren Weekblad de Bode uit in Zeeland en West-Brabant, inclusief speciale periodieke bijlagen over werk en vacatures.

1 maand geleden
Exclusieve bijeenkomst | St. Anna Harbour Resort

Op vrijdag 8 maar 2024 organiseerden de ontwikkelaar St. Anna Harbour Resort B.V. , een initiatief van Aannemingsbedrijf Fraanje uit Lewedorp en TEAMforREAL uit Goes, een ‘sneak peek’ bijeenkomst in de brasserie van Ardi Keukens te Sint-Annaland, exclusief voor een select aantal geïnteresseerden van het allereerste uur. ‘For Your Eyes Only’ In de sfeervolle brasserie van Ardi Keukens te Sint-Analand (tevens trots projectpartner) werden zo’n 70 geïnteresseerden gastvrij ontvangen om als éérste een uitgebreide update te ontvangen aangaande de ontwikkeling en verkoop van unieke havenfrontappartementen voor permanente bewoning, op het havenplateau van Sint-Annaland. Exclusief op uitnodiging, ofwel ‘for your eyes only’. Minstens zo spannend als de gelijknamige Bond film, als we de reacties mogen geloven.

1 maand geleden