Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Werkdruk en verzuim kinderopvang hoog, personeel minder tevreden

Werkdruk en verzuim kinderopvang hoog, personeel minder tevreden

DEN HAAG (ANP) - Medewerkers in de kinderopvang ervaren een steeds hogere werkdruk. Ze zijn vaker ziek dan vroeger en gemiddeld ook minder tevreden geworden over hun werk, zo maken cijfers van het CBS duidelijk. Het statistiekbureau wijst erop dat de stijgende werkdruk die werknemers ervaren ook samenvalt met een toename van het aantal openstaande vacatures.

In het tweede kwartaal van 2022 ervoer 61 procent van de kinderopvangmedewerkers een hoge of zeer hoge werkdruk. Halverwege 2019 was dat nog minder dan de helft van de medewerkers. Dat het personeel het erg druk heeft, komt ook doordat het ziekteverzuim is gestegen. In het derde kwartaal van vorig jaar kwam dat uit op 7,3 procent. Hoewel het aan het begin van het jaar nog 10 procent was, mede door toedoen van een grote golf van coronabesmettingen, ligt het verzuim in de kinderopvang een stuk hoger dan in andere sectoren. Gemiddeld zat in Nederland 5 procent van de werknemers ziek thuis in het derde kwartaal van 2022.

De jaren 2020 en 2021 waren voor de kinderopvang uitzonderlijk. Meerdere keren moesten de opvanglocaties grotendeels de deuren sluiten vanwege de coronalockdowns. Ze verzorgden toen wel noodopvang voor kinderen van mensen met een beroep dat door de overheid als 'cruciaal' was bestempeld en voor kwetsbare kinderen.

Uit een iets oudere peiling, die het CBS eind 2021 hield, bleek dat slechts iets meer dan een kwart van de werknemers in de kinderopvang vond dat zij genoeg aandacht konden besteden aan de kinderen. Ook dat ziet het CBS als indicator voor de werkdruk. Ondanks alle problemen zeggen negen op de tien werknemers in de sector hun werk inhoudelijk leuk te vinden.

Meer uit Binnenland

Adema keurt nieuw vaccin tegen blauwtongvirus goed

DEN HAAG (ANP) - Demissionair landbouwminister Piet Adema heeft een nieuw vaccin tegen het blauwtongvirus goedgekeurd voor gebruik. Dat schrijft hij vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. Binnen een week komen de eerste miljoen doses op de Nederlandse markt, twee weken later nog eens een miljoen.

18 minuten geleden
Bevolking Nederland in eerste kwartaal minder hard gegroeid

DEN HAAG (ANP) - In het eerste kwartaal van dit jaar is de bevolking van Nederland met bijna 20.000 mensen gegroeid. Dat zijn er 7600 minder dan dezelfde periode in 2023.

49 minuten geleden
Tweede Kamer wil 25 april als landelijke dag tegen antisemitisme

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat 25 april de landelijke dag tegen antisemitisme wordt. Elk jaar rond die datum moet de Tweede Kamer ook een plenair debat voeren over antisemitisme. Het voorstel hiertoe van JA21 wordt breed ondersteund door de Kamer, zo bleek tijdens een Kamerdebat.

1 uur geleden
Sollicitatieprocedure nieuwe burgemeester Rotterdam van start

ROTTERDAM (ANP) - Belangstellenden kunnen vanaf vrijdag solliciteren voor het burgemeesterschap van Rotterdam. In het bijzijn van de Zuid-Hollandse commissaris van de Koning Jaap Smit heeft de Rotterdamse gemeenteraad donderdagavond de profielschets definitief vastgesteld. Ook werden de leden van de vertrouwenscommissie aangewezen.

3 uur geleden
Geen treinen tussen Rotterdam en Breda om herstelwerkzaamheden

UTRECHT (ANP) - Sinds donderdagavond 19.00 uur rijden er geen treinen op de hogesnelheidslijn (hsl) tussen Rotterdam Centraal en Breda wegens herstelwerkzaamheden, meldt de NS. De verwachting is dat dit aanhoudt tot vrijdagochtend 07.00 uur.

3 uur geleden
Huurwet De Jonge aangenomen door Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - De Wet betaalbare huur is donderdag aangenomen door de Tweede Kamer. Die wet, ingediend door demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken), moet een deel van de huren die nu nog in de vrije huursector vallen omlaag brengen. Zoals verwacht hielp de PVV de wet aan een ruime meerderheid.

4 uur geleden
Tweede Kamer wil lik-op-stuk bij verstoorders dodenherdenking

DEN HAAG (ANP) - Een overgrote meerderheid in de Tweede Kamer wil dat antisemitisme harder wordt aangepakt. Om te beginnen moet op 4 mei het snelrecht worden toegepast als mensen de Nationale Dodenherdenking verstoren, zo willen diverse fracties. Hier zou ook meteen een afschrikwekkende werking van uitgaan, betoogden Kamerleden in een debat over antisemitisme. Bij snelrecht gaat justitie snel na het plegen van een strafbaar feit over tot vervolging. Het is onderdeel van het lik-op-stukbeleid van politie en justitie.

4 uur geleden