
Wereldwijd meer dan 200 miljoen coronavaccins toegediend
PARIJS (ANP/AFP) - Wereldwijd zijn tot dusver meer dan 200 miljoen doses van coronavaccins toegediend. Dat gebeurde volgens een telling van het Franse persbureau AFP in minstens 107 landen en gebieden.
Bijna de helft (45 procent) van de injecties vond plaats in de rijke G7-landen: de Verenigde Staten, Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan en het Verenigd Koninkrijk. De G7-landen zijn samen goed voor circa 10 procent van de wereldbevolking. De club van industrielanden beloofde vrijdag vaccins te delen met minder ontwikkelde landen.
De laatste cijfers uit China en Rusland zijn niet verwerkt, want die landen hebben de afgelopen tijd geen nieuwe gegevens gemeld.
Ruim negen op de tien prikken die wereldwijd werden toegediend waren in landen in de categorie hoge en middeninkomens. Van de 29 landen die de Wereldbank als het armst omschrijft zijn alleen Guinee en Rwanda begonnen met vaccineren.
Israël ligt ver voorop. Daar heeft de ongeveer de helft van de bevolking minstens één dosis gekregen. Een op de drie Israëli’s heeft al twee prikken gehad.
Onder de andere landen waar inmiddels meer dan 10 procent van de bevolking minstens een dosis kreeg toegediend, zijn het Verenigd Koninkrijk, Bahrain, de VS en Chili. In absolute aantallen is de VS koploper met bijna 60 miljoen toegediende doses. China stond elf dagen geleden op ruim 40 miljoen.
In Nederland heeft ruim 4 procent van de bevolking een eerste prik gehad, volgens een lijst van nieuwssite Politico.
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Een geneesmiddel dat wordt voorgeschreven aan mensen met kaalheid of prostaatklachten kan leiden tot zelfmoordgedachten. De bijwerking van finasteride is aangetoond en daarom komt er een extra waarschuwingskaart in de verpakkingen. Dat hebben de Europese toezichthouder EMA en het Nederlandse College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) bekendgemaakt.
4 uur geledenGRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
1 dag geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
2 weken geleden