
Wereldwijd meer dan 2 miljard coronaprikken gezet
PARIJS (ANP/AFP) - Er zijn wereldwijd ruim 2 miljard coronaprikken gezet, meldt persbureau AFP op basis van een eigen telling. De eerste vaccinatiecampagnes begonnen een half jaar geleden, in december vorig jaar.
De meeste coronavaccins bestaan uit twee doses die op verschillende momenten moeten worden toegediend. Dat betekent dus niet dat wereldwijd ruim 2 miljard mensen volledig zijn ingeënt.
Bijna alle landen zijn inmiddels bezig met het vaccineren van mensen tegen Covid-19. Het vaccinatietempo neemt flink toe. Alleen Tanzania, Tsjaad, Burundi, Eritrea, Noord-Korea en Haïti hebben nog geen begin gemaakt met de inentingen.
Er zijn vooral veel prikken gezet in de drie meest bevolkte landen ter wereld: China (704,8 miljoen), de Verenigde Staten (296,9 miljoen) en India (221 miljoen). Daar zijn wereldwijd zes op de tien doses toegediend. In de Europese Unie zijn 255 miljoen prikken gezet, goed voor 39 procent van de bevolking.
Israël loopt wereldwijd voorop met de vaccinatiecampagne, omdat daar percentueel het grootste deel van de bevolking is ingeënt. In het land zijn zes op de tien personen maximaal beschermd. Zij hebben dus alle benodigde prikken gehad van het coronavaccin dat daar wordt toegediend.
Meer uit Gezond
LEIDEN (ANP) - De Leidse biotechnoloog Pharming heeft in de Verenigde Staten toestemming gekregen om zijn tweede medicijn op de markt te brengen. Voor de onderneming gaat het om een grote stap. Met het middel Joenja, dat werkt tegen een zeer zeldzame aandoening van het immuunsysteem, hoopt Pharming zijn omzet op termijn te kunnen verdubbelen.
18 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Een internist die werkte voor het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam raakt de registratie voor zijn beroep kwijt, omdat hij zich seksueel grensoverschrijdend heeft gedragen tijdens een les aan drie vrouwelijke coassistenten. Dat melden het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg en het ziekenhuis. Hij mag zijn beroep niet meer uitoefenen.
1 dag geledenSTOCKHOLM (ANP) - De bestrijding van tuberculose in Europa verloopt niet zoals zou moeten, ook al hebben we er eigenlijk wel de middelen voor. Dat zeggen het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) en het Regionaal Bureau voor Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). We zijn nu nog "ver verwijderd" van de gewenste vermindering vóór 2030 van het aantal gevallen met 80 procent en het aantal sterfgevallen met 90 procent.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg dalen niet, ondanks inzet van regionale partijen. Uit de recentste cijfers blijkt dat bijna 84.000 mensen wachten op een aanmeldgesprek of behandeling, ruim de helft daarvan wacht langer dan de afgesproken norm van maximaal veertien weken. Dit melden de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Nederlandse apotheken deelden vorig jaar aan bijna 910.000 mensen diabetesmedicatie uit, bijna 40.000 meer dan in 2021. De kosten namen zelfs met bijna 48 miljoen euro toe tot bijna 300 miljoen. Dat is dus dik 19 procent meer, meldt de Stichting Farmaceutische Kengetallen (SFK) in het Pharmaceutisch Weekblad.
1 dag geledenUTRECHT (ANP) - GGD-medewerkers krijgen deze week "nare berichten" over de Week van de Lentekriebels, laat een woordvoerster van de koepelorganisatie GGD GHOR Nederland weten. Of er ook medewerkers bedreigd worden kan ze niet direct zeggen.
1 dag geledenZEIST (ANP) - Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen daalt steeds sneller. In de afgelopen dag zijn netto 92 bedden vrijgekomen. Dat is de grootste daling sinds 11 januari. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 714 mensen die positief getest zijn op het coronavirus. Dat is het laagste aantal sinds 27 februari, bijna een maand geleden.
1 dag geleden