Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wereldkampioene Monique Verschuure is moeder, atleet en kroegbaas: 'Ik wil goed zijn in wat ik doe'

Wereldkampioene Monique Verschuure is moeder, atleet en kroegbaas: 'Ik wil goed zijn in wat ik doe'

YERSEKE - Haar gouden plak bij het wereldkampioenschap duathlon op Ibiza eind april is een hoogtepunt voor Monique Verschuure, maar de 43-jarige Yersekse heeft alweer een nieuw doel voor ogen. In september wil ze in Zwitserland vlammen bij de langeafstandsduathlon, waarbij ze meer kilometers moet hardlopen en fietsen dan op Ibiza. “Ik hou van een uitdaging”, verklaart de goedlachse Verschuure, die naast een sportcarrière najagen ook nog moeder is en een café runt.

Vitaal kun je Verschuure dan ook zeker noemen, al moest ze van ver komen na een coronabesmetting. Bijna een jaar kampte ze met de naweeën van dit virus. “Dat ik zo lang nodig had om te herstellen, zie ik als pech, want ik heb een sterk lijf. Maar ik verg er ook het uiterste van, dus dan balanceer je wel eens op het randje.”

Zwanger

Fanatiek sporter werd Verschuure pas op latere leeftijd. “Ik was altijd al druk en beweeglijk, deed als kind aan paardrijden en turnen. Als ik iets doe, wil ik het ook goed doen. Dat gold ook voor mijn werk in de horeca. Op mijn 26e ben ik De Sportvisser begonnen en door de vele uren die ik daar maakte, deed ik weinig tot niets meer aan sport. Toen ik zwanger raakte, wilde ik mijn levensstijl aanpassen. Ik at onregelmatig, rookte en dronk. Daar ben ik mee gestopt. Nadat mijn zoontje was geboren, leek het me dom om mijn gezonde leefstijl niet voort te zetten. Ik wilde in shape komen en besloot te gaan hardlopen, want dat is een makkelijke manier van bewegen.” Je kunt het doen wanneer je wilt en er al bij de voordeur mee beginnen. “Ik merkte dat hardlopen me goed afging en werd steeds fanatieker, ging meedoen aan wedstrijden.”
Door een blessure kon ze een tijd niet hardlopen en stapte ze op de fiets om in beweging te blijven. “Ik vond er niets aan, maar ik wilde wat doen om in conditie te blijven. Inmiddels vind ik het bijna leuker dan hardlopen, dus koers ik nu ook bij een damesploeg.”

Balans

Hoe lukte het Verschuure om door te gaan met fietsen, terwijl ze het niet leuk vond? “In het begin voelt het als ‘moeten’ en de truc is dan om door te gaan. Onthoud dat, wanneer je geen zin hebt om te sporten, je altijd thuiskomt met een goed gevoel en vol energie. Na een paar maanden doorbreek je iets, wordt het sporten onderdeel van je leven. Ik baal als ik een dag niet kan sporten. De combinatie met werken in de horeca is natuurlijk niet zo handig, haha. Het is soms zoeken naar de balans tussen mijn zaak, trainen en rusten. Na een wedstrijd is het niet zo makkelijk herstellen als ik dan weer over het terras vlieg. Gelukkig kan mijn lijf veel aan.”

Coach

Toen Verschuure maar niet herstelde van de corona wendde ze zich tot een sportarts. Hij hielp haar erbovenop te komen en begeleidt haar nog steeds. In Zwitserland begint ze straks aan een duathlon van tien kilometer hardlopen, honderdvijftig kilometer fietsen en nog eens dertig kilometer hardlopen. “Daarvoor heb ik meer inhoud nodig dan de middenafstand van tien-veertig-vijf kilometer die ik op Ibiza heb gedaan. Dat vraagt langere trainingen en met de drukke zomer in mijn zaak wordt die combi ook een uitdaging. Gelukkig liggen langere afstanden mij wel.”

Om zich meer te kunnen toeleggen op het sporten en als coach daarin ook anderen te kunnen begeleiden, heeft ze haar café te koop gezet. “Ik hou van het praatje aan de bar, mensen een glimlach bezorgen, maar het is een drukke baan en ik zit al meer dan twintig jaar in de horeca. Als ik een dag niet sport, word ik chagrijnig. Ik heb een cursus sportpsychologie gedaan toen ik corona had en ik wil graag andere mensen helpen hun leefstijl te verbeteren. Of je nou met of zonder doel sport, en ongeacht het niveau, iedereen voelt zich na het sporten beter. Daar gaat het om. Geloof in jezelf, dan is bijna alles mogelijk. De juiste mindset is zo belangrijk.”

Meer uit Reimerswaal

Verwarde man gooit pillen over straat en laat circa veertig konijnen los

HANSWEERT- Een verwarde man heeft vrijdagmiddag voor flink wat rumoer gezorgd in de Merwedestraat. De man schreeuwde vanuit zijn woning en over straat. Ook gooide hij pillen over straat. Of het drugs of medicatie betrof is onbekend. De politie heeft de man uit zijn woning gehaald en overgedragen aan het zorgkader. Hierbij werden in de woning van de man zowel levende als dode konijnen aangetroffen. Later bleek dat de man in de omgeving van het oude sluizencomplex en de schaatsbaan ook nog ongeveer 40 konijnen had losgelaten.

7 uur geleden
Koningsdag in Reimerswaal en Kapelle van start

KAPELLE/KRUININGEN - Nederland viert vandaag de 57e verjaardag van koning Willem-Alexander. Ook de gemeenten Kapelle en Reimerswaal kleuren oranje.

8 uur geleden
Lintjesregen daalt neer op drie Kapellenaren

KAPELLE - Mevrouw Lindenbergh-Lepoeter en de heren Geleijnse en De Bert uit Kapelle zijn vrijdagmorgen koninklijk onderscheiden bij de jaarlijkse lintjesregen. Zij mogen zich voortaan Lid in de Orde van Oranje-Nassau noemen.

1 dag geleden
Lintjesregen Reimerswaal: drie inwoners krijgen koninklijke onderscheiding

HANSWEERT - Burgemeester José van Egmond heeft vrijdagmorgen in Hansweert drie inwoners van de gemeente Reimerswaal verrast met een koninklijke onderscheiding tijdens de traditionele lintjesregen. Mevrouw Zuijdwegt en meneer Van der Hart uit Yerseke en meneer Traas uit Rilland zijn allen benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

1 dag geleden
Leerlingen ds. G.H. Kerstenschool Yerseke krijgen als eerste kinderboek 'De zee hield het lang geheim'

YERSEKE - Groep 7 van de ds. G.H. Kerstenschool in Yerseke heeft een boeiende ochtend beleefd. Bij het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) in Yerseke presenteerde Wouter Klootwijk donderdag zijn nieuwe kinderboek 'De zee hield het lang geheim', over een ontdekking in de mosselkweek. Hij vertelde de kinderen over zijn boek, burgemeester José van Egmond van de gemeente Reimerswaal las eruit voor en de klas mocht, na een mossel-masterclass van NIOZ-onderzoeker Johan van de Koppel, een experiment doen in de getijdebakken bij de Oosterschelde. Ook kregen de leerlingen allemaal een exemplaar van het boek cadeau.

2 dagen geleden
Koningsdag in Yerseke en Hansweert: dit is er te doen

YERSEKE - Hansweert en Yerseke pakken groots en oranje uit op Koningsdag zaterdag.

2 dagen geleden
Vrijdag tweede Oranjeloop in Krabbendijke

KRABBENDIJKE - Na het succes van vorig jaar wordt vrijdag de tweede Oranjeloop Krabbendijke georganiseerd.

3 dagen geleden