Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wereldgezondheidsorganisatie: uitbraak apenpokken al midden april

Wereldgezondheidsorganisatie: uitbraak apenpokken al midden april

KOPENHAGEN (ANP) - Uit onderzoek naar apenpokkengevallen blijkt dat de uitbraak in Europa al zeker sinds midden april aan de gang is. Dat zegt de Belgische arts Hans Kluge, directeur Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het opheffen van coronamaatregelen voor reizen en evenementen heeft de verspreiding in de hand gewerkt.

De eerste besmetting met apenpokken werd begin mei in Engeland vastgesteld. Inmiddels zijn er in Europa honderden gevallen gemeld en is de virusziekte ook in Nederland opgedoken.

Uit de geregistreerde gevallen blijkt dat de apenpokken momenteel overgedragen worden "langs sociale netwerken die verbonden zijn door seksuele activiteit, waarbij voornamelijk mannen die seks hebben met mannen betrokken zijn", aldus Kluge. De arts benadrukt dat apenpokken worden veroorzaakt door een virus dat geen onderscheid maakt tussen mensen en dus zich niet op een bepaalde groep richt.

Het is niet duidelijk of de verspreiding van het apenpokkenvirus volledig ingedamd kan worden, zegt Kluge. Hoewel een vaccin en een specifieke behandeling voor apenpokken zijn goedgekeurd, zijn die nog niet op grote schaal beschikbaar. Daarom moet de overdracht van mens op mens zo veel mogelijk worden gestopt, vindt de arts.

Meer uit Gezond

Ook werknemers apotheken Achterhoek gaan staken

VORDEN (ANP) - Werknemers van negen apotheken in met name de Achterhoek leggen vrijdagmiddag het werk neer om de eisen voor een nieuwe cao kracht bij te zetten. Eerder deze week voerden collega's in Zuid-Holland al een dergelijke actie. Vakbonden FNV en CNV zeggen dat dit soort protesten door zullen gaan zolang er geen "acceptabel bod" komt van de werkgevers.

19 minuten geleden
Kamer zet door en vraagt kabinet om deel mpox-vaccins te doneren

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil de donatie van een deel van de Nederlandse voorraad mpox-vaccins aan Afrika doorzetten. Een Kamermeerderheid heeft zorgminister Fleur Agema daarom officieel gevraagd. De minister heeft al gezegd een schenking niet te blokkeren als de Kamer erop staat.

1 dag geleden
Aangepast vaccinatieschema moet kinderen nog beter beschermen

BILTHOVEN (ANP) - Gezondheidsinstanties zijn druk bezig met het aanpassen van het Rijksvaccinatieprogramma. In 2025 veranderen vier vaccinatiemomenten. Door te schuiven in het schema moeten kinderen een nog betere bescherming krijgen tegen besmettelijke infectieziekten, legt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) uit.

1 dag geleden
NVWA waarschuwt: gebruik IKEA-glazen niet voor hete drank

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt consumenten om geen hete vloeistof te gieten in glazen uit de Pokal-serie van IKEA. De glazen kunnen uit elkaar spatten bij een plotseling groot temperatuurverschil. De winkelketen adviseerde eind juli zelf al om de glazen neer te zetten in plaats van ze in de hand te houden bij het inschenken van een hete drank, maar die waarschuwing gaat volgens de NVWA niet ver genoeg.

2 dagen geleden
Gezondheidsraad adviseert limiet voor blootstelling kwartsstof

DEN HAAG (ANP) - Als het aan de Gezondheidsraad ligt, komt er een maximale hoeveelheid kwartsstof waar mensen tijdens hun werk aan blootgesteld mogen worden. Dat moet het risico op longkanker, silicose, hart- en vaatziektes en andere gezondheidsklachten verminderen.

2 dagen geleden
Investeringen in ouderenzorg volgens accountants onvoldoende

UTRECHT (ANP) - De investeringen in vastgoed, IT en duurzaamheid blijven achter waar het de ouderenzorg betreft, zegt accountantsorganisatie BDO in haar jaarlijkse 'benchmark'. Dit is "ondanks de goede financiƫle resultaten in 2023". De investeringen waren afgelopen jaar met 4,2 procent niet heel veel meer dan de afschrijvingen (3,6 procent).

2 dagen geleden
Nog steeds angsten en depressiegevoel bij bijna helft bevolking

DEN HAAG (ANP) - Bijna de helft van de bevolking vanaf 12 jaar, namelijk 42 procent, heeft vorig jaar angst- of depressiegevoelens gehad in de maand voordat statistiekbureau CBS ze daarover bevraagde. "Dat is een daling ten opzichte van 2022, maar nog altijd hoger dan in de jaren voor corona", aldus het CBS. In 2021 en 2022 lag het aantal mensen met dergelijke klachten op 44 procent.

2 dagen geleden