
Wereldgezondheidsorganisatie: uitbraak apenpokken al midden april
KOPENHAGEN (ANP) - Uit onderzoek naar apenpokkengevallen blijkt dat de uitbraak in Europa al zeker sinds midden april aan de gang is. Dat zegt de Belgische arts Hans Kluge, directeur Europa van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Het opheffen van coronamaatregelen voor reizen en evenementen heeft de verspreiding in de hand gewerkt.
De eerste besmetting met apenpokken werd begin mei in Engeland vastgesteld. Inmiddels zijn er in Europa honderden gevallen gemeld en is de virusziekte ook in Nederland opgedoken.
Uit de geregistreerde gevallen blijkt dat de apenpokken momenteel overgedragen worden "langs sociale netwerken die verbonden zijn door seksuele activiteit, waarbij voornamelijk mannen die seks hebben met mannen betrokken zijn", aldus Kluge. De arts benadrukt dat apenpokken worden veroorzaakt door een virus dat geen onderscheid maakt tussen mensen en dus zich niet op een bepaalde groep richt.
Het is niet duidelijk of de verspreiding van het apenpokkenvirus volledig ingedamd kan worden, zegt Kluge. Hoewel een vaccin en een specifieke behandeling voor apenpokken zijn goedgekeurd, zijn die nog niet op grote schaal beschikbaar. Daarom moet de overdracht van mens op mens zo veel mogelijk worden gestopt, vindt de arts.
Meer uit Gezond
ASSEN (ANP) - De voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij een twintigtal sterfgevallen, ontkent dit volgens zijn advocaten. Ze laten vrijdag weten dat hun cliënt heeft meegewerkt aan het opsporingsonderzoek en meermalen uitgebreid heeft verklaard bij de politie.
3 dagen geledenALPE D'HUEZ (ANP) - De zestiende editie van het sportieve evenement Alpe d'HuZes heeft ruim 17 miljoen euro opgeleverd voor kankeronderzoek. De 5000 deelnemers beklommen donderdag fietsend, hardlopend of wandelend maximaal zes keer de Franse berg Alpe d'Huez om het geld op te halen, volgens de organisatie "een bedrag om trots op te zijn".
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) steekt 32 miljoen euro extra in onderzoek naar langdurige covid en een zogeheten "expertisenetwerk" dat ervoor moet zorgen dat effectieve behandelingen zo snel mogelijk terechtkomen bij patiënten en zorgmedewerkers. Over klachten die lang aanhouden na een coronabesmetting is namelijk te weinig bekend, vindt de bewindsman.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Dat een op de vier Nederlandse jongvolwassenen tussen de 18 en 25 jaar overgewicht heeft, vindt staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) "heel zorgelijk voor onze gezondheid". Het statistiekbureau CBS meldde donderdagmorgen dat op de lange termijn sprake is van een stijging van het aantal jongeren dat te zwaar is. Van Ooijen noemt het voorkomen en terugdringen van overgewicht "een van de grote gezondheidsvraagstukken van deze tijd".
4 dagen geledenASSEN (ANP) - Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA) staat nog steeds achter de aangifte tegen de voormalige verpleger die in verband wordt gebracht met een twintigtal sterfgevallen, hoewel de man nu vrijkomt. De raadkamer van de rechtbank Noord-Nederland meldde donderdag dat de verdenking tegen hem niet sterk genoeg is om "verdere voortzetting van het voorarrest te rechtvaardigen".
4 dagen geledenUTRECHT (ANP) - Het is belangrijk dat alle kinderen en jongeren dezelfde kansen krijgen voor een gezond gewicht. De kracht zit hem in samenwerking tussen alle betrokken instanties, zegt een woordvoerster van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. "Het is belangrijk dat jongeren weten waar ze terecht kunnen voor hulp."
4 dagen geledenASSEN (ANP) - De voormalige verpleegkundige van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen (WZA), die wordt verdacht van betrokkenheid bij een twintigtal sterfgevallen, komt vrij. De raadkamer van de rechtbank Noord-Nederland meldt dat de verdenking tegen hem niet sterk genoeg is om "verdere voortzetting van het voorarrest te rechtvaardigen".
4 dagen geleden