Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wereldbank wil standaard vaccincontracten en meer openheid makers

Wereldbank wil standaard vaccincontracten en meer openheid makers

WASHINGTON (ANP) - De Wereldbank werkt aan het standaardiseren van contracten die landen sluiten met producenten van coronavaccins en dringt bij vaccinmakers aan op meer openheid over waar doses naartoe gaan. Ook probeert de bank meer vaccins te krijgen voor arme landen.

President van de Wereldbank David Malpass verwacht tegen eind maart voor 1,6 miljard dollar (1,32 miljard euro) aan vaccinfinanciering voor twaalf landen, waaronder de Filipijnen, Bangladesh, Tunesië en Ethiopië, te hebben goedgekeurd door het bestuur van de instelling. Nog eens dertig andere landen komen ook voor de financiering in aanmerking.

De bank werkt samen met lokale overheden om hiaten in de distributiecapaciteit op te sporen en te dichten, nadat er eerder vaccins zijn gekocht ter waarde van 12 miljard dollar (9,9 miljard euro). Ook wordt gewerkt aan het standaardiseren van de contracten die ze met vaccinfabrikanten sluiten, aldus Malpass.

De particuliere financieringsafdeling IFC van de Wereldbank steekt 4 miljard dollar (3,3 miljard euro) in uitbreiding van bestaande productiebedrijven voor coronavaccins en het opzetten van nieuwe productiebedrijven, ook in ontwikkelde landen. Maar volgens Malpass zijn er meer gegevens nodig over waar de vaccins naartoe gaan. "We staan te popelen om te investeren in nieuwe capaciteit, maar dat is moeilijk omdat je niet weet hoeveel van de bestaande capaciteit is toegewezen aan verschillende afnemers."

Nieuwe of uitgebreide productiecentra zouden in zijn ogen in de toekomst kunnen worden gebruikt om andere vaccins te maken. Het geld van de bank wordt in bedrijven in ontwikkelde landen gestoken als de productie bestemd is voor ontwikkelingslanden.

Meer uit Financieel

Nog meer werknemers Amerikaanse autofabrieken leggen werk neer

DETROIT (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Nog meer werknemers van autofabrieken in de Verenigde Staten gaan staken, meldt vakbond United Auto Workers (UAW). Werknemers van General Motors (GM), Ford en Stellantis legden twee weken geleden het werk neer omdat ze onder meer een hoger loon willen.

14 minuten geleden
Beleggers schrikken niet van uitspraak over fusie PostNL en Sandd

AMSTERDAM (ANP) - PostNL hoorde vrijdag bij de winnaars op de Amsterdamse beurs. Beleggers leken zich niet van de wijs te laten brengen door een nieuwe gerechtelijke uitspraak over de fusie van PostNL met Sandd. Wat de gevolgen van de uitspraak zijn is ook nog onduidelijk, aangezien PostNL en Sandd inmiddels al jaren gefuseerd zijn en het lastig lijkt om dat nog ongedaan te maken.

19 minuten geleden
Topman Philips: mogelijk nog 7 jaar bezig met slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Philips is mogelijk nog zeven jaar bezig met de affaire rond defecte slaapapneu-apparaten, heeft topman Roy Jakobs gezegd in een interview bij financieel persbureau Bloomberg. Er lopen nog tal van rechtszaken van gebruikers van de apparaten tegen het Nederlandse medisch-technologisch concern over gezondheidsschade. Ook is Philips momenteel met de Amerikaanse toezichthouder FDA in gesprek over de kwestie.

39 minuten geleden
Nike uitblinker op Wall Street na goed ontvangen cijfers

NEW YORK (ANP) - Sportartikelenmerk Nike was vrijdag een uitblinker op de aandelenbeurzen in New York dankzij beter dan verwachte kwartaalcijfers. Zo viel de winstgevendheid in het afgelopen kwartaal hoger uit dan verwacht en de voorraden daalden. Dat wordt gezien als een teken dat Nike vooruitgang boekt met het vervangen van oudere producten door nieuwere, meer winstgevende sportartikelen zoals schoenen en kleding.

2 uur geleden
Rechter: ACM weigerde terecht vergunning voor postfusie

ROTTERDAM (ANP) - Concurrentiewaakhond Autoriteit Consument & Markt (ACM) weigerde in 2019 terecht om geen vergunning te verlenen voor de fusie van PostNL en Sandd. Dat stelt de rechtbank Rotterdam die vrijdag een beroep van PostNL over het ACM-besluit van destijds ongegrond heeft verklaard. Wat de gevolgen van deze beslissing precies zijn, is nog niet duidelijk. De zaak is opmerkelijk, omdat PostNL en Sandd inmiddels al jaren één bedrijf zijn. PostNL stelde eerder dat de fusie ook niet meer ongedaan kan worden gemaakt.

2 uur geleden
Schiphol haalt tent voor wachtrijen in buitenlucht weg

SCHIPHOL (ANP) - Schiphol heeft de tent weggehaald die vorig jaar voor vertrekhal 1 was geplaatst om reizigers beschutting te bieden. De luchthaven plaatste de tientallen meters lange tent, omdat personeelstekorten op de luchthaven in het hoogseizoen van 2022 geregeld voor wachtrijen tot buiten de vertrekhal zorgden.

4 uur geleden
Witwasonderzoek naar Franse multimiljardair Bernard Arnault

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse autoriteiten zijn een onderzoek begonnen naar mogelijke witwaspraktijken waarbij multimiljardair Bernard Arnault betrokken is geweest, samen met de Russische oligarch Nikolaj Sarkisov. Het onderzoek richt zich op een complexe deal bij het kopen van woningen in het luxueuze Franse skioord Courchevel.

5 uur geleden