Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wereldbank wil standaard vaccincontracten en meer openheid makers

Wereldbank wil standaard vaccincontracten en meer openheid makers

WASHINGTON (ANP) - De Wereldbank werkt aan het standaardiseren van contracten die landen sluiten met producenten van coronavaccins en dringt bij vaccinmakers aan op meer openheid over waar doses naartoe gaan. Ook probeert de bank meer vaccins te krijgen voor arme landen.

President van de Wereldbank David Malpass verwacht tegen eind maart voor 1,6 miljard dollar (1,32 miljard euro) aan vaccinfinanciering voor twaalf landen, waaronder de Filipijnen, Bangladesh, Tunesië en Ethiopië, te hebben goedgekeurd door het bestuur van de instelling. Nog eens dertig andere landen komen ook voor de financiering in aanmerking.

De bank werkt samen met lokale overheden om hiaten in de distributiecapaciteit op te sporen en te dichten, nadat er eerder vaccins zijn gekocht ter waarde van 12 miljard dollar (9,9 miljard euro). Ook wordt gewerkt aan het standaardiseren van de contracten die ze met vaccinfabrikanten sluiten, aldus Malpass.

De particuliere financieringsafdeling IFC van de Wereldbank steekt 4 miljard dollar (3,3 miljard euro) in uitbreiding van bestaande productiebedrijven voor coronavaccins en het opzetten van nieuwe productiebedrijven, ook in ontwikkelde landen. Maar volgens Malpass zijn er meer gegevens nodig over waar de vaccins naartoe gaan. "We staan te popelen om te investeren in nieuwe capaciteit, maar dat is moeilijk omdat je niet weet hoeveel van de bestaande capaciteit is toegewezen aan verschillende afnemers."

Nieuwe of uitgebreide productiecentra zouden in zijn ogen in de toekomst kunnen worden gebruikt om andere vaccins te maken. Het geld van de bank wordt in bedrijven in ontwikkelde landen gestoken als de productie bestemd is voor ontwikkelingslanden.

Meer uit Financieel

Amerikaanse banken profiteren van herstel zakenbankieren

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse banken Morgan Stanley en Bank of America hebben in het afgelopen kwartaal geprofiteerd van een herstel in zakenbankieren, het adviseren bij fusies en overnames, het begeleiden van beursgangen en de handel in aandelen en obligaties.

7 uur geleden
Autoproducent Tesla werft opnieuw personeel na grote ontslagronde

AUSTIN (ANP) - De Amerikaanse fabrikant van elektrische auto's Tesla is van plan bijna achthonderd nieuwe werknemers aan te nemen, slechts drie maanden nadat topman Elon Musk de grootste reeks ontslagen in de geschiedenis van het bedrijf abrupt had aangekondigd. De functies verschenen de afgelopen weken gestaag op de carrièrepagina van Tesla, meldt persbureau Bloomberg op basis van een eigen analyse.

8 uur geleden
Activistische druk op eigenaar datingapp Tinder groeit

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De eigenaar van datingapp Tinder staat onder steeds grotere druk om de prestaties te verbeteren. De activistische belegger Starboard Value heeft namelijk een belang genomen in Tinder-eigenaar Match Group. Het is de derde activistische belegger die dit jaar in Match is gestapt om aan te dringen op verbetering.

8 uur geleden
Nederland exporteert meer bloemen naar Oost-Europa

ZOETERMEER (ANP) - De Nederlandse export van bloemen is in de eerste helft van 2024 met 5 procent gegroeid tot een waarde van 2,5 miljard euro, meldt de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijproducten (VGB). In het eerste kwartaal bleef het aantal verkochte bloemen nog vrijwel onveranderd ten opzichte van een jaar geleden. Volgens VGB-directeur Matthijs Mesken lijkt vooral de afzet naar Oost-Europese landen de groeimotor van de sector te zijn.

9 uur geleden
Samenwerking Yara en PepsiCo voor duurzamer geteelde snacks

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse frisdrank- en snackproducent PepsiCo heeft een deal gesloten met kunstmestproducent Yara International om boeren in Europa duurzamer te laten produceren. Daarbij gaat Yara duurzamere voedingsstoffen voor gewassen aan boeren leveren, die de aardappelen en andere gewassen vervolgens verkopen aan PepsiCo. De meststoffen komen voor een deel uit de Nederlandse kunstmestfabriek van Yara in Zeeuws-Vlaanderen.

10 uur geleden
Tonnen boete voor Kruidvat voor heimelijk volgen websitebezoekers

DEN HAAG (ANP) - De eigenaar van drogisterijketen Kruidvat heeft een boete van 600.000 euro gekregen voor privacyschendingen. Het bedrijf volgde het internetgedrag van bezoekers van de site Kruidvat.nl namelijk zonder dat deze mensen dat wisten. Daarmee verwerkte Kruidvat-moederbedrijf AS Watson deze persoonlijke gegevens onrechtmatig.

11 uur geleden
Cartier-eigenaar Richemont ziet Chinese verkopen met kwart dalen

GENÈVE (ANP/BLOOMBERG) - Het Zwitserse luxeconcern Richemont, bekend van dure merken als Chloé en Cartier, heeft last van een dalende vraag in China door een haperende economie. In het afgelopen kwartaal daalden de verkopen in China met 27 procent, maakte het bedrijf bekend. Richemont wijt de daling aan een laag consumentenvertrouwen onder Chinezen.

12 uur geleden