Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wereldbank wil snelle hulp voor herstel landbouw Oekraïne

Wereldbank wil snelle hulp voor herstel landbouw Oekraïne

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Oekraïne moet snel hulp krijgen van andere landen met bijvoorbeeld de levering van kunstmest en zaden om zo de belangrijke landbouwsector in het land te helpen herstellen als de oorlog met Rusland voorbij is. Dat heeft president David Malpass van de Wereldbank gezegd.

Vanwege de oorlog wordt de landbouwsector in Oekraïne hard geraakt, bijvoorbeeld omdat oogsten mislukken. Het land is een belangrijke exporteur van landbouwproducten als graan, mais en zonnebloemolie. De prijzen van die producten zijn al aan het stijgen, met zelfs vrees voor tekorten. Volgens Malpass zijn vooral armere landen erg kwetsbaar voor de stijgende prijzen, met kans op honger en armoede.

Oekraïne heeft de export van bepaalde landbouwgoederen al aan banden gelegd om zo de eigen voedselvoorziening veilig te stellen. Ook kan het land niet meer exporteren via havens aan de Zwarte Zee omdat die geblokkeerd zijn. Ook Rusland is een belangrijke leverancier van landbouwproducten en de sancties tegen het land maken het moeilijker om te exporteren.

Malpass denkt dat Oekraïne vooral goed geholpen kan worden door leveringen van kunstmest uit West-Europa om zo de weggevallen import uit buurland Belarus op te vangen. Belarus is een belangrijke leverancier van kunstmest aan Oekraïne. Maar allereerst moet er volgens de Wereldbank-topman een einde komen aan het geweld. "We moeten de oorlog stoppen en ze dan snel van voldoende financiering voor zaden en kunstmest voorzien."

Meer uit Financieel

Curaçao ontving nog nooit zoveel bezoekers als in maart 2024

WILLEMSTAD (ANP) - Maart 2024 gaat op Curaçao de boeken in als de beste toerismemaand ooit: het eiland verwelkomde afgelopen maand 63.556 toeristen. Dat is een stijging van 38 procent vergeleken met maart vorig jaar, zo maakte het Curaçaose toeristenbureau (CTB) vrijdag bekend.

21 minuten geleden
AI-bedrijf Nvidia verliest ruwweg 200 miljard aan beurswaarde

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Chipconcern Nvidia heeft op Wall Street vrijdag ruwweg 200 miljard dollar aan beurswaarde verloren. Het grote vertrouwen van de financiële markten in alles wat met kunstmatige intelligentie (AI) te maken heeft, lijkt een flinke knauw te hebben gekregen. Beleggers hebben de maker van chips voor AI-toepassingen 10 procent lager gezet door zorgen dat de aanstaande kwartaalcijfers van Nvidia wel eens tegen kunnen vallen.

2 uur geleden
Achterban FNV schaart zich achter nieuwe NS-cao

UTRECHT (ANP) - Een ruime meerderheid van de FNV-leden bij spoorvervoerder NS heeft ingestemd met het verbeterde cao-resultaat voor het NS-personeel. Daarmee lijkt de dreiging van nieuwe vakbondsacties bij de NS voorbij.

3 uur geleden
Geen slotverklaring bij IMF-top door conflict in Midden-Oosten

WASHINGTON (ANP/RTR) - De voorjaarsvergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in Washington levert geen gemeenschappelijke slotverklaring op. De bijeengekomen landen konden het niet eens worden over de manier waarop ze naar de oorlogen in het Midden-Oosten en Oekraïne moesten verwijzen.

5 uur geleden
Vrees voor escalatie in Midden-Oosten duwt beurzen in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag overwegend met verliezen het weekend ingegaan door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. De vrees voor een escalatie van het conflict daar laaide weer op na berichten over een mogelijke aanval van Israël op Iran.

6 uur geleden
Nieuwe claimzaak tegen ABN AMRO om te hoge rentes voor mkb'ers

AMSTERDAM (ANP) - Stichting Massaschade & Consument wil ABN AMRO voor de rechter dagen. De bank heeft volgens de stichting over een periode van vijftien jaar miljarden euro's te veel aan rente geïncasseerd bij mkb'ers met een doorlopend krediet. De stichting wil dat ondernemers worden gecompenseerd voor de te veel betaalde rente.

7 uur geleden
Netflix onderuit op Wall Street ondanks sterke cijfers

NEW YORK (ANP) - Netflix is vrijdag onderuit gegaan op de aandelenbeurzen in New York. De streamingdienst boekte afgelopen kwartaal meer omzet en winst dan verwacht. Ook kreeg Netflix er meer abonnees bij dan voorzien, mede dankzij het beleid om het delen van accounts aan banden te leggen. Het concern heeft echter besloten vanaf het eerste kwartaal van volgend jaar te stoppen met het melden van het aantal nieuwe abonnees. Dat laatste viel niet goed bij beleggers en het aandeel werd bijna 8 procent lager gezet.

8 uur geleden