Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wereldbank waarschuwt voor 'dubbele schok' conflict Midden-Oosten

Wereldbank waarschuwt voor 'dubbele schok' conflict Midden-Oosten

WASHINGTON (ANP) - Conflicten in het Midden-Oosten kunnen een "dubbele schok" veroorzaken op de wereldwijde grondstoffenmarkten. Naast onrust op de energiemarkten kunnen ze ook de voedselonzekerheid vergroten, waarschuwt de Wereldbank in haar rapport over de vooruitzichten van de grondstoffenmarkt.

Het rapport geeft een voorlopige beoordeling van de mogelijke gevolgen van het "jongste conflict in het Midden-Oosten", de oorlog tussen Israël en Hamas, op de korte termijn voor de grondstoffenmarkten. De Wereldbank is van mening dat de impact van dat conflict beperkt blijft zolang het conflict zich niet verder in de regio verspreidt.

Beleidsmakers moeten echter wel waakzaam blijven. Als het conflict escaleert, zou de wereldeconomie voor het eerst in decennia te maken krijgen met een "dubbele energieschok - niet alleen door de oorlog in Oekraïne maar ook door het Midden-Oosten", aldus de economen van de Wereldbank.

'Olieprijsschok'

De gevolgen van het conflict voor grondstoffen zijn tot nu toe beperkt. De olieprijs is sinds het begin van het conflict met ongeveer 6 procent gestegen. De prijzen van landbouwproducten, de meeste metalen en andere grondstoffen zijn nauwelijks gestegen. Volgens de basisvoorspelling van de Wereldbank zal de olieprijs in het huidige kwartaal naar verwachting gemiddeld 90 dollar per vat bedragen en volgend jaar dalen naar 81 dollar per vat, door de vertraging van de wereldwijde economische groei. Ook de andere grondstoffenprijzen zullen volgend jaar naar verwachting dalen.

Bij een escalatie van het conflict hangen de gevolgen af van de mate van verstoring van de olieaanvoer. In een scenario van een 'kleine ontwrichting', zoals bij de Libische burgeroorlog in 2011, zou de olieprijs kunnen stijgen naar 93 tot 102 dollar. In een scenario van een 'medium verstoring', gelijk aan de oorlog in Irak in 2003, zou de olieprijs kunnen oplopen tot tussen de 109 en 121 dollar. Bij een 'grote ontwrichting', vergelijkbaar met het Arabische olie-embargo in 1973, zou de prijs omhoog kunnen schieten tot een range van 140 tot 157 dollar per vat.

De Wereldbank merkt wel op dat veel landen sinds de energiecrisis van de jaren zeventig grote schokken in de olieprijzen beter kunnen opvangen. Hogere olieprijzen betekenen volgens de Wereldbank echter onvermijdelijk ook hogere voedselprijzen. "Als zich een ernstige olieprijsschok voordoet, zou dit de voedselprijsinflatie, die in veel ontwikkelingslanden al hoog is, verder doen stijgen."

Meer uit Financieel

Grote uitval vluchten door staking Franse luchtverkeersleiders

PARIJS (ANP/AFP) - Door een tweedaagse staking van Franse luchtverkeersleiders zijn donderdag en vrijdag ongeveer 1500 vluchten geannuleerd en worden bijna 300.000 passagiers geraakt. De luchtverkeersleiders hebben het werk neergelegd onder meer uit protest tegen personeelstekorten en hoge werkdruk.

27 minuten geleden
HAL en Boskalis kopen Nederlandse activiteiten VolkerWessels

RIJSSEN (ANP) - De Nederlandse activiteiten van bouw- en infrastructuurbedrijf VolkerWessels worden overgenomen door investeerder HAL en baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis. VolkerWessels-eigenaar Reggeborgh heeft daarover in hoofdlijnen overeenstemming bereikt.

58 minuten geleden
Hoge koninklijke onderscheiding oud-DNB-president Klaas Knot

AMSTERDAM (ANP) - Oud-president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) heeft een hoge koninklijke onderscheiding gekregen voor zijn werk als centralebankpresident. Knot is benoemd tot Grootofficier in de Orde van Oranje-Nassau. De onderscheiding werd donderdag op de afscheidsreceptie van Knot op het hoofdkantoor van DNB in Amsterdam uitgereikt door minister van Financiën Eelco Heinen.

1 uur geleden
Nieuwe records voor S&P 500 en Nasdaq na sterk banenrapport VS

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winst gesloten, waarbij de brede S&P 500 en de technologiegraadmeter Nasdaq naar nieuwe recordniveaus stegen. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat beter uitviel dan verwacht. Donderdag werd een halve dag gehandeld in New York en op vrijdag 4 juli zijn de Amerikaanse beurzen de hele dag dicht voor de viering van Onafhankelijkheidsdag in de Verenigde Staten.

2 uur geleden
Winst voor AEX-index na sterk banenrapport VS

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is donderdag met winst gesloten. Europese beleggers verwerkten onder meer een beter dan verwacht cijfer over de Amerikaanse arbeidsmarkt dat ook voor plussen op Wall Street zorgde. Ook bleef de aandacht uitgaan naar de ontwikkelingen aan het handelsfront. Volgende week loopt de deadline voor de tijdelijke opschorting van de Amerikaanse importheffingen af.

3 uur geleden
KLM spant kort geding aan om staking grondpersoneel te voorkomen

AMSTELVEEN (ANP) - KLM spant een kort geding aan om de door vakbonden FNV en CNV aangekondigde staking van grondpersoneel op Schiphol komende woensdag van 14.00 tot 22.00 uur te voorkomen. De luchtvaartmaatschappij zegt dat de gevolgen daarvan, zeker in de topdrukte van de zomervakantie, onacceptabel zijn vanwege onder meer operationele en veiligheidsrisico's. Bovendien zijn FNV en CNV niet met KLM tot veiligheidsafspraken gekomen over deze aangekondigde actie, aldus de maatschappij.

4 uur geleden
Duitse Tesla-verkoop bijna 60 procent lager in eerste jaarhelft

FLENSBURG (ANP/DPA) - De verkoop van Tesla in Duitsland is in de eerste helft van dit jaar met bijna 60 procent gedaald vergeleken met vorig jaar. Volgens de Duitse transportautoriteit KBA werden er 8890 Tesla's verkocht. De algehele Duitse markt voor elektrische auto's liet juist wel groei zien, met 35 procent.

5 uur geleden