Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wereldbank: ook Europa moet wederopbouw Oekraïne financieren

Wereldbank: ook Europa moet wederopbouw Oekraïne financieren

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Wereldbank wil haar steentje bijdragen aan de toekomstige wederopbouw van Oekraïne na de Russische invasie, maar internationale financiële instellingen kunnen de kosten ervan niet alleen dragen en West-Europese landen zullen moeten bijspringen. Dat zei dinsdag de president van de Wereldbank, David Malpass, tijdens een bijeenkomst van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank.

Malpass merkte in zijn toespraak op dat de Wereldbank na de Tweede Wereldoorlog een grote rol speelde bij de wederopbouw van de Europese staalindustrie. Een vergelijkbare rol zou de instelling in deze tijd kunnen spelen in Oekraïne. De omvang van de benodigde hulp noemde hij echter "ontmoedigend". Volgens een recente schatting door de Wereldbank, de Verenigde Naties, de Europese Commissie en Oekraïne zelf is 411 miljard dollar (376,5 miljard euro) nodig om de economie van Oekraïne weer op te bouwen - oftewel 2,6 maal het verwachte bruto binnenlands product voor 2022.

De geschatte kosten zijn vooral zo hoog door de schade die de Russen hebben aangebracht aan de infrastructuur, in het bijzonder aan de elektriciteitsvoorziening, het wegennet en de spoorwegen, aldus Malpass. En: "De Europese Unie beschikt over grote financiële bedragen die kunnen worden ingezet."

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky spreekt woensdag de bijeenkomst per video toe.

Meer uit Financieel

Milieudefensie met 100 aandeelhouders naar Unilever in Londen

AMSTERDAM (ANP) - Milieudefensie trekt dinsdag met twee bussen vol sympathisanten naar Londen voor de aandeelhoudersvergadering van Unilever, die de volgende dag plaatsvindt. Ze vinden dat het moederbedrijf van merken als Calvé, Knorr en Dove te weinig doet tegen de uitstoot van broeikasgassen. Gewapend met een aandeel willen de ongeveer honderd activisten het bestuur daar kritisch over bevragen.

3 minuten geleden
Private huursector gegroeid, met name dankzij nieuwe woningen

DEN HAAG (ANP) - Het aantal woningen in de private huursector is in twee jaar tijd gestegen met zo'n 67.000 tot bijna 1,2 miljoen. Dat melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster op basis van cijfers over de periode 2021 tot 2023. Onder meer nieuwbouw droeg bij aan die stijging, naast transformaties van bestaande panden en het splitsen van woningen.

3 minuten geleden
Franse regering doet bod op onderdelen geplaagd IT-concern Atos

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - De Franse overheid wil delen van het financieel geplaagde IT-concern Atos kopen. Het gaat om activiteiten die van strategisch belang zouden zijn voor Frankrijk, heeft minister van Financiën Bruno Le Maire gezegd. Zijn voorstel staat in een niet bindende intentieverklaring die hij dit weekend heeft verstuurd.

1 uur geleden
Beleggers kijken uit naar kwartaalcijfers Apple en Fed-besluit

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers krijgen in de nieuwe beursweek opnieuw veel bedrijfsresultaten te verwerken. Zo openen Philips, Air France-KLM, ING en Shell de boeken. In de Verenigde Staten is het de beurt aan Apple. Ook staat er een rentebesluit van de Federal Reserve op de agenda.

8 uur geleden
Amerikaanse TikTokkers bezorgd over impact dreigende ban in VS

WASHINGTON (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Amerikaanse TikTokkers maken zich zorgen om de dreigende ban van socialemediaplatform TikTok in de Verenigde Staten. Volgens hen gaat de Amerikaanse regering eraan voorbij dat zo'n ban hun dagelijkse broodwinning in gevaar brengt.

10 uur geleden
Moeder Google wil van rechtszaak over advertentiemonopolie af

MOUNTAIN VIEW (ANP/BLOOMBERG) - Google-moederbedrijf Alphabet heeft een rechter in de Verenigde Staten gevraagd een zaak van de Amerikaanse justitie te seponeren. De zaak beschuldigt Alphabet van het monopoliseren van de technologie voor het kopen en verkopen van onlineadvertenties. Het techconcern stelt echter dat justitie dit niet kan bewijzen.

11 uur geleden
Kenners blijven bij cijfers Philips scherp op slaapapneu-affaire

AMSTERDAM (ANP) - Kenners verwachten bij de kwartaalcijfers van Philips maandag geen grote nieuwe aankondigingen over de slaapapneu-affaire bij het zorgtechnologieconcern. Maar analisten zijn niet helemaal gerust. "Je weet het nooit bij Philips", zegt Jos Versteeg van InsingerGillissen. Marc Hesselink van ING schat in dat Philips nog een miljardenschikking boven het hoofd hangt.

13 uur geleden