Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wereldbank: ontwikkelingslanden worstelen nog met pandemie

Wereldbank: ontwikkelingslanden worstelen nog met pandemie

WASHINGTON (ANP) - De wereldeconomie maakt dit jaar waarschijnlijk een krachtig herstel door, maar veel ontwikkelingslanden en opkomende economieën blijven voorlopig worstelen met de coronapandemie en de nasleep ervan. Dit stelt de Wereldbank bij zijn nieuwe economische ramingen.

Volgens de organisatie komt de groei dit jaar waarschijnlijk uit op 5,6 procent. Dat zou het sterkste groeitempo na een recessie in zo'n tachtig jaar zijn. Het betekent ook een verbetering ten opzichte van de groei van 4 procent die de Wereldbank begin dit jaar nog voorspelde voor 2021. Toch zal de mondiale economie eind dit jaar nog zo'n 2 procent onder het niveau uitkomen van wat in de periode voor de virusuitbraak werd geraamd.

Voor ongeveer twee derde van de ontwikkelingslanden en opkomende economieën is het inkomensverlies per hoofd van de bevolking als gevolg van de crisis volgend jaar waarschijnlijk nog niet weggewerkt, denken de kenners. In landen met lage inkomens waar de vaccinatiecampagnes achterblijven, zijn door de pandemie jarenlange inspanningen voor het bestrijden van armoede teniet gedaan. Economische problemen die er al waren zijn verergerd en de situatie is er veel onzekerder geworden.

Vaccinaties goed verspreiden

"Hoewel er welkome tekenen zijn van wereldwijd herstel, blijft de pandemie armoede en ongelijkheid veroorzaken bij mensen in ontwikkelingslanden", zegt Wereldbank-president David Malpass. Hij grijpt de raming aan om nogmaals te benadrukken dat de internationale gemeenschap moet helpen om vaccins goed over de wereld te verspreiden. Sommige landen kampen volgens hem nu ook met te hoge schulden.

De Wereldbank stelde onlangs al samen met een aantal andere grote organisaties dat er extra geld uitgetrokken moet worden om de coronapandemie wereldwijd aan te pakken. Door het verschil in middelen dreigt namelijk een scheiding te ontstaan tussen rijke en arme landen. De wereld zou juist moeten inzetten op vaccinaties in alle landen. Om dat beter te regelen zou 50 miljard dollar nodig zijn. Eind 2021 zou dan in elk land minimaal 40 procent van de bevolking gevaccineerd kunnen zijn, stelden deskundigen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Halverwege volgend jaar zou dat overal 60 procent moeten zijn.

Meer uit Financieel

ABN AMRO: huizenprijzen stijgen harder dan verwacht

AMSTERDAM (ANP) - De huizenprijzen in Nederland stijgen dit jaar volgens ABN AMRO sterker dan verwacht. De bank heeft haar verwachting bijgesteld naar een stijging van 8 procent, ten opzichte van de eerdere 7 procent. "De prijsgroei wordt vooral gedreven door inkomensgroei en aanbodtekort", aldus de economen.

3 uur geleden
ING: ruim helft Nederlanders gebruikt AI, banenangst groeit

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan de helft van de Nederlanders maakt inmiddels af en toe gebruik van AI. Het gebruik van kunstmatige intelligentie, bijvoorbeeld voor het verbeteren van teksten of bewerken van foto's, is in een jaar tijd met 12 procent toegenomen. Dat meldt ING op basis van eigen onderzoek.

3 uur geleden
ABN AMRO: huizenprijzen stijgen harder dan verwacht

AMSTERDAM (ANP) - De huizenprijzen in Nederland stijgen dit jaar volgens ABN AMRO sterker dan verwacht. De bank heeft haar verwachting bijgesteld naar een stijging van 8 procent, ten opzichte van de eerdere 7 procent. "De prijsgroei wordt vooral gedreven door inkomensgroei en aanbodtekort", aldus de economen.

7 uur geleden
Gemengd slot op Wall Street, Tesla daalt

NEW YORK (ANP) - De hoofdgraadmeters op de aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met gemengde uitslagen de handelsdag uitgegaan. De elektrische autofabrikant Tesla eindigde 5,3 procent lager na de opgelaaide ruzie tussen topman Elon Musk en de Amerikaanse president Donald Trump. Trump heeft gedreigd om te bezuinigen op overheidsgeld voor Musks bedrijven.

9 uur geleden
Trump denkt niet na over verlenging pauze op heffingen, zegt hij

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump zegt niet na te denken over een mogelijke verlenging van de pauze die hij heeft ingesteld op hogere importheffingen voor tientallen handelspartners. Dat zei hij tegen journalisten aan boord van het presidentiële vliegtuig Air Force One.

9 uur geleden
Meer nieuwe caravans en campers verkocht, meeste staan in Brabant

BUNNIK (ANP) - De verkoop van nieuwe caravans en campers in Nederland is in de eerste helft van dit jaar gestegen. Dat melden brancheorganisaties BOVAG en Kampeer en Caravan Industrie (KCI). Van alle caravans en kampeerauto's in ons land staan de meeste geregistreerd in de provincie Noord-Brabant.

10 uur geleden
Luchtvaartautoriteit: schrap kwart vluchten Parijs om staking

PARIJS (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Franse luchtvaartautoriteit DGAC heeft luchtvaartmaatschappijen gevraagd hun vluchten van en naar Parijse luchthavens op donderdag met een kwart te verminderen. Dat is het gevolg van een aangekondigde staking door luchtverkeersleiders. De oproep geldt onder meer voor de drukke Parijse luchthaven Charles de Gaulle.

11 uur geleden