Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wereldbank: ontwikkelingslanden worstelen nog met pandemie

Wereldbank: ontwikkelingslanden worstelen nog met pandemie

WASHINGTON (ANP) - De wereldeconomie maakt dit jaar waarschijnlijk een krachtig herstel door, maar veel ontwikkelingslanden en opkomende economieën blijven voorlopig worstelen met de coronapandemie en de nasleep ervan. Dit stelt de Wereldbank bij zijn nieuwe economische ramingen.

Volgens de organisatie komt de groei dit jaar waarschijnlijk uit op 5,6 procent. Dat zou het sterkste groeitempo na een recessie in zo'n tachtig jaar zijn. Het betekent ook een verbetering ten opzichte van de groei van 4 procent die de Wereldbank begin dit jaar nog voorspelde voor 2021. Toch zal de mondiale economie eind dit jaar nog zo'n 2 procent onder het niveau uitkomen van wat in de periode voor de virusuitbraak werd geraamd.

Voor ongeveer twee derde van de ontwikkelingslanden en opkomende economieën is het inkomensverlies per hoofd van de bevolking als gevolg van de crisis volgend jaar waarschijnlijk nog niet weggewerkt, denken de kenners. In landen met lage inkomens waar de vaccinatiecampagnes achterblijven, zijn door de pandemie jarenlange inspanningen voor het bestrijden van armoede teniet gedaan. Economische problemen die er al waren zijn verergerd en de situatie is er veel onzekerder geworden.

Vaccinaties goed verspreiden

"Hoewel er welkome tekenen zijn van wereldwijd herstel, blijft de pandemie armoede en ongelijkheid veroorzaken bij mensen in ontwikkelingslanden", zegt Wereldbank-president David Malpass. Hij grijpt de raming aan om nogmaals te benadrukken dat de internationale gemeenschap moet helpen om vaccins goed over de wereld te verspreiden. Sommige landen kampen volgens hem nu ook met te hoge schulden.

De Wereldbank stelde onlangs al samen met een aantal andere grote organisaties dat er extra geld uitgetrokken moet worden om de coronapandemie wereldwijd aan te pakken. Door het verschil in middelen dreigt namelijk een scheiding te ontstaan tussen rijke en arme landen. De wereld zou juist moeten inzetten op vaccinaties in alle landen. Om dat beter te regelen zou 50 miljard dollar nodig zijn. Eind 2021 zou dan in elk land minimaal 40 procent van de bevolking gevaccineerd kunnen zijn, stelden deskundigen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Halverwege volgend jaar zou dat overal 60 procent moeten zijn.

Meer uit Financieel

Belgische vakbonden schorten spoorstakingen op

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Belgische spoorvakbonden schorten hun stakingsplannen op en gaan onderhandelen met de federale overheid. Sinds begin dit jaar legden ze 23 keer het werk neer uit protest tegen onder meer de pensioenplannen van de regering-De Wever. Die acties zorgden ook voor overlast voor Nederlandse reizigers, bijvoorbeeld doordat tussen Nederland en België minder internationale treinen reden.

4 minuten geleden
Airbus houdt vast aan prognoses, impact handelsstrijd onduidelijk

PARIJS (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Airbus houdt voorlopig vast aan zijn prognoses voor het hele jaar, ondanks onzekerheid over Amerikaanse importheffingen die wereldwijd toeleveringsketens verstoren. Dat betekent dat de Europese vliegtuigbouwer nog steeds verwacht ongeveer 820 toestellen af te leveren, tegen 766 in heel vorig jaar.

1 uur geleden
Cyberdienst waarschuwt voor kwetsbaarheid in bedrijfssoftware SAP

DEN HAAG (ANP) - Het Digital Trust Center (DTC) waarschuwt voor een kwetsbaarheid in bedrijfssoftware van SAP. Het Duitse bedrijf meldde eind vorige week al dat deze kwetsbaarheid actief werd misbruikt. Nu blijkt dat aanvallers dit zwakke punt ook gebruiken om later opnieuw toegang tot systemen te krijgen.

1 uur geleden
Aandeelhouders Unilever uiten onvrede over beloningen aan de top

LONDEN (ANP) - Aandeelhouders van Unilever hebben hun onvrede geuit over het beloningsbeleid bij de verkoper van merken als Axe, Dove en Knorr. Een aanzienlijke minderheid van bijna 28 procent stemde tegen het rapport over de beloningen voor bestuurders vorig jaar. Het ging om een adviserende stem op de aandeelhoudersvergadering in Londen, wat betekent dat Unilever niet verplicht is de beloningen aan te passen.

1 uur geleden
Beleggers positief over kwartaalcijfers Air France-KLM

AMSTERDAM (ANP) - Air France-KLM hoorde woensdag bij de grotere winnaars op de beurs in Amsterdam. Beleggers reageerden na een wisselend koersverloop in de ochtend uiteindelijk positief op de resultaten van de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie. Er waren veel bedrijfscijfers te verwerken. Ook konden de financiële markten reageren op nieuwe economische gegevens uit zowel de eurozone als de Verenigde Staten.

2 uur geleden
Verkoop warmtepompen flink gegroeid, merkt branche

NAARDEN (ANP) - De verkoop van warmtepompen is flink gegroeid vergeleken met een jaar geleden. Volgens de Vereniging Warmtepompen kregen in het eerste kwartaal ongeveer 60 procent meer woningen een warmtepomp. Toch is de branche slechts gematigd optimistisch.

2 uur geleden
Krant: Shein overweegt VS anders te gaan beleveren door heffingen

LONDEN (ANP) - De Chinese fastfashionwebshop Shein verkent mogelijkheden om de toelevering voor de Verenigde Staten anders te organiseren voor het geval Donald Trump vasthoudt aan de forse heffingen voor import uit China, meldt de Financial Times op basis van ingewijden. De handelsoorlog zou ook de plannen voor een beursgang in Londen kunnen dwarsbomen, heeft de Britse zakenkrant vernomen.

3 uur geleden