Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wereldbank: minieme groei economie Oekraïne dit jaar

Wereldbank: minieme groei economie Oekraïne dit jaar

WASHINGTON (ANP) - De economie van het door oorlog verscheurde Oekraïne zal dit jaar naar verwachting een groei laten zien van 0,5 procent, na de "verbluffende" krimp van ruim 29 procent vorig jaar. Dat schrijft de Wereldbank in een rapport over opkomende economieën in Europa en Centraal-Azië. Ook de economie van het door verwoestende aardbevingen getroffen Turkije wordt besproken in dat rapport, net als Rusland.

De Wereldbank zegt dat de tol van de oorlog voor Oekraïne enorm is, maar dat het land wel profiteert van de heropening van de havens aan de Zwarte Zee voor de export van graan en de grote financiële hulp van westerse landen in de strijd tegen het Russische invasieleger. Dat zal volgens de Wereldbank de economische activiteit dit jaar helpen.

Door de oorlog is veel landbouwgrond onbruikbaar geworden en zijn veel bedrijven, wegen, bruggen, gebouwen, elektriciteitsnetten en andere infrastructuur beschadigd. Ook zijn veel Oekraïense mensen gevlucht naar het buitenland, terwijl mannen naar het front gingen om te strijden tegen de Russische strijdkrachten. Verder is door de oorlog de armoede in het land sterk toegenomen, waardoor vijftien jaar aan vooruitgang ongedaan is gemaakt, aldus de Wereldbank.

Kosten wederopbouw

De Wereldbank schat de totale kosten voor wederopbouw van Oekraïne inmiddels op 411 miljard dollar (378 miljard euro). Dat is meer dan twee keer de omvang van de Oekraïense economie van voor de oorlog in 2021.

Voor Turkije verwacht de Wereldbank dit jaar een groei met 3,2 procent, wat zal oplopen naar circa 4,2 procent in 2024 en 2025. Volgens de instelling uit Washington was de directe schade door de aardbevingen van februari meer dan 34 miljard dollar, ofwel 4 procent van de Turkse economie.

Economische krimp Rusland

Dat schadebedrag kan meer dan verdubbelen als ook kosten voor wederopbouw en herstel worden meegerekend. Die uitgaven zorgen dan wel weer voor steun aan de economie, net als de hulpmaatregelen van de overheid aan huishoudens, zegt de Wereldbank.

Voor Rusland voorziet de Wereldbank dit jaar een economische krimp met 0,2 procent, na de neergang met ruim 2 procent vorig jaar vanwege de harde sancties tegen het land. Ook zullen de inkomsten uit de export van olie en gas voor Rusland dit jaar dalen door die sancties.

Meer uit Financieel

Thuiswerken mogelijke oorzaak langdurige daling kantoorprijzen

DEN HAAG (ANP) - De verkoopprijs van kantoren daalt al vier kwartalen op rij, iets wat sinds 2015 niet meer is voorgekomen. Dat maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend op basis van nieuwe cijfers. Volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen komt dit mogelijk doordat Nederlanders relatief veel thuiswerken.

1 uur geleden
Rentehoop stuwt Wall Street, Boeing omlaag na nieuw onderzoek

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beursgraadmeters gingen maandag voor de derde handelsdag op rij omhoog. Dat kwam door een groeiend vertrouwen onder beleggers dat de Federal Reserve de rente dit jaar gaat verlagen, wat over het algemeen gunstig is voor de beurskoersen.

4 uur geleden
Batterijproject Bill Gates vraagt faillissementsbescherming aan

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse accubedrijf Ambri, waarin Microsoft-medeoprichter Bill Gates veel geld stak, heeft faillissementsbescherming aangevraagd. Al veertien jaar probeert de onderneming een batterij op industriële schaal te bouwen, maar nu is het geld van de investeerders op, zo werd maandag bekend.

5 uur geleden
Nieuwssite: ontslagronde Tesla bij software- en engineeringteams

AUSTIN (ANP/RTR) - Tesla heeft maandag een nieuwe ontslagronde doorgevoerd. Deze keer zijn medewerkers van de software-, service- en engineeringafdelingen getroffen, meldt de Amerikaanse nieuwssite Electrek die doorgaans goed ingevoerd is over de producent van elektrische auto's.

7 uur geleden
AEX sluit op nieuw recordniveau, beleggers straffen PostNL af

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers waren maandag niet te spreken over het kwartaalverlies van PostNL. De post- en pakketbezorger maakte bekend dat het bedrijfsresultaat de eerste maanden van dit jaar 9 miljoen euro negatief was en ook de omzet viel lager uit. Als tegenmaatregel maakt PostNL de postzegels in juli tussentijds 5 cent duurder. Het aandeel verloor bijna 4 procent op het Damrak.

8 uur geleden
Supermarkten moeten gaan betalen voor duurzame groenten en fruit

DEN HAAG (ANP) - Stichting Milieukeur mag supermarkten en hun leveranciers verplichten om een extra duurzaamheidsvergoeding te betalen voor groenten en fruit met het On the Way to PlanetProof-keurmerk (OPP). Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten op basis van een in januari opgestelde richtlijn voor landbouwers om legaal gezamenlijke duurzaamheidsinitiatieven op te zetten. OPP is het eerste keurmerk dat zo'n goedkeuring krijgt.

8 uur geleden
Shell wil af van activiteiten in Zuid-Afrika

KAAPSTAD (ANP/BLOOMBERG) - Shell is van plan om zich terug te trekken uit Zuid-Afrika, waar het olie- en gasconcern ongeveer zeshonderd tankstations heeft en sinds 1902 actief is. Het concern heeft daar ook transport- en raffinaderijactiviteiten. Shell nam het besluit na een evaluatie van de zogeheten downstream-activiteiten daar, bevestigde het bedrijf. Dat is het deel dat zich bezighoudt met raffinage, verkoop en transport.

9 uur geleden