Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Welzijn op Recept voor iedereen in Middelburg

Welzijn op Recept voor iedereen in Middelburg

MIDDELBURG - Gemeente Middelburg, Welzijn Middelburg en twee huisartspraktijken zijn op 25 oktober 2021 gestart met de pilot Welzijn op Recept. De pilot van ongeveer een jaar wordt 1 december afgerond met een eindevaluatie. Welzijn op Recept wordt structureel en voor alle praktijken in de gemeente Middelburg. Er zijn extra uren vrijgemaakt voor de welzijnscoach en inmiddels is één welzijnscoach toegevoegd die net als zijn collega’s ook nog andere welzijnstaken heeft.

Anders kijken naar de patiënt en andere aanpak, dat is precies wat Welzijn op Recept kenmerkt: niet de klacht, maar de gehele mens en de onderliggende oorzaak van die klacht staat centraal. De oplossing wordt niet gezocht in het medische circuit, maar in de samenwerking met welzijn. Met Welzijn op Recept heeft de huisarts een extra instrument in handen waarmee inwoners hun mentale en fysieke gezondheid kunnen verbeteren. Dit kan er in de toekomst aan bijdragen dat inwoners minder gebruik hoeven te maken van de (geestelijke) gezondheidszorg, zich over het algemeen gezonder voelen en hun sociale netwerk kunnen uitbreiden.

Door Welzijn op Recept doen mensen weer mee
Een uitkomst van een gesprek met de welzijnscoach kan zijn dat iemand een sociaal netwerk zoekt of graag een activiteit wil bezoeken. Of bijvoorbeeld hulp nodig heeft bij het op orde brengen van financiën. De welzijnscoach brengt iemand dan in contact met een geschikte ‘activiteit’. Als iemand de eerste stap niet durft te zetten, gaat de welzijnscoach of een vrijwilliger mee om de drempel te verlagen. Inwoners worden zo meer betrokken bij hun wijk en sommigen worden zelfs vrijwilliger.

Eenzaamheid
Welzijn op Recept sluit ook erg goed aan bij het thema eenzaamheid waar de gemeente (extra) op inzet. De psychosociale problemen waar mensen mee kampen, kunnen voortkomen uit eenzaamheid. Door een extra zetje in de rug te krijgen, bijvoorbeeld wanneer de drempel groot is om activiteiten te ondernemen, kan de welzijnscoach hier net het verschil maken door een eerste keer samen naar een activiteit te gaan.

Nieuwe aanpak in Middelburg
Middelburg heeft preventie hoog in het vaandel staan. Zo ook de verbinding van het medisch en het sociale domein. Een belangrijke schakel hierin is de welzijnscoach. Dit is een nieuwe functie binnen Welzijn Middelburg, nu nog geheel gefinancierd door de gemeente. Welzijn op Recept is één van de investeringen om de verbinding tussen beide domeinen te stimuleren in het voordeel van de gezondheid en het welzijn van de burger.

Relatie tot lokaal preventieakkoord
Een paar jaar geleden zijn landelijk de krachten gebundeld tot een Nationaal Preventieakkoord: de ambities die hierin staan benoemd, moeten ervoor zorgen dat Nederlanders gezonder (gaan) leven. Sinds 2021 heeft onze gemeente een lokaal preventieakkoord: ‘Samen voor een gezonder Middelburg’. Dit preventieakkoord rust op 5 pijlers: minder roken, gezond gewicht, minder alcohol, mentale gezondheid en gezonde leefomgeving. De inzet op Welzijn op Recept heeft veel overlap met het thema mentale gezondheid die bij het preventieakkoord aan de orde komt.

In 2023 kunnen weer nieuwe initiatieven op basis van budget van het preventieakkoord aan de slag. Meer informatie hierover vindt u op https://doemee.middelburgers.nl onder project ‘Samen naar een Gezonder Middelburg’.

Meer uit Middelburg

ZeelandJazz Festival 2024

MIDDELBURG - In de maand juni is het weer tijd voor het ZeelandJazz Festival. Het tweede weekend van juni in Terneuzen en het derde weekend in Middelburg. Een trend in Nederland en de rest van Europa zijn de tribute bands en ook het Jazzfestival neemt dit mee in het festival. Tijdens het openingsconcert in Porgy en Bess speelt het Teus Nobel Trio "A Tribute To Chet Baker" met als gast Benjamin Herman. In Middelburg opent Michiel Borstlap & band die Herbie Hancock spelen voor de headliner RYMDEN. Op zaterdag in De Spot een James Brown Tribute door het Amsterdam Funk Orchestra met Jared Grant.

21 uur geleden
Met een hink-stap-sprong de gevangenis in

MIDDELBURG - De gevangenis in Middelburg (Torentijd)  heeft sinds kort een gekleurd hinkelpad voor de ingang. Als een ouder in de gevangenis belandt, heeft dat invloed op de relatie tussen ouder en kind. En voor een kind is het soms lastig om op bezoek te gaan bij een ouder die in de gevangenis zit. Een paar keer hinkelen is letterlijk en figuurlijk een eerste stap om wat meer ontspannen hun vader te begroeten.

21 uur geleden
Gratis concert bevrijdingsdag in de Koorkerk in Middelburg

MIDDELBURG - Op zondag 5 mei viert Festival Zeeland Klassiek de vrijheid met een gratis concert in de Koorkerk in Middelburg. Het betreft het slotconcert van de Academy dat deel uitmaakt van het educatieprogramma van Festival Zeeland Klassiek. Het slotconcert is de afsluiter van de 5-daagse masterclasses die 12 studenten hebben gevolgd onder leiding van o.a. violiste Lisa Jacobs in de Muziekschool Zeeland in Middelburg.De ondernemersvereniging van Middelburg (VOM) maakt het mogelijk dat het concert gratis te bezoeken is. Festival Zeeland Klassiek is een internationaal muziekfestival dat jaarlijks op diverse locaties in Zeeland neerstrijkt. De organisatie is in handen van Stichting Kamermuziek Zeeland, onder leiding van artistiek leider Lisa Jacobs. Het festival vindt plaats van 28 juni t/m 7 juli 2024 met als thema 'Nederlandse Kunstenaars op het wereldtoneel'. Daarbij wordt de nadruk gelegd op de vrouwelijke componist. Ook het slotconcert bezoeken? Je bent van harte welkom op zondag 5 mei, 15:00 uur in de Koorkerk in Middelburg.Het volledige programma van Festival Zeeland Klassiek is te vinden op https://festivalzeelandklassiek.nl/programma.

22 uur geleden
Expositie Ukraine: War and Resistance strijkt neer in Stadhuis Middelburg

MIDDELBURG- Ukraine: War and Resistance is een tentoonstelling van foto's gemaakt door Amerikaanse en Oekraïense fotografen tijdens de Russische oorlog tegen Oekraïne. Deze getalenteerde fotografen laten de diverse aspecten en dimensies van de oorlog zien.

22 uur geleden
Buurtbewoners vieren 100 jaar Hervormde school in Koudekerke

KOUDEKERKE - Op woensdag 8 mei vieren de buurtbewoners dat de voormalige Hervormde school (nu B&B Uitwijk) in Koudekerke 100 jaar bestaat. De B&B staat naast een Bed en Breakfast ook voor een Buurttafel en Buurtbibliotheek waar buurtbewoners elkaar ontmoeten, samen eten en een boek kunnen lenen. Wat ooit een plek van leren was, is nu een ontmoetingsplek waar gastvrijheid en van betekenis zijn voor de buurt centraal staat. 

23 uur geleden
Middelbrand in vervallen kantoorpand aan het Goudend in Middelburg

MIDDELBURG - In een leegstaand kantoorpand aan het Goudend in Middelburg heeft zondagavond brand gewoed. De brandweer schaalde op naar middelbrand.

23 uur geleden
Automobilist rijdt tegen boom en geparkeerde auto in Middelburg

MIDDELBURG - Een automobilist is zondagavond op de Noordsingel in Middelburg met zijn personenauto tegen een boom gereden. Het voertuig kwam tot stilstand tegen een geparkeerde auto.

23 uur geleden