Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Welzijn Middelburg zoekt integratiemaatjes

Welzijn Middelburg zoekt integratiemaatjes

MIDDELBURG - Meedoen in Middelburg. Dát is wat Middelburgse statushouders willen. Een maatje, om samen te koken, wandelen, sporten of gewoon te kletsen helpt daarbij. Welzijn Middelburg start 5 oktober met een wervingscampagne voor integratiemaatjes, met als doel Middelburgers te vinden die nieuwe stadsgenoten op weg willen helpen in hun stad.

In januari 2022 wordt de nieuwe Inburgeringswet van kracht. Waar voorheen vluchtelingen zelf verantwoordelijk waren voor hun inburgering, ligt vanaf dat moment de regie bij de gemeente. Doel van deze nieuwe wet is dat statushouders sneller inburgeren. Ook de gemeente Middelburg krijgt te maken met de nieuwe inburgeringswet. Naast het aanbieden van taallessen en het begeleiden van statushouders naar werk, staat het meedoen in de maatschappij centraal. Veel statushouders hebben moeite met de Nederlandse taal en de cultuurverschillen of kennen de gewoontes nog niet zo goed. Hierdoor is er soms een drempel om contact te leggen met buurtgenoten, terwijl juist dat essentieel is voor een goede inburgering. Meedoen in Middelburg betekent het leren kennen van de stad, haar inwoners, de gewoonten en de mogelijkheden.??

Integratiemaatjes
?Welzijn Middelburg is daarom op zoek naar vrijwillige integratiemaatjes die zich willen inzetten om hun nieuwe stadsgenoten voor te stellen aan hun stad en hen zich daar thuis te laten voelen. Bijvoorbeeld door samen te wandelen, sporten, koken of een kopje koffie te drinken. Zo vergroot een statushouder zijn of haar kennis van de Nederlandse taal én wordt er tegelijk aan een sociaal netwerk gebouwd.??Ieder integratiemaatje wordt gekoppeld aan een statushouder om op een informele manier één keer per week samen iets te ondernemen. Welzijn Middelburg begeleidt de integratiemaatjes en geeft advies waar nodig. In principe kan iedereen die Nederlands spreekt integratiemaatje worden. Het is wel belangrijk dat iemand openstaat voor andere culturen, zijn eigen grenzen kan aangeven en een positieve, oplossingsgerichte houding heeft.??

In de maand oktober besteedt Welzijn Middelburg onder noemer “Meedoen in Middelburg” extra aandacht aan het werven van vrijwillige integratiemaatjes door middel van een campagne met portretten van fictieve statushouders op social media, kaarten en posters. Wie meer wil weten of integratiemaatje wil worden kan zich aanmelden bij Welzijn Middelburg via de website of contact opnemen met Marjan Ouwerkerk van Welzijn Middelburg.

Meer uit Middelburg

Brommobiel beschadigd bij ongeval Loodholseweg Aagtekerke

AAGTEKERKE – Een microcar is vrijdagmorgen zwaar beschadigd geraakt bij een botsing op de Loodholseweg bij Aagtekerke. Een vrouw raakte lichtgewond. Het ongeval gebeurde omstreeks 09.35 uur ter hoogte van de kruising met de Kelderweg. Door nog onbekende oorzaak kwam de brommobiel met een personenauto in botsing. De microcar raakte fors beschadigd bij het ongeval.

15 uur geleden
Integrale controle bij bedrijven in Middelburg

Gisteren hebben de gemeente, politie, Belastingdienst, Orionis Walcheren en Waterschap Scheldestromen weer een gezamenlijke controle gehouden bij een aantal bedrijven en locaties in de gemeente Middelburg, waaronder bedrijventerrein Arnestein, Ramsburg en de Mortiere in Middelburg. Ter ondersteuning van de controle is gebruik gemaakt van speurhonden. De controle was gericht op naleving van de geldende wet- en regelgeving en het aanpakken van ondermijnende criminaliteit.

15 uur geleden
Gewonde bij ongeval Klaassesweg Biggekerke

BIGGEKERKE – Bij een ongeval in het buitengebied van Biggekerke is vanmorgen één persoon gewond geraakt. Er lag veel slik op de weg.

18 uur geleden
Jonge Zeeuwen kruipen in de huid van politici tijdens jongerenparlement

MIDDELBURG - Op 27 en 28 september 2023 hebben een dertigtal Zeeuwse jongeren deelgenomen aan de derde editie van het Zeeuws Jongerenparlement. Een jaarlijks event waarmee de Provincie Zeeland jongeren kennis wil laten maken met politiek en democratie en wil betrekken bij Zeeuwse onderwerpen.

18 uur geleden
Auto tegen boom Zwaanweg Koudekerke

KOUDEKERKE - Een personenauto is donderdag aan het einde van de avond flink beschadigd geraakt bij een eenzijdig verkeersongeluk in het buitengebied van Koudekerke.

21 uur geleden
The Black Archives Meet Up in ZB Bibliotheek van Zeeland

MIDDELBURG - Op zaterdagmiddag 14 oktober 2023 verzorgt The Black Archives Amsterdam een lezing en een pop-up expositie over ons gedeelde slavernij- en koloniale verleden in de ZB, Kousteensedijk 7 in Middelburg.

22 uur geleden
Stichting Fokuswonen werft nieuwe talenten op de Markt in Middelburg

MIDDELBURG - Een aantal medewerkers en Middelburgse cliënten van Stichting Fokuswonen, bedacht een unieke en eenmalige actie om nieuwe talenten in de zorg te werven voor Stichting Fokuswonen. Werken in de zorg is bij Fokus nét even anders, net als deze actie.

22 uur geleden