
Weinig Nederlandse bedrijven nu al volledig klimaatneutraal
DEN HAAG (ANP) - Een relatief klein deel van de bedrijven in Nederland is nu volledig klimaatneutraal, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) becijferd. Daarmee is er nog een lange weg te gaan, wil Nederland aan de doelstelling voldoen om in 2050 helemaal klimaatneutraal te zijn.
Het CBS vroeg duizenden bedrijven waar ze nu staan als het gaat om de CO2-uitstoot. Ongeveer 1,5 procent antwoordde klimaatneutraal te zijn. En dan zijn heel kleine bedrijven en zzp'ers nog buiten beschouwing gelaten.
De enquête werd alleen gehouden onder bedrijven met vijf of meer werkzame personen in de industrie, auto- en detailhandel en de dienstverlening. Binnen die groep gaat het volgens CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen hooguit om enkele honderden ondernemingen.
Netto nul
Ruim een kwart van de bedrijven zei in kleine of zeer kleine mate klimaatneutraal te zijn. Daarnaast was er een hele grote groep van bedrijven, bijna 37 procent, die helemaal niet weet waar hij staat. Het is voor het eerst dat het CBS deze gegevens publiceert. Van Mulligen spreekt daarom van een "nulmeting".
Volgens de econoom is het maar de vraag of het gaat lukken om in 2050 allemaal klimaatneutraal te zijn. "Alleen een ambitie is vaak niet genoeg", stelt hij. "We hebben nog 26 jaar te gaan. Dan moeten er per jaar duizenden bedrijven bijkomen die volledig klimaatneutraal zijn." Maar Van Mulligen benadrukt ook dat het uiteindelijk gaat om het verlagen van de CO2-uitstoot naar netto nul. Over de vordering op dat vlak zeggen deze enquêtecijfers volgens hem niets.
Elektriciteitsnet
Ruim tweederde van de ondernemingen verwacht dit jaar wel te investeren in verduurzaming. Dan gaat het vooral om investeringen om efficiënter om te gaan met energie, energie te besparen of circulair te produceren. Per saldo verwachten bedrijven dat ze dit jaar meer geld zullen steken in het klimaatneutraal maken van hun bedrijf dan vorig jaar. Ook rekenen bedrijven erop dat ze meer zullen besteden aan duurzame inkoop.
Een kwart van de bedrijven heeft aangegeven belemmeringen te ervaren bij het klimaatneutraal maken van de onderneming. De belangrijkste obstakels zijn de hogere kosten van duurzamere alternatieven en onzekerheid over de economie of het beleid.
In onder meer de horeca zeggen ondernemers ook dat ze te weinig eigen geld hebben of niet makkelijk financiering voor verduurzaming kunnen vinden. Industriebedrijven hebben er verder last van dat ze bijvoorbeeld moeten wachten op een stroomaansluiting doordat het elektriciteitsnet vol is, of ze hebben nog geen toegang tot een waterstofnetwerk.
Meer uit Financieel
DEN HAAG (ANP) - Met het sluiten van het handelsakkoord tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten komt er voorlopig een einde aan de onzekerheid voor bedrijven. Tegelijkertijd blijft een algemeen tarief van 15 procent op alle Europese producten een bijzonder pijnlijke maatregel voor ondernemers, reageert ondernemersorganisatie VNO-NCW.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Met de handelsdeal die de EU en de Verenigde Staten zondag overeenkwamen "lijken ergere scenario's vermeden te zijn, wat uitstekend nieuws is". Dat zegt ING-econoom Carsten Brzeski in een eerste reactie.
5 uur geledenBERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse bondskanselier Friedrich Merz noemt het handelsakkoord dat zondag is gesloten tussen de Amerikaanse president Donald Trump en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen positief. Het akkoord voorkomt volgens hem een handelsoorlog en een zware klap voor de autosector.
6 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse exportindustrie vindt de handelsdeal tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie een "pijnlijk compromis". Dat zegt brancheorganisatie BGA. De Amerikaanse president Donald Trump en voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen spraken zondag af dat er een algemene Amerikaanse importheffing komt van 15 procent op de meeste goederen uit de EU, waaronder Duitse auto's.
6 uur geledenTURNBERRY (ANP/RTR) - Strategische producten, waaronder vliegtuigen en vliegtuigonderdelen, bepaalde chemicaliën, chipapparatuur en sommige landbouwproducten, zijn vrijgesteld van de Amerikaanse importheffingen van 15 procent. Dat heeft voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen gezegd op een persconferentie na haar handelsdeal met de Amerikaanse president Donald Trump. "We werken eraan om meer producten op deze lijst te krijgen."
6 uur geledenTURNBERRY (ANP/RTR) - De handelsdeal tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie brengt "stabiliteit". Dat zei voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie na handelsoverleg met de Amerikaanse president Donald Trump op zijn golfbaan in het Schotse Turnberry.
6 uur geledenTURNBERRY (ANP/RTR/DPA/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft een handelsakkoord bereikt met voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. De aankondiging komt minder dan een week voor de deadline van 1 augustus waarop de hogere tarieven van Trump van kracht zouden worden. Hiermee is een handelsoorlog afgewend die een zware klap had kunnen betekenen voor de wereldeconomie.
8 uur geleden