Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weinig enthousiasme op Wall Street over groeiplannen McDonald's

Weinig enthousiasme op Wall Street over groeiplannen McDonald's

NEW YORK (ANP) - Het aandeel McDonald's kwam woensdag amper van zijn plaats op Wall Street, ondanks de nieuwe groeiplannen van de Amerikaanse fastfoodketen. Ook de belangrijkste beursgraadmeters in New York lieten weinig beweging zien. Beleggers leken een afwachtende houding aan te nemen in aanloop naar het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid dat vrijdag verschijnt.

McDonald's noteerde aan het einde van de handelsdag 0,1 procent in de plus. De keten wil in 2027 wereldwijd zo'n 50.000 restaurants hebben. Nu staat de teller nog op ruim 41.000 locaties, maar McDonald's streeft ernaar komende jaren duizenden nieuwe vestigingen te openen. Tegelijkertijd wil het bedrijf flink investeren in het automatiseren van processen en het sneller maken van zijn dienstverlening. Dat beleggers amper reageerden op de aankondigingen van McDonald's heeft er mogelijk mee te maken dat het aandeel dit jaar al bijna 9 procent in waarde is gestegen.

De Dow-Jonesindex sloot 0,2 procent lager op 36.054,43 punten. De bredere S&P 500 daalde 0,4 procent tot 4549,34 punten en technologiebeurs Nasdaq ging 0,6 procent omlaag naar 14.146,71 punten.

Gemini

Ook een groot techconcern als Google-moederbedrijf Alphabet (min 0,7 procent) ging lager de handel uit. Dit ondanks dat Google een nieuwe technologie voor kunstmatige intelligentie (AI) aankondigde. Het model heeft de naam Gemini gekregen. Google zelf noemde de lancering "een grote mijlpaal in de ontwikkeling van AI en het begin van een nieuw tijdperk voor ons".

Het algehele beurssentiment kreeg aan het begin van de sessie nog steun van een meevallend rapport van loonstrookverwerker ADP over de banengroei in het Amerikaanse bedrijfsleven. Dat cijfer geldt als een voorproefje van het arbeidsmarktrapport van de overheid dat vrijdag wordt gepubliceerd.

Afkoelende arbeidsmarkt

De werkgelegenheid is volgens ADP minder sterk toegenomen dan analisten over het algemeen hadden verwacht. Dat zou een teken kunnen zijn van een afkoelende arbeidsmarkt, wat de Federal Reserve zou kunnen bewegen om eerder de rente te verlagen. Maar het kan ook wijzen op de komst van een economische recessie.

De olieprijzen gingen daarnaast duidelijk omlaag. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde voor het eerst in maanden tot onder de 70 dollar. Het gaat om een prijsdaling van dik 4 procent. Brent leverde 3,9 procent in op 74,18 dollar per vat. Volgens deskundigen wordt de oliemarkt momenteel overheerst door zorgen over een overaanbod.

Meer uit Financieel

Nederland verdient meer aan landbouwexport om hogere exportwaarde

DEN HAAG (ANP) - Nederland verdiende vorig jaar meer aan de export van landbouwproducten, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en Wageningen University & Research (WUR). Ze schatten dat de Nederlandse economie 50,4 miljard euro verdiende aan de uitvoer van bijvoorbeeld groenten en fruit, 4 procent meer dan in 2022. Dat komt doordat Nederland afgelopen jaar voor meer geld aan landbouwproducten exporteerde.

3 uur geleden
Beursweek met rentebesluit ECB en Fed-voorzitter in Congres

AMSTERDAM (ANP) - De aandacht van beleggers gaat deze week onder meer uit naar een nieuw rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten. Verder verschijnt voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve in het Congres om uitleg te geven over het monetair beleid.

11 uur geleden
Oliekartel OPEC+ verlengt productieverlaging, aldus bronnen

WENEN/MOSKOU (ANP/AFP) - Oliekartel OPEC+ verlengt de huidige productieverlaging tot en met het einde van juni. Dat melden bronnen bij de groep van grote olieproducerende landen waaronder Saudi-Arabiƫ en Rusland aan persbureau Bloomberg. Op de oliemarkt was al verwacht dat de productievermindering langer door zou gaan om zo de prijzen te stutten.

12 uur geleden
NS-topman hoopt op politieke oplossing tegen duurdere prijzen

AMSTERDAM (ANP) - President-directeur Wouter Koolmees van de Nederlandse Spoorwegen (NS) hoopt met de politiek tot een oplossing te komen om een forse stijging van de prijzen voor tickets en abonnementen volgend jaar te voorkomen. Dat heeft Koolmees zondag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. Hij is dinsdag in de Tweede Kamer voor een hoorzitting.

13 uur geleden
Economie hoog op agenda bij Volkscongres China

BEIJING (ANP/AFP) - De staat van de Chinese economie zal hoog op de agenda staan bij de jaarlijkse bijeenkomst van het Volkscongres van de Chinese Communistische Partij (CCP), die dinsdag begint. Duizenden afgevaardigden van de CCP komen dan in Beijing bijeen voor die jaarlijkse vergadering.

15 uur geleden
Duitse topeconoom: opkomst extreemrechts gevaar voor groei

BERLIJN (ANP) - De opkomst van extreemrechts in Duitsland is een gevaar voor de economie omdat buitenlandse vakkrachten kunnen worden afgeschrikt om te komen werken in het land. Dat heeft de Duitse topeconoom Veronika Grimm gezegd. Grimm behoort tot de zogenoemde SachverstƤndigenrat, die bestaat uit vijf economische experts. Die raad is het belangrijkste economische adviesorgaan van de Duitse bondskanselier.

18 uur geleden
Nicotinezakjes volgens aanklacht in VS verslavend en schadelijk

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Nicotinezakjes, de nieuwste vinding waarop de tabaksindustrie haar hoop heeft gevestigd, zijn verslavend en schadelijk voor jongeren. Dat staat in de aanklacht van een rechtszaak die is aangespannen tegen de Amerikaanse tabaksfabrikant Philip Morris International.

1 dag geleden