Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weihoek in het midden van zonneparkstrijd: Omwonenden positief, SP niet

Weihoek in het midden van zonneparkstrijd: Omwonenden positief, SP niet

THOLEN - Hoewel de omwonenden van de Weihoek in Poortvliet positief zijn over het idee van een zonnepark in hun landschap, kan dit op weerstand stuiten in de gemeenteraad. Het zonnepark is een risico van overbelasting van het stroomnet en in strijd met een eerder aangenomen motie, aldus Theo Korevaar van de SP Tholen.

Het plan voor een enorm zonnepark op de Weihoek, een poldergebied van 45 hectare grond in Poortvliet, is voorgesteld door LC Energy. Dit gebied is ongeveer 63 voetbalvelden groot. Theo Korevaar van de SP Tholen heeft het college schriftelijke vragen gesteld om zijn zorgen te uiten over dit voorgestelde zonnepark.

De Thoolse fractie herinnert het college aan een motie die ze op 8 juli 2021 hebben ingediend en die door de gemeenteraad is aangenomen. In deze motie wordt de voorkeur gegeven aan zonnepanelen op daken van bedrijfsgebouwen boven grondgebonden zonneparken. De partij benadrukt dat de gemeente zeer terughoudend moet zijn bij het toewijzen van landbouwgrond voor zonneparken.

Landschapsbeeld
Bovendien waarschuwt de SP voor het risico van overbelasting van het stroomnet als gevolg van overmatige stroomproductie door zonnepanelen. Volgens de partij vergroot de aanleg van een nieuw zonnepark dit risico en kan dit leiden tot het afsluiten van particuliere zonnepaneelinstallaties.

De initiatiefnemer van het zonnepark beweert dat de gemeente Tholen geen beleid heeft voor zonneparken. De partij benadrukt echter dat er wel degelijk beleid bestaat en vraagt om verduidelijking van het college. De partij stelt dat er, afgezien van de mogelijkheid om een zonnepark op de Tuttelhoek aan te leggen, voorlopig geen verdere initiatieven zouden moeten worden ondersteund.

Tot slot wil de SP weten of het college rekening houdt met het standpunt van zowel de provinciale als de landelijke overheid dat zonneparken het landschapsbeeld niet mogen aantasten en dat daarom de voorkeur wordt gegeven aan de aanleg van zonneparken in steden,

17.000 huishoudens
Projectontwikkelaar Gijs van Heemstra van LC Energy liet eerder weten dat de eerste reacties op het zonnepark voorzichtig positief zijn, gebaseerd op gesprekken met de gemeente, waaronder de wethouder, en enkele omwonenden. Het zonnepark heeft het potentieel om ruim 17.000 huishoudens van groene stroom te voorzien, en gezien de beperkte landbouwmogelijkheden in het gebied, biedt het een nieuwe kans voor de omliggende boeren.

De Weihoek, gelegen enkele meters onder het zeeniveau, is de laagst gelegen polder van het eiland Tholen en had in het verleden veel wateroverlast. De landbouwactiviteiten zijn voornamelijk gericht op veeteelt, aangezien de grond grotendeels te vochtig is voor de meeste gewassen. Het voorgestelde plan omvat 45 hectare zonnepark en 15 hectare natuur, maar er is nog een lange weg te gaan voordat dit plan gerealiseerd kan worden.


Lees ook

Eerste reacties op groot zonnepark bij Poortvliet zijn voorzichtig positief

Meer uit Tholen

Foto's: Zeven inwoners van Tholen ontvangen een Koninklijke onderscheiding [FOTOALBUM]

THOLEN - Burgemeester Marleen Sijbers heeft vrijdagochtend zeven inwoners van de gemeente Tholen verrast met een Koninklijke onderscheiding. Alle gedecoreerden zijn benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Op de foto stralen ze met hun welverdiende lintje.

12 uur geleden
Aan de keukentafel met Alexander: 'Ik ben gestart om anderen te waarschuwen' [AAN DE KEUKENTAFEL]

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij 's nachts van wakker? In 'Aan de keukentafel met...' gaan we met hen in gesprek en gaan we op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze week: Alexander Koppelmans van Xtract BV en MKB Cybertraining BV.

20 uur geleden
Sloop basisschool De Regenboog deze week begonnen

THOLEN - Een aannemer is in opdracht van de gemeente deze week gestart met de sloop van het oude pand van De Regenboog aan de Molenvlietsedijk. Sinds 2021 worden het gebouw niet meer gebruikt voor lessen, omdat de basisschool is verhuisd naar de Brede School aan de Abraham Beeckmanlaan.

1 dag geleden
Koningsdag 2024 op Sint Philipsland en Tholen begonnen [FOTOALBUM]

THOLEN - Hoera! Koningsdag in de gemeente Tholen is begonnen. De meeste kernen begonnen deze feestelijke dag met het zingen van het volkslied.

1 dag geleden
Excursies naar de weervisserij op de Oosterschelde

THOLEN - In mei, juni en dit jaar ook in juli kunnen er weer excursies naar de weervisserij op de Oosterschelde worden gemaakt. Een bezoek aan de weer is een unieke gelegenheid om de eeuwenoude vangstmethode op onder andere de beroemde Bergse ansjovis van dichtbij mee te maken!

1 dag geleden
Keukenbrand in woning aan de Tienhoven: Team Brandonderzoek onderzoekt oorzaak

SINT-ANNALAND- In een woning aan de Tienhoven heeft op zaterdagmorgen een brand gewoed. Volgens de melding betrof het een keukenbrand. De brandweer had de brand snel onder controle. Team Brandonderzoek heeft een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van de brand. 

1 dag geleden
Thoolse lezersfoto van de week: 'Skyline van Scherpenisse'

THOLEN - Elke week prijkt er op de ontspanningspagina van de wekelijkse Thoolse Bode een lezersfoto. Dit keer was het de foto van Piet Alkema die de spotlight mocht vangen.

2 dagen geleden