
Wegwerpvapes in België vrijwel uitverkocht nu verbod nadert
BRUSSEL (ANP/AFP) - Belgische tabakswinkels raken door hun wegwerp-e-sigaretten heen. Voorraden worden niet meer aangevuld omdat de wegwerpvapes bij de zuiderburen vanaf nieuwjaarsdag verboden zijn. Frankrijk bereidt ook een verbod voor.
De Europese Unie streeft ernaar om tegen 2040 een rookvrije generatie te realiseren, waarbij het percentage rokers in de EU-landen moet dalen van ongeveer 25 procent nu naar minder dan 5 procent. Sommige EU-landen zijn van plan deze deadline naar voren te halen.
Wegwerpvapes zijn razend populair onder jongeren vanwege hun brede scala aan smaken zoals appel, watermeloen en cola. Omdat ze nicotine bevatten, kunnen ze een opstapje zijn naar andere tabaksproducten. België is het eerste EU-land dat de wegwerpvapes verbiedt. Frankrijk bereidt een soortgelijk verbod voor, waarbij de boetes op de productie, verkoop en het gratis aanbieden van vapes kunnen oplopen tot 100.000 euro.
Vapes met smaakjes
Een recente EU-studie toonde aan dat de meerderheid van de e-sigaretgebruikers kiest voor een oplaadbare vape, maar de wegwerpversies zijn vooral populair bij jongeren tussen 15 en 24 jaar.
In Nederland is de verkoop van wegwerpvapes niet verboden. Wel is sinds begin dit jaar een verbod van kracht op vapes met smaakjes. Alleen de smaak van tabak is nog toegestaan.
Onlineverkoop in Nederland
Volgens de Nederlandse branchevereniging van elektronische sigarettenverkopers (Esigbond) ontlopen veel Nederlanders het smaakjesverbod. Zij kopen hun vapes nu online, via Chinese webshops en Snapchat.
Staatssecretaris Jeugd, Preventie en Sport Vincent Karremans gaf deze maand toe dat het smaakjesverbod niet altijd wordt nageleefd. Ook verkopers in Nederland zouden zich lang niet altijd aan het verbod houden. Hij noemde het toezicht "heel inefficiënt".
Meer uit Gezond
UTRECHT (ANP) - Veel kinderen gaan naar de huisarts omdat ze last hebben van krentenbaard. Dat is een ontsteking van de huid, met wondjes, rode plekjes of blaasjes met gele korstjes. Onderzoeksinstituut Nivel, dat de gegevens van huisartsen registreert, zegt dat dit vaak in de zomer gebeurt.
1 dag geledenROTTERDAM (ANP) - Dankzij de drie bevolkingsonderzoeken naar borst-, darm- en baarmoederhalskanker worden jaarlijks duizenden mensen gered. Ook leven mensen langer met kanker door de vroegere screening. Het Erasmus MC onderzocht de effectiviteit van de onderzoeken en de zorgkosten.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen zonder huisarts, omdat alle praktijken in hun buurt vol zijn, ervaren vaak veel stress, frustratie en onzekerheid. Sommigen zoeken bij gebrek aan deskundige hulp zelf een oplossing voor medische problemen. Ze kopen bijvoorbeeld online medicijnen, zonder controles en voorlichting. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zegt zich zorgen te maken over "het grote aantal mensen zonder huisarts" en wil verbetering zien.
3 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat gokt, is in 2025 toegenomen ten opzichte van een jaar eerder, meldt het Wetenschappelijk Onderzoek- en Datacentrum (WODC) op basis van onderzoek van Ipsos I&O onder 7600 Nederlanders van 16 jaar en ouder. Zo gaf vorig jaar 65 procent van de Nederlanders aan een kansspel te hebben gespeeld, tegenover 69 procent dit jaar.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Ouderen kunnen zich laten vaccineren tegen gordelroos en er gaat extra geld naar screening op borstkanker voor vrouwen met dicht borstweefsel. Dat is onder meer afgesproken in het Aanvullend Zorg- en Welzijnsakkoord (AZWA). Dinsdagavond konden bronnen al melden dat er een onderhandelaarsakkoord was, maar nu is ook de inhoud bekend.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Mensen die in de buurt van een geitenhouderij wonen, hebben vaker last van longontsteking dan anderen. De Gezondheidsraad concludeert dat de boerderijen waarschijnlijk ook de oorzaak van de klachten zijn en pleit daarom voor maatregelen "om de gezondheidsrisico's voor omwonenden van geitenhouderijen te beperken".
1 week geledenUTRECHT (ANP) - Huisartsen krijgen steeds vaker patiënten met psychische problemen op hun spreekuur, maar het lukt vaak niet om hen door te verwijzen naar de geestelijke gezondheidszorg (ggz). "Dat komt allereerst door de lange wachttijden in de ggz, maar ook door een gebrek aan goede samenwerking", vat de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) de problemen samen. De artsenorganisatie heeft een peiling over de problematiek gehouden onder de leden.
1 week geleden