Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Wegwerpvapes in België vrijwel uitverkocht nu verbod nadert

Wegwerpvapes in België vrijwel uitverkocht nu verbod nadert

BRUSSEL (ANP/AFP) - Belgische tabakswinkels raken door hun wegwerp-e-sigaretten heen. Voorraden worden niet meer aangevuld omdat de wegwerpvapes bij de zuiderburen vanaf nieuwjaarsdag verboden zijn. Frankrijk bereidt ook een verbod voor.

De Europese Unie streeft ernaar om tegen 2040 een rookvrije generatie te realiseren, waarbij het percentage rokers in de EU-landen moet dalen van ongeveer 25 procent nu naar minder dan 5 procent. Sommige EU-landen zijn van plan deze deadline naar voren te halen.

Wegwerpvapes zijn razend populair onder jongeren vanwege hun brede scala aan smaken zoals appel, watermeloen en cola. Omdat ze nicotine bevatten, kunnen ze een opstapje zijn naar andere tabaksproducten. België is het eerste EU-land dat de wegwerpvapes verbiedt. Frankrijk bereidt een soortgelijk verbod voor, waarbij de boetes op de productie, verkoop en het gratis aanbieden van vapes kunnen oplopen tot 100.000 euro.

Vapes met smaakjes

Een recente EU-studie toonde aan dat de meerderheid van de e-sigaretgebruikers kiest voor een oplaadbare vape, maar de wegwerpversies zijn vooral populair bij jongeren tussen 15 en 24 jaar.

In Nederland is de verkoop van wegwerpvapes niet verboden. Wel is sinds begin dit jaar een verbod van kracht op vapes met smaakjes. Alleen de smaak van tabak is nog toegestaan.

Onlineverkoop in Nederland

Volgens de Nederlandse branchevereniging van elektronische sigarettenverkopers (Esigbond) ontlopen veel Nederlanders het smaakjesverbod. Zij kopen hun vapes nu online, via Chinese webshops en Snapchat.

Staatssecretaris Jeugd, Preventie en Sport Vincent Karremans gaf deze maand toe dat het smaakjesverbod niet altijd wordt nageleefd. Ook verkopers in Nederland zouden zich lang niet altijd aan het verbod houden. Hij noemde het toezicht "heel inefficiënt".

Meer uit Gezond

Gouverneur van Californië wil miljarden voor 'Marshallplan' LA

LOS ANGELES (ANP/BLOOMBERG) - De gouverneur van Californië, Gavin Newsom, wil dat de staat 2,5 miljard dollar (2,44 miljard euro) uittrekt voor de aanpak van de bosbranden in Los Angeles. De financiële hulp, die Newsom vergelijkt met de steun die Europa na de Tweede Wereldoorlog kreeg met het Marshallplan, moet ook toekomstige bosbranden beter beheersbaar maken.

3 uur geleden
Gesloten jeugdzorg onder verscherpt toezicht van inspectie

UTRECHT (ANP) - De inspectie verscherpt het toezicht op zes instellingen voor gesloten jeugdzorg. Het gaat om Levvel in Amsterdam, Elker in Groningen, Almata in Ossendrecht, Via Jeugd in Cadier en Keer, Schakenbosch in Leidschendam en Pactum in Deurne en Zetten.

16 uur geleden
Afvoerverbod om kalveren uit Duitse deelstaat met MKZ-besmetting

DEN HAAG (ANP) - Sinds 1 december zijn zeker 3600 kalveren naar Nederland gekomen uit Brandenburg, de Duitse deelstaat waar recent mond-en-klauwzeer (MKZ) is aangetroffen bij waterbuffels. Dat meldt landbouwminister Femke Wiersma aan de Kamer. De bewindsvrouw kondigt uit voorzorg onder meer een afvoerverbod voor vleeskalveren af, met een uitzondering voor de slacht.

2 dagen geleden
Alle ziekenhuizen achter vuurwerkverbod

UTRECHT (ANP) - Alle Nederlandse ziekenhuizen scharen zich achter de oproep van gemeentes tot een vuurwerkverbod, schrijft de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) op haar site. "De vuurwerktraditie kent een belangrijke schaduwkant die volledig vermijdbaar is en blijvende impact heeft op de slachtoffers, vaak omstanders. Het kost mensenlevens en onnodig zorggeld", aldus de hospitaalclub.

3 dagen geleden
Norovirus kwam vorig jaar veel vaker voor

BILTHOVEN (ANP) - Veel meer mensen dan anders werden vorig jaar getroffen door het norovirus, dat een stevige darminfectie veroorzaakt. Dat zegt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na een bericht in het AD. Exacte cijfers heeft de organisatie niet. Er is ook geen meldplicht voor deze besmettingen.

3 dagen geleden
KNMP: ruim 4,5 miljoen mensen geraakt door tekort aan medicijnen

DEN HAAG (ANP) - Meer dan 4,5 miljoen mensen in Nederland hebben vorig jaar last gehad van de tekorten aan medicijnen. En de problemen worden voorlopig niet minder, waarschuwt de brancheorganisatie van apotheken, de KNMP. "We merken aan niets dat het minder erg wordt. Voor ons niet. Voor de patiënt niet. Voor de maatschappij niet", zegt voorzitter Aris Prins.

4 dagen geleden
Meer dan een miljoen mensen kozen andere zorgverzekeraar

ZEIST (ANP) - Eind vorig jaar zijn 1, 2 miljoen mensen overgestapt naar een andere zorgverzekeraar. Dat is 6,7 procent van alle verzekerden. Het zijn voorlopige cijfers van kenniscentrum Vektis.

4 dagen geleden