Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weg lijkt vrij voor benoeming Nigeriaanse kandidaat tot hoofd WTO

Weg lijkt vrij voor benoeming Nigeriaanse kandidaat tot hoofd WTO

GENÈVE (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De Zuid-Koreaanse Yoo Myung-hee heeft haar kandidatuur ingetrokken voor de topbaan van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Daarmee lijkt de weg vrij voor de benoeming van de Nigeriaanse Ngozi Okonjo-Iweala. Zij is de enige overgebleven kandidaat.

In november werd nog een belangrijke bijeenkomst van de WTO geannuleerd. Daar zou worden gestemd over de benoeming van Okonjo-Iweale. De Amerikaanse regering van voormalig president Donald Trump had als enige land haar kandidatuur afgewezen. De VS stonden achter de kandidatuur van Yoo. Zij trekt zich nu terug na overleg met verschillende landen, waaronder de nieuwe Amerikaanse regering van president Joe Biden.

Onder leiding van oud-president Donald Trump trokken de VS zich steeds minder aan van de WTO. Doordat de Amerikaanse regering weigerde nieuwe leden voor de belangrijkste geschillencommissie van de organisatie te benoemen, werd het orgaan feitelijk lamgeslagen.

Topfunctie

Met Okonjo-Iweale zou de WTO voor het eerst in haar 25-jarige bestaan een vrouw aan het hoofd krijgen. De 66-jarige econoom Okonjo-Iweale was eerder minister van Financiën en Buitenlandse Zaken in haar geboorteland. Ook werkte ze als ontwikkelingseconoom bij de Wereldbank in Washington.

De topfunctie bij de WTO kwam in augustus onverwacht vrij door het terugtreden van de Braziliaan Roberto Azevêdo, een jaar voordat zijn termijn zou aflopen. Aanvankelijk circuleerde ook de naam van de Nederlandse minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) als opvolger, maar zij liet weten niet beschikbaar te zijn.

Meer uit Financieel

Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

3 uur geleden
BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

20 uur geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

20 uur geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

21 uur geleden
VDL dreigt met intrekking bonus bij doorgaan stakingen Nedcar

BORN (ANP) - VDL dreigt met het intrekken van een bonus van 7500 euro als de medewerkers van Nedcar doorgaan met staken. Dat blijkt uit een interne mededeling van Nedcar-directeur John van Soerland aan de medewerkers van de autofabriek in Born.

23 uur geleden
Peiling: meeste Duitsers sceptisch over digitale euro

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een meerderheid van de Duitsers staat sceptisch tegen de eventuele komst van een digitale euro, waaraan wordt gewerkt door de Europese Centrale Bank (ECB). Dat blijkt uit een peiling die de Duitse branchevereniging voor banken heeft laten uitvoeren. Uit de enquête kwam naar voren dat driekwart van de ondervraagden het er in meer of mindere mate mee eens is dat die digitale euro overbodig is omdat bestaande betalingsmogelijkheden toereikend zijn.

1 dag geleden
Frankrijk krijgt nieuwe waarschuwing over kredietwaardigheid

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - Frankrijk heeft een nieuwe waarschuwing gekregen van een kredietbeoordelaar over zijn financiële status. Het kleinere Europese kredietbeoordelingsbureau Scope heeft de zogeheten outlook voor de Franse kredietwaardigheid verlaagd van stabiel naar negatief. Dat betekent dat Scope zijn oordeel over de Franse rating kan gaan verlagen, vooral vanwege zorgen over de hoge overheidsschuld.

1 dag geleden