
‘Wees vooral in een tunnel alert op een file’
Wie zijn de Zeeuwen die onze provincie veilig maken? In samenwerking met Veiligheidsregio Zeeland brengt Weekblad de Bode in deze nieuwe rubriek verhalen van deze Zeeuwen. Wat doen ze en waarom? Ook geven ze veiligheidstips. In dit derde deel vertelt Diny Frauenknecht uit Vlissingen, van het team Crisisbeheersing, over de oefening in de Vlaketunnel van begin vorige week.
Hoe maak ik Zeeland veilig?
“Ik werk als adviseur multidisciplinaire vakbekwaamheid bij het team Crisisbeheersing van Veiligheidsregio Zeeland. Bij een ramp of crisis is het belangrijk dat verschillende partijen perfect samenwerken. Dat moet op een professionele en praktische manier gebeuren en iedereen moet weten welke communicatie- en informatielijnen er zijn. De verschillende partijen moeten in geval van een crisis samen bepalen welke problemen er zijn en welke besluiten genomen worden. Samen met collega’s houd ik me bezig met het organiseren en begeleiden van opleidingen, trainingen en oefeningen voor crisissituaties. Daarbij ligt de focus op deze samenwerking van mensen met verschillende beroepen.”
Waarom doe ik dit werk?
“Omdat ik het leuk vind om te leren en graag nadenk over manieren om andere mensen dit plezier ook te laten ervaren. Ik werd onmiddellijk gegrepen door de dynamische werkomgeving van het team Crisisbeheersing van de Veiligheidsregio. Tijdens een ramp of crisis moeten mensen uit verschillende organisaties samenwerken onder omstandigheden die niet altijd makkelijk zijn. In mijn werk hoop ik een bijdrage te kunnen leveren waarbij mensen effectief en met plezier kunnen leren.”
Wat hebben we bij deze oefening gedaan?
“Bij een multidisciplinaire oefening willen verschillende organisaties, zoals politie, brandweer en de geneeskundige diensten oefenen om de samenwerking te optimaliseren. Soms zijn daar ook andere organisaties bij betrokken. Bij de oefening in de Vlaketunnel afgelopen dinsdag was dat bijvoorbeeld Rijkswaterstaat. Rijkswaterstaat beheert de Vlaketunnel en gaat regelmatig na of alles in de tunnel het goed doet. Dit gebeurt tijdens momenten waarop al tunnelonderhoud gepland is. Tijdens deze oefening werden belangrijke hulpverleningsprocessen van politie, brandweer, de geneeskundige zorg en Rijkswaterstaat geoefend op een zo echt mogelijke manier. Daarbij komt niet alleen de onderlinge samenwerking aan bod, maar bijvoorbeeld ook de werking van de bluswatervoorziening, de verlichting en de omroepinstallatie. Dinsdag was een scenario voorbereid waarbij een auto met pech in brand vloog. De bestuurder van een personenbusje raakte vervolgens de macht over het stuur kwijt, omdat hij de file die door het ongeluk was ontstaan, te laat zag. Er waren “slachtoffers” en mensen die in verschillende richtingen op de vlucht sloegen. Vanwege de COVID-19-maatregelen oefenden de hulpdiensten op afstand van elkaar en waren er minder figuranten aanwezig dan gepland. Om die reden speelde ik zelf een dubbelrol: ik hielp mijn collega’s met de voorbereiding en de uitvoering van de oefening en speelde tijdens een deel van de oefening ook de rol van slachtoffer.”
Mijn tip voor een veiliger Zeeland!
“Wat mij wel is opgevallen tijdens de oefening, is dat je juist in zo’n tunnel bedacht moet zijn op plotseling stilstaand verkeer. Je verwacht immers niet dat er zomaar iemand voor je stilstaat op de weg en hebt weinig uitwijkmogelijkheden. De Vlaketunnel is goed voorzien van borden die snelheidsvermindering aangeven of rijbanen aanduiden die niet beschikbaar zijn als er iets aan de hand is. Je herkent dit aan een groot rood kruis. Ik zou iedereen de tip mee willen geven om hier goed op te letten om zo te voorkomen dat we daar voor een écht ongeval aan de slag moeten.”
Kijk voor meer informatie op www.zeelandveilig.nl.
Meer uit Beveland
KWADENDAMME - Burgemeester Gerben Dijksterhuis bracht maandagochtend een bezoekje aan echtpaar Beulens in Kwadendamme. Zij vieren dat zij 65 jaar getrouwd zijn.
7 uur geledenVerwijspraktijk Zeeland is sinds begin februari actief in het hart van Goes. De praktijk is opgericht door Alexander Verhelst - gespecialiseerd in parodontologie, implantologie en slaapstoornissen, en zijn vrouw Marjolein van Ulsen, tandarts-pedodontoloog. Inmiddels is het uitgegroeid tot een regionaal centrum voor gespecialiseerde mondzorg. Patiënten komen hier op verwijzing van hun eigen tandarts of mondhygiënist terecht voor behandelingen die in reguliere praktijken niet mogelijk zijn.
12 uur geledenCOLIJNSPLAAT - Een plek waar kinderen kunnen ravotten, spelen met natuurlijke materialen, er veel natuurlijke materialen zijn én een plek die ook toegankelijk is voor mindervaliden. Dat is de natuurinclusieve speelplek 'De Valle' in Colijnsplaat. Donderdag 17 juli wordt de speeltuin geopend door wethouder Van der Maas van de gemeente Noord-Beveland én kinderburgemeester Valentijn.
17 uur geledenKAMPERLAND- Aan de Sint Felixweg heeft in de nacht van zaterdag op zondag een grote hoop snoeiafval in brand gestaan. Vanwege de omvang van de brand en het risico op overslag naar een aangrenzend tarweveld werd er met spoed opgeschaald. De brandweer van Kamperland en de brandweer van Serooskerke gingen ter plaatse. Met behulp van de dakmonitor werd de brand geblust. Ook het resterende hout werd natgemaakt om herontsteking te voorkomen. Het is niet duidelijk waardoor de brand ontstaan is.
1 dag geledenHEINKENSZAND - Tijdens het kermisweekend in Heinkenszand werd zondag 13 juli weer de traditionele de solexrace gereden, een evenement van de Stichting Evenementen Commissie Heinkenszand. Iedereen met een solex was welkom om een aantal rondjes mee te rijden. De kunst was om vooral weer zo ludiek mogelijk uitgedost te zijn. Natuurlijk was het na de solexrace nog niet klaar met de gezelligheid, want aansluitend was er nog een mooi feestje op het van der Biltplein.
1 dag geledenWaar in Goes staat dit beeld? Vooruit, laat de titel u maar een hint geven als het moeilijk is. Natuurlijk! Het is de top van de vijf meter hoge oude waterpomp die tussen het geparkeerde blik op de Beestenmarkt staat. De pompeuze pomp is in 1774 gemaakt door ene A. Vervoort. De eerste standplaats was de Grote Markt; qua stijl sloot de pomp goed aan bij het Stadhuis. In 1853 verhuisde de pomp naar de huidige Beestenmarkt, omdat de oude pomp daar was versleten. Op de Grote Markt kwam daarna als versiering en/of ruimtebreker een grote gietijzeren 'candelabre' te staan om te vieren dat Goes aan het gas was. Die verdween weer stilletjes aan het begin van de 20e eeuw om opgevolgd te worden door een muziektent, die de jaren '50 heeft gehaald. Maar dit terzijde, het draait nu om de pomp en de putti.
1 dag geleden's-HEER HENDRIKSKINDEREN - Een traumahelikopter is vrijdagavond geland op het schoolplein in 's-Heer Hendrikskinderen in verband met een medische noodsituatie op het aanliggende Plein. De toestand van het slachtoffer is onbekend.
2 dagen geleden