Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weerwind noemt kritiek op reis naar Suriname pijnlijk

Weerwind noemt kritiek op reis naar Suriname pijnlijk

DEN HAAG (ANP) - Minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) vindt het "eervol" om namens de Nederlandse regering in Suriname te spreken over de excuses voor het slavernijverleden. Hij zal daar op uitnodiging zijn op 19 december - "een belangrijke dag" - om een toelichting te geven op de woorden van premier Mark Rutte. Tegelijk doet het hem "pijn" dat er kritiek is op zijn komst, onder meer vanuit de stichting Eer en Herstelbetalingen Slachtoffers van slavernij in Suriname.

De voorzitter van de stichting vindt het ongepast als Weerwind komt, omdat hij een "nazaat van slaafgemaakten" is. Hij vindt dat koning Willem-Alexander de aangewezen persoon is om excuses te maken.

Weerwind: "Ik ben me zeer bewust van wie ik ben, waar ik vandaan kom. Geboren in Amsterdam, ouders geboren in Suriname. Daarom vind ik het eervol om naar dat land te mogen gaan. Het land van mijn ouders. En zo zie ik de uitnodiging, en ik neem de kennis en kunde mee die ik heb opgedaan in dit land en zeker als regeringsverantwoordelijke."

De bewindsman vindt het "jammer" en "pijnlijk" dat dit soort uitspraken gericht op zijn persoon worden gedaan, zei hij na afloop van de ministerraad. "Ik ben in eerste instantie bestuurder, zo ga ik naar dat land. En ik ga collega's daar ontmoeten en met Surinamers in gesprek."

Meer uit Politiek

Hof geeft Volt gelijk: partij mocht Gündoğan uit fractie zetten

DEN HAAG (ANP) - Het gerechtshof in Amsterdam geeft Volt in hoger beroep gelijk: de partij mocht Nilüfer Gündoğan wel degelijk uit de Tweede Kamerfractie zetten. Partijleider Laurens Dassen en Volt-Kamerlid Marieke Koekkoek zetten Gündoğan uit de fractie, na meldingen van grensoverschrijdend gedrag. In eerste instantie kreeg Gündoğan gelijk van de rechter, toen zij dit besluit aanvocht. Ze kreeg recht op een schadevergoeding en mocht terug naar de Volt-fractie, maar door die uitspraak zet het hof nu een streep.

2 uur geleden
Nederland heeft Oekraïne voor ruim 1 miljard militair gesteund

DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft voor 1,07 miljard euro militaire steun geleverd aan Oekraïne. Daarmee is de symbolische grens van een miljard euro doorbroken, schrijft minister Kajsa Ollongren (Defensie) aan de Tweede Kamer.

18 uur geleden
Nederland en Marokko gaan criminelen vaker aan elkaar uitleveren

DEN HAAG (ANP) - De gronden waarop criminelen aan Nederland of Marokko onderling kunnen worden uitgeleverd, worden verruimd, schrijft minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) aan de Tweede Kamer. Doel is de gezamenlijke strijd tegen de georganiseerde misdaad te intensiveren. De bilaterale onderhandelingen tussen beide landen over een nieuw uitleveringsverdrag starten binnenkort.

20 uur geleden
Tijdelijke commissie corona-enquête ondanks frustraties verder

DEN HAAG (ANP) - De commissie die de parlementaire enquête over het coronabeleid aan het voorbereiden is, gaat verder met haar werkzaamheden. In de Kamercommissie was onenigheid ontstaan over de opstelling van Pepijn van Houwelingen (Forum voor Democratie) en Wybren van Haga (Groep Van Haga), die ook deel uitmaken van de commissie.

20 uur geleden
Rutte: doodsbedreigingen zijn onaanvaardbaar

DEN HAAG (ANP) - "Het vrije woord is een groot goed in onze rechtstaat. Alleen de rechter stelt grenzen. Doodsbedreigingen zijn onaanvaardbaar." Dat laat premier Mark Rutte zondag weten op Twitter. De minister-president reageert op doodsbedreigingen waarmee schrijver Pim Lammers te maken kreeg. Die bedreigingen waren aanleiding voor Lammers zich terug te trekken als schrijver van het Kinderboekenweekgedicht 2023.

1 dag geleden
Uslu: doodsbedreigingen aan adres van schrijvers onacceptabel

DEN HAAG (ANP) - Doodsbedreigingen aan het adres van schrijvers, kunstenaars en makers zijn onacceptabel. Dat zegt staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur) zondag op Twitter. Ze reageert daarmee op doodsbedreigingen aan het adres van schrijver Pim Lammers, die besloot zich zaterdag terug te trekken als schrijver van het Kinderboekenweekgedicht 2023.

1 dag geleden
Franse premier past plan pensioenhervorming iets aan

PARIJS (AFP/AFP) - De Franse regering doet met haar impopulaire pensioenplannen een beetje water bij de wijn. Premier Elisabeth Borne heeft gezegd dat de minimale leeftijd om aanspraak te kunnen maken op een volledig pensioen voor een bepaalde groep niet wordt verhoogd van 62 naar 64 jaar. Wie al gaat werken in de leeftijd van 20 of 21 jaar kan al op met 63 jaar met pensioen. De voorgestelde verhoging van de pensioengerechtigde leeftijd leidde al tot twee grote landelijke stakingen en protesten, waarbij meer dan een miljoen Fransen gingen demonstreren.

2 dagen geleden