
Weerwind gaat gevangenissen voorbereiden op vergrijzing
DEN HAAG (ANP) - Hoewel het aantal bejaarde gedetineerden momenteel nog beperkt is, neemt minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) alvast maatregelen om het gevangeniswezen beter voor te bereiden op de toekomstige vergrijzing.
Vorige maand kwam de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) met een advies waarin werd gepleit voor speciale aandacht voor bejaarde gevangenen. Aan de Kamer schrijft Weerwind met een aantal maatregelen te komen.
Volgens de bewindsman is "de situatie nu nog beheersbaar doordat het aantal oudere gedetineerden relatief klein is en de problemen met improvisatie zoveel mogelijk verholpen worden". In 2021 was 2 procent van de gedetineerden 65 jaar en ouder (560 mensen).
Leeftijd niet centraal
Maar net als de hele bevolking is ook de populatie in de gevangenissen aan het vergrijzen. Weerwind vindt niet dat de leeftijd centraal moet staan, "maar met name de vitaliteit, kwetsbaarheid en zorgbehoefte van oudere gedetineerden".
Hij neemt ook niet alles van de RSJ over. De minister wil inzetten op maatwerk en ziet niets in het advies om de beleidsrichtlijnen van het Openbaar Ministerie en reclassering aan te passen om zoveel mogelijk te voorkomen dat bejaarden in de gevangenis komen.
Kennis
Weerwind wil dat er in de penitentiaire Inrichting meer kennis komt over ouderenzorg. Ook kijkt hij naar aanpassingen zoals rolstoeltoegankelijke cellen, bredere deuren en liften. Hij laat verder onderzoeken of deze zorg en extra voorzieningen in bepaalde gevangenissen kan worden geconcentreerd.
Oudere gedetineerden krijgen geen aparte dagbesteding. Ze worden gelijkwaardig behandeld bij het aanbieden van en uitdagen met werk, aldus de minister. Wel wordt onderzocht "hoe arbeid en zinvolle dagbesteding beter kunnen worden afgestemd op de behoeften van de oudere doelgroep".
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Nederland heeft een brief van Europese landen met kritiek op het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) niet ondertekend. De brief is donderdag ondertekend door Denemarken, Italië, Oostenrijk, België, Tsjechië, Estland, Letland, Litouwen en Polen. Asielminister Marjolein Faber wilde ook dat Nederland de brief zou steunen, maar zij heeft haar zin niet gekregen.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Bij een schietincident in het centrum van Amsterdam is donderdagavond een man zwaargewond geraakt, meldt de politie. Hij is naar het ziekenhuis gebracht. Een andere man raakte ook gewond.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - NAVO-leiders bereiken op de top in Den Haag mogelijk geen overeenstemming over het tempo waarin ze naar een veel hoger defensiebudget moeten, denkt defensieminister Ruben Brekelmans. Hij verwacht dat de NAVO-landen wel een einddatum afspreken, maar niet vastleggen hoe ze daar jaar op jaar naartoe werken. Landen zouden investeringen daardoor kunnen uitstellen.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn komst naar de NAVO-top volgende maand in Den Haag bevestigd in een telefoongesprek met premier Dick Schoof. Dat meldt de Rijksvoorlichtingsdienst.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het was ingewikkeld om met de ministeriële commissie tot een stikstofplan te komen waar politiek gezien overeenstemming over was. Dat heeft premier Dick Schoof donderdag gezegd in een debat met de Tweede Kamer.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof heeft een telefoongesprek gevoerd met de Amerikaanse president Donald Trump. De twee hebben vooruitgeblikt op de NAVO-top in Den Haag volgende maand, meldt Schoof op X. "Waarbij ik heb benadrukt dat het een grote eer is voor Nederland om hem en alle andere NAVO-bondgenoten te mogen verwelkomen."
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het ontbreekt aan wederzijds begrip tussen de Kustwacht en de veiligheidsregio's. Dat schrijft het kabinet in een reactie op de conclusies van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de blus- en reddingsoperatie van het autoschip Fremantle Highway in 2023. Volgens de OVV verliep die operatie vooral moeizaam vanwege gebrekkige communicatie.
6 uur geleden