
Weerwind erkent: bezuiniging op gevangenis kan later geld kosten
DEN HAAG (ANP) - Het kan zijn dat het geld dat de komende tijd bespaard wordt op de verbouwing van de gevangenissen en andere gebouwen van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) op lange termijn juist tot hogere kosten zal leiden. Dat heeft minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind erkend in de Tweede Kamer. Hij kreeg daar vragen over van ChristenUnie-Kamerlid Mirjam Bikker. Volgens de bewindsman komt de DJI nu eenmaal geld tekort.
Weerwind is van plan om bij de renovatie van DJI-gebouwen niet meer te verduurzamen dan volgens de wet strikt noodzakelijk is. Bikker zei mede namens de SGP te vrezen dat hij daarmee "penny wise, pound foolish" is. "Uiteindelijk kan het duurder zijn om de verduurzaming later alsnog uit te voeren in plaats van tijdens de geplande renovaties", aldus Bikker. Ze kreeg daarin bijval van PvdA'er Songül Mutluer. "We hebben onze mond vol van CO2 en de energieprijzen", zo zei ze. Als de energierekening straks verder oploopt, moet de overheid alsnog betalen, merkte ze op.
"Vanwege de financiële problematiek die nu speelt, moeten keuzes worden gemaakt", zei Weerwind. Het DJI komt 187 miljoen euro tekort en daar moest geld voor gevonden worden. Volgens hem is het geen optie om gevangenissen te sluiten of personeel te ontslaan. "Die hebben ze hard nodig." Daarom heeft hij gekozen om te besparen op de verbouwingen door niet meer te doen dan wettelijk verplicht, in de wetenschap dat dat op termijn meer kan kosten dan het oplevert, aldus de minister. "Idealiter doe ik dat dan ook niet, om dergelijke hogere kosten in de toekomst kan voorkomen. Kijk, het was ongekend moeilijk om keuzes te maken binnen het budget."
Weerwind zegt dat hij wel contact heeft opgenomen met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, dat gaat over het vastgoed van de overheid. Ook heeft hij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gevraagd om hulp bij de financiering van de verduurzaming van de gebouwen.
Meer uit Politiek
RIJEN (ANP) - Na de Fryske Nasjonale Partij (FNP) overweegt ook Lokaal Brabant mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen. De leden van de Brabantse partij nemen hierover op 2 augustus op een congres in Chaam een besluit. "De wens leeft al langer", zegt partijvoorzitter John van Gorp. "En dit is misschien wel het moment. De vraag vanuit de achterban klinkt steeds luider, omdat de lokale vertegenwoordiging in de Kamer gering is."
15 uur geledenNIJEWIER (ANP) - De kandidaat-lijsttrekker voor de Fryske Nasjonale Partij (FNP) Aant Jelle Soepboer verlaat per direct de Tweede Kamer. Soepboer nam daar nog een zetel in voor NSC en kondigde eerder aan dat hij in september zou vertrekken. In een brief aan Kamervoorzitter Martin Bosma schrijft hij dat die "gekozen route niet werkt" door de media-aandacht voor zijn mogelijke lijsttrekkerschap.
16 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans vindt dat Nederland in navolging van Frankrijk Palestina als staat zou moeten erkennen. "Macron heeft gelijk. De erkenning van Palestina is een noodzakelijke stap naar vrede", schrijft de GroenLinks-PvdA-leider op X.
17 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil niet het reces onderbreken voor een debat over de situatie in Gaza. GroenLinks-PvdA en D66 willen dat het kabinet zich hard maakt voor onder meer sancties tegen Israël. Hierover had wat die partijen betreft een debat moeten komen, maar daar is geen meerderheid voor.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA en D66 willen dat de Tweede Kamer terugkomt van zomerreces voor een debat over de oorlog in Gaza. De Kamerleden Kati Piri (GL-PvdA) en Jan Paternotte (D66) laten dat op X weten. Directe aanleiding is de noodkreet van meer dan honderd hulporganisaties over de humanitaire situatie in de Palestijnse kuststrook.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Met de inperking van de onafhankelijkheid van twee belangrijke Oekraïense anticorruptiediensten, raakt toetreding van het land tot de Europese Unie verder uit zicht. Daarvoor waarschuwt demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) in een bericht op X.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Voormalig SP-Kamerlid Paul Ulenbelt is op 21 juli overleden. Dat meldt de partij op haar website. Ulenbelt zat van november 2006 tot maart 2017 in de Tweede Kamer, waar hij het woord voerde over voor de SP belangrijke onderwerpen als de rechten van werknemers, arbeidsomstandigheden en pensioenen. Hij is 73 jaar geworden.
3 dagen geleden