Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weerbericht Tholen: ‘Komende tijd veel vallende sterren’

Weerbericht Tholen: ‘Komende tijd veel vallende sterren’

THOLEN - Verschillende meteorenzwermen doen de aarde aan de komende periode. Dat meldt Weeronline. In de avond van 14 december kunnen we 30 tot 40 vallende sterren per uur aanschouwen. 

De Leoniden (meteorenzwerm) zijn jaarlijks rond half november te zien, maar kunnen sterk verschillen in frequentie. Dit jaar zijn de omstandigheden matig. In de avond van 17 november valt het hoogtepunt van de Leoniden, maar bij ons zijn ze dan nog nauwelijks te zien. Het beste kijkmoment is in de vroege ochtend van 18 november: dan zijn naar schatting zo’n 20 vallende sterren per uur zichtbaar. Dat is inclusief overige vallende sterren en meteoren van andere zwermen.

14-15 december
Veel meer vallende sterren kunnen we verwachten in de periode van 13 tot 15 december. De zeer bekende meteorenzwerm ‘Geminiden’ passeert dan weer de aarde. In een gunstig jaar kan deze zwerm tot maar liefst 120 vallende sterren per uur opleveren; vorig jaar was bijvoorbeeld een dergelijk ‘piekjaar’. Dit jaar zullen de omstandigheden daarmee vergeleken een stuk minder gunstig zijn.

Toch kunnen we in de avond van woensdag 14 december alsnog 30 tot 40 vallende sterren per uur aanschouwen. De Geminiden hebben doorgaans een korte piek en het maximum valt om 11 uur in de ochtend. Tegen de tijd dat het donker wordt en wij ze kunnen waarnemen, zal het aantal vallende sterren dus al zeker gehalveerd zijn. Verder is ook de maan voor tweederde deel verlicht en zal behoorlijk storen, alleen de eerste uren ‘s avonds is het écht donker. De maan komt namelijk pas om 22.35 uur op.

Weinig heldere nachten
De wintermaanden kennen gemiddeld weinig heldere avonden en nachten en daardoor moeten we mooie meteorenzwermen vaak missen. Vorig jaar was dat bijvoorbeeld al zo tijdens de Geminiden in december. Of we de Geminiden dit jaar mooi kunnen aanschouwen is natuurlijk nog even afwachten.

Meer uit Tholen

Energietoeslag van 1300 euro voor Thoolse inwoners met een laag inkomen

THOLEN - Met een laag inkomen kan het lastig zijn om de energierekening elke maand te betalen. De gemeente Tholen helpt deze inwoners met een energietoeslag van eenmalig 1300 euro. Inwoners van onze gemeente kunnen vanaf 15 december de energietoeslag aanvragen. Vorig jaar lag dezelfde toeslag nog op 800 euro.

3 uur geleden
Na 3 jaar uitgeschreven worden voor woning: Zeilstra kaart 'knelpunten' aan

THOLEN - Roy Zeilstra van GroenLinks-PvdA Tholen heeft vragen gesteld aan het gemeentebestuur over de lange wachttijden voor huurwoningen. Hij vindt dat er aandacht moet worden besteed aan enkele 'knelpunten' bij Zuidwestwonen.

6 uur geleden
Groen licht voor tweede woningbouw in Stavenisse aan Molendijk West

STAVENISSE - Stavenisse krijgt de komende jaren veel nieuwe woningen bij. Naast een nieuwe woonwijk in Poststraat-Zuid krijgt ook Molendijk West nieuwe huizen. Het plan omvat de bouw van 10 betaalbare (starters)woningen aan de Molendijk West, inclusief de verbreding van een deel van deze weg. 

9 uur geleden
Veertig procent van de Zeeuwen voorstander van meer kernenergie

ZEELAND - De Nederlandse bevolking is in de afgelopen drie jaar positiever gaan denken over het gebruik van kernenergie. 36 procent van de volwassenen vindt dat Nederland meer kernenergie moet gebruiken, tegenover 25 procent in 2020. Inwoners van Zeeland, waar de enige kerncentrale momenteel staat, zijn het meest positief over kernenergie. Dat meldt het CBS op basis van het onderzoek Belevingen 2023.

11 uur geleden
PVV-winst komt niet als een verrassing voor Fase (VVD): 'Zag het al aankomen'

THOLEN - Het besluit van Dilan Yesilgöz om niet samen te werken met de PVV in een nieuwe regering, valt niet goed bij sommige VVD-afdelingen. Op Tholen moet de VVD-fractie nog bijeenkomen om de verkiezingsuitslag te bespreken. Hoewel de winst van de PVV voor VVD-fractievoorzitter Anco Fase geen verrassing is, benadrukt hij dat het te vroeg is om in paniek te raken.

1 dag geleden
Voetbal: WHS lijdt grote nederlaag, Tholen en Smerdiek spelen thriller [SPEELRONDE 9]

THOLEN - Wat gebeurde er zaterdag 25 november allemaal in het amateurvoetbal? In dit overzicht zetten we de uitslagen en programma's van de Thoolse voetbalclubs op een rijtje. Dit is een samenvatting van speelronde 9.

1 dag geleden
Welke kandidaten kregen de meeste stemmen op Tholen? [TWEEDE KAMERVERKIEZING]

THOLEN - De definitieve uitslag van de Tweede Kamerverkiezing is bekend en daarmee kunnen we de balans opmaken. Welke kandidaten wonnen de meeste stemmen op Tholen? En hoeveel stemmen heeft Tholenaar Geert Hogendoorn gekregen?

1 dag geleden