
Weer hoogst mogelijke celstraf geëist tegen Martien R.
DEN BOSCH (ANP) - Tegen de vermeende drugs- en wapenhandelaar Martien R. uit Oss is vrijdag in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch opnieuw zestien jaar cel geëist. Een hogere straf is voor de feiten waarvan hij is verdacht niet mogelijk.
Ook bij de rechtbank in Den Bosch werd die straf in september 2021 al opgelegd. Het Openbaar Ministerie sprak van een familie "die in een wereld leefde met hun eigen regels en zich onaantastbaar waande".
Tegen twaalf medeverdachten, waarvan er tien directe familie zijn van R., klonken na een meer dan negen uur durend betoog strafeisen tot tien jaar en acht maanden. De eisen zijn in veel gevallen hoger dan de eerder opgelegde straf. Niet alle verdachten hoorden hun eis zelf aan. Sommigen vertrokken voortijdig weer naar hun cel, omdat ze het te lang vonden duren. Ook advocaten morden over de duur van het betoog.
Politieactie
Martien R. en de meeste andere verdachten werden in november 2019 opgepakt tijdens de grote politieactie Operatie Alfa. Ruim vierhonderd agenten overspoelden het woonwagenkamp in Oss, waar veel van de verdachten wonen. Ook was daar 'het kantoor', een schuur waarin leden van de vermeende bende bij elkaar kwamen. Daar had de politie afluisterapparatuur geplaatst.
Justitie ziet Martien R. als de ‘grote baas’ van de criminele organisatie die hij samen met zijn familieleden had. Op het woonwagenkamp werden in ondergrondse opslaglocaties ook grote hoeveelheden harddrugs en wapens gevonden. De verdachten worden onder meer verdacht van de invoer van in totaal ongeveer 1900 kilo cocaïne via de haven van Antwerpen in augustus 2018 en maart 2019.
Cryptotelefoons
De aanklagers gingen ook uren in op mogelijke verweren die de verdediging heeft op de rechtmatigheid van het onderzoek. Zo zouden er fouten zijn gemaakt bij de start van het onderzoek en zou de politie te lang hebben afgeluisterd, waardoor ze bewust misdrijven liet gebeuren. Ook vinden advocaten dat berichten uit gekraakte cryptotelefoons niet mogen worden gebruikt voor het bewijs en dat het OM te veel de media zocht om R. en zijn familie zwart te maken. Justitie vindt dat alles volgens de regels is gebeurd, zoals ook de rechtbank al constateerde in het vonnis.
Wanneer de uitspraak is in het onderzoek, is nog niet bekend. Gedurende het proces zijn twee verdachten overleden. Eén van hen pleegde zelfmoord.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - Smartphones, laptops en tablets belanden massaal op afvalbergen en zelfs voor een deel in verbrandingsovens, terwijl ze nog goed te repareren zouden zijn. Volgens onderzoek van CE Delft, in opdracht van Natuur & Milieu, moet het met gericht overheidsbeleid mogelijk zijn om alleen al zo'n 800.000 mobiele telefoons extra te repareren of te 'refurbishen' voor een volgende ronde.
32 minuten geledenARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland roept het Rijk op te kijken naar snellere procedures voor het uitbreiden van het overvolle stroomnet. Onlangs werd duidelijk dat de uitbreiding van het net in grote delen van het land, waaronder Gelderland, forse vertraging oploopt. Volgens gedeputeerde Ans Mol (BBB) zijn de ruimtelijke procedures voor de bouw van nieuwe hoogspanningsstations vaak lang en ingewikkeld.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Douwe Bob heeft besloten om voorlopig uit Nederland te vertrekken om "de veiligheid van m'n gezin en mezelf te waarborgen". Dat schrijft de zanger in een bericht op Instagram. Hij voegt eraan toe dat hij dat doet op advies van de politie.
9 uur geledenDE BILT (ANP) - Behalve voor de hitte geldt er in Nederland op woensdag ook een weerwaarschuwing voor onweer. In de loop van woensdagmiddag is er vooral in de oostelijke helft van het land kans op "enkele stevige onweersbuien", meldt het KNMI.
10 uur geledenHELMOND (ANP) - In Helmond is in het bijzijn van PVV-leider Geert Wilders en FVD-voorman Thierry Baudet gedemonstreerd tegen de komst van een asielzoekerscentrum voor minderjarigen. Enkele honderden mensen hadden zich bij het stadhuis verzameld. Aan burgemeester Sjoerd Potters is een petitie overhandigd.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De politie heeft herkenbare beelden getoond van verdachten van openlijke geweldpleging in Scheveningen in mei, waar toen rellen uitbraken. Het gaat om vier verdachten die zich nog niet hebben gemeld bij de politie, ondanks oproepen daartoe. Eerder werden van hen geblurde beelden getoond.
11 uur geledenUTRECHT/VENLO (ANP) - Een apotheekbedrijf in Venlo mag per direct geen enkel medicijn meer afgeven. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn er "acute risico's voor de patiëntveiligheid". Zo'n bevel van de inspectie is heel uitzonderlijk.
12 uur geleden