Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Weekend in het teken van de wetenschap

Weekend in het teken van de wetenschap

VLISSINGEN - Aanstaande zaterdag wordt het Weekend van de Wetenschap gehouden. In Vlissingen zijn er activiteiten in ‘t Spui en het Laboratorium Van de Sande aan de Hobeinstraat. “Het belang van wetenschap is niet te onderschatten”, vertelt organisator Michiel Snoek. “Dat is juist in de coronatijd maar weer eens aangetoond. Zonder wetenschappers zou er geen vaccin zijn geweest.”

Laboratorium Van de Sande is gevestigd in het hofje achter het pand waar vroeger apotheek Van de Sande was gevestigd en is bereikbaar via de Hobeinstraat. Oud-apotheker en wetenschapper Michiel Snoek heeft er het laboratorium van de bekende apotheker opnieuw ingericht. “Hier kunnen zaterdag en zondag van 11 tot 16 uur proefjes worden gedaan rondom electrolyse en waterstof”, vertelt Snoek. “Belangrijke thema’s voor de toekomst. Want het is helemaal niet gezegd dat de elektrische auto de toekomst gaat bepalen. Waterstof zou daar een grote rol in kunnen gaan spelen.” In ‘t Spui wordt zaterdag onder meer ingegaan op de chemie van water, zoet en zout. Zeeuwse en Leidse chemiestudenten gaan aan de slag met water: destilleren, zuurgraad bepalen en de geleiding van elektrische stroom demonstreren.

Repaircafé
Rinus Nijsse heropend zaterdag voor één dag zijn Repair-café waar wetenschappelijke apparatuur en gereedschappen worden gedemonstreerd. Nijsse had eerder een Repair-café bij het Pallet. “Daar hebben we zeven jaar gezeten maar het pand is gesloopt”, vertelt Nijsse. “Er zijn wel toezeggingen dat we zouden kunnen heropenen in een gebouw van L’Escaut aan de Boterbloemlaan maar hoe en wanneer is nog ongewis.”

Lego
Blokje bij blokje is ook terug van weggeweest. In ‘t Spui kan zaterdag weer worden gebouwd met Lego. In het kader van het Weekend van de Wetenschap ligt de nadruk op hoogstandjes met technische Lego. Snoek: “We willen laten zien dat wetenschap alles behalve saai is.”

Techniekfabriek
Wat Snoek en Nijsse betreft is het Weekend van de Wetenschap een opstap naar meer. “We hebben een plan voor een TechniekFabriek Zeeland”, verklapt Snoek. “Dat zouden we het liefst in ‘t Spui vestigen. Een bezoekerscentrum om mensen te interesseren voor wetenschap en techniek. De HZ voert een haalbaarheidsonderzoek uit en er ligt al een uitgewerkt plan klaar. Het zou een aanwinst zijn voor Vlissingen en een verbinding tussen de Kenniswerf en de stad. We kunnen de ruimte in ‘t Spui huren tegen kostprijs totdat het pand wordt verkocht en waren eigenlijk al min of meer begonnen, maar toen kwam corona.” Het Weekend van de Wetenschap wordt zaterdag en zondag gehouden in het Laboratorium Van de Sande van 11 tot 16 uur en in ‘t Spui alleen op zaterdag van 11 tot 16 uur.

Meer uit Vlissingen

Kringloopwinkel 'Leuke spullen' is verhuisd naar de Oude Industrieweg

VLISSINGEN - Kringloopwinkel ‘Leuke spullen’ is verhuisd van de Edisonweg naar een loods aan de Oude Industrieweg. Omdat het voormalige pand van de kringloopwinkel geen bestemming detailhandel had mocht de winkel daar niet blijven. Met hulp van de gemeente Vlissingen is nu een nieuwe locatie gevonden.

15 minuten geleden
Jan Beckers publiceert boek over drama bij De Punt

VLISSINGEN - Het heeft freelance journalist Jan Beckers sinds 2010 bijna onophoudelijk bezig gehouden: wat is er precies gebeurd tijdens de gewelddadige beëindiging van de Molukse treinkaping bij De Punt in 1977? Zijn bevindingen hebben eerder al geleid tot een rechtszaak tegen de staat, aangespannen door nabestaanden van Molukse actievoerders die bij de bevrijding van de trein om het leven kwamen. Nu ligt er een kloek boek: De afloop, het drama bij De Punt.

1 dag geleden
Munitiedepot Ritthem blijft langer in gebruik

RITTHEM - Het munitiedepot van het Ministerie van Defensie bij het Ritthemse bos blijft langer in gebruik. Het was eigenlijk de bedoeling dat het depot op termijn gesloten zou worden, maar omdat defensie fors gaat investeren in de aanschaf van munitie blijft het depot noodzakelijk. Ook het depot in het Brabantse Alphen blijft in gebruik.

1 dag geleden
Landmacht oefent in en om Vlissingen

VLISSINGEN - De Koninklijke Landmacht houdt tot en met 9 juni een militaire oefening in en rond Vlissingen. De oefening maakt deel uit van de opleiding en training voor militairen van de landmacht.

2 dagen geleden
Fietsster komt ten val in Nollebos

VLISSINGEN - In de nacht van zondag op maandag is een vrouw met haar fiets gevallen op de Zwanenburgseweg in Vlissingen. Ze moest mee naar het ziekenhuis.

2 dagen geleden
Bunkercomplex Dishoek is open op bunkerdag 3 juni

DISHOEK - Het behoort weliswaar niet tot het grondgebied van Vlissingen, maar in de duinen van Dishoek bouwden de Duitsers een kustbatterij ter verdediging van het ‘Verteidigungsbereich Vlissingen’. Een deel van de bunkers is bewaard gebleven en kunnen tijdens de bunkerdag op zaterdag 3 juni worden bezichtigd.

5 dagen geleden
Politie ingezet bij conflict Oost-Souburg

OOST-SOUBURG – De politie is woensdagmiddag met meerdere eenheden ingezet voor een conflict in Oost-Souburg.

6 dagen geleden