Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Website gemeente nog niet toegankelijk genoeg

Website gemeente nog niet toegankelijk genoeg

THOLEN - De website van de gemeente voldoet niet aan toegankelijkheidseisen voor mensen met een beperking. Dat laat het gemeentebestuur weten na vragen van de ChristenUnie. Sinds een maand zouden alle overheidswebsites aan een aantal eisen moeten voldoen en daar een verklaring aan moeten hangen. Onder andere vanwege de coronacrisis is dat nog niet gelukt.

Sinds 23 september moeten alle overheidswebsites voldoen aan toegankelijkheidseisen voor mensen met een beperking. Maar in 70% van de gevallen is dat niet zo. De ChristenUnie wilde weten of Tholen haar zaken wel op orde heeft. “We vinden het heel belangrijk dat iedereen volwaardig deel kan nemen in de samenleving. Daarvoor moeten alle overheidssites toegankelijk zijn. Extra noodzakelijk nu door corona veel mensen met een beperking nog meer afhankelijk van het internet zijn omdat ze moeilijk de deur uit kunnen om zaken op het stadhuis te regelen.”

Ook zijn gemeenten verplicht een toegankelijkheidsverklaring op hun website te plaatsen. “De website NU.nl deed in het voorjaar onderzoek onder alle 355 gemeenten en concludeerde toen al dat drie kwart van de gemeenten nog niet voldeed aan toegankelijkheidseisen voor slechtzienden en slechthorenden. Slechts de helft van deze gemeenten dacht dit op tijd in orde te hebben”, blikt CU terug.

Tholen laat desgevraagd weten: “De website www.tholen.nl is gebouwd met dienstverlening en toegankelijkheid als uitgangspunt. De basis van die website voldeed toen aan de eisen en doet dat nog steeds. In de website zijn nadien echter meerdere systemen geïntegreerd ten behoeve van de online dienstverlening. Het komt voor dat die systemen niet volledig of niet tijdig voldoen aan de (toenemende) eisen van toegankelijkheid. Ook documenten, audionotulen en/of video’s die door ons geplaatst zijn op de website zorgen voor verminderde toegankelijkheid. De website voldoet daarom op dit moment nog niet geheel aan de vereisten”, zegt men.

De site voldoet nog niet, maar dat is volgens het college niet de reden waarom er nog geen toegankelijkheidsverklaring is gepubliceerd. “Dat staat daar los van. De verklaring geeft een beeld van de stappen die de gemeente nog moet zetten om volledig toegankelijk te worden en het tijdspad waarin de gemeente dat wil doen. Van de 355 gemeenten hebben op dit moment 191 gemeenten de verklaring geregistreerd. Van die 191 gemeenten voldoen slechts een paar gemeenten volledig aan de eisen. Voor de verklaring dient een audit op de toegankelijkheid plaats te vinden door een gecertificeerde partij. Dat is gebeurd. De auditrapportage moet vervolgens verwerkt worden in de toegankelijkheidsverklaring. Daar zijn we nu mee bezig. Onze intentie was de verklaring tijdig te registreren en op te nemen op onze website. Door de Coronacrisis hebben we vanaf maart 2020 de prioriteiten van het team informatievoorziening moeten verleggen naar het thuiswerken. Dat heeft de nodige impact gehad. Daarnaast kregen we te maken met een vacature binnen het team informatievoorziening. Daardoor hebben we die planning niet gehaald.”

Tholen wil de verklaring in ieder geval nog dit jaar registeren. “Daar zal naar verwachting blijken dat wij tot categorie B behoren; voldoet gedeeltelijk. Wij zijn nu bezig een qua tijd en geld realistisch plan van aanpak op te stellen.”, besluit B&W. 

Meer uit Tholen

Nathan en Nikita genoten van Stallandse kermis: ‘Hoe gekker, hoe beter’

SINT-ANNALAND - Nathan, Nikita, Roxanne en Zoë hebben net een rondje gelopen op de kermis. Ze zijn nog heerlijk aan het nagenieten onder het genot van een suikerspin. Nathan en Nikita vertellen over hun kermis bezoek.

1 uur geleden
Opgelet: deel Bergen op Zoom zondagmiddag afgesloten voor verkeer

THOLEN - Opgelet voor Tholenaren die zondag richting Bergen op Zoom moeten: Op zondag 21 augustus komt de Ronde van Spanje, La Vuelta, door de gemeente Bergen op Zoom. Het is bijzonder dat er zo’n grote wielerronde door de gemeente komt. Het gemeentebestuur hoopt dan ook dat het langs het parcours rood mag kleuren en dat er veel toeschouwers zullen zijn. 

3 uur geleden
Erik organiseerde het Havenplein Festival: ‘Enorm succes’

SINT-ANNALAND - Terwijl de band het publiek al opwarmt, maken Erik en het barteam zich klaar voor het feestweekend waar ze zo lang naar toe hebben gewerkt. Erik werd door Andre van Ast (eigenaar van Café An de Sloove) gevraagd om te helpen bij het organiseren van een evenement toen er tijdelijk geen braderie mocht plaatsvinden vanwege de covidmaatregelen. Dit werd het Havenplein Festival. Vorig jaar was de eerste keer.

22 uur geleden
Laatste aflevering van tv-programma Au Pairs te zien in Hart van Tholen: ‘See you there’

THOLEN - Aankomende dinsdag is het zover: dan is de Thoolse Emma Smits voor de laatste keer te zien in het televisieprogramma Au Pairs. Het Hart van Tholen nodigt iedereen uit om, in gezelschap van Emma, de laatste aflevering te komen bekijken. 

1 dag geleden
Ruim honderd kramen op grootste braderie van Tholen

THOLEN - Traditiegetrouw organiseert Euromarkt de Thoolse braderie als laatste van het eiland Tholen. Vrijdag 26 augustus en zaterdag 27 augustus belooft het weer een gezellige boel te worden in de binnenstad van Tholen, met ruim 100 standplaatsen met verschillende activiteiten.Vrijdag vanaf 13.00 uur staan de Thoolse ondernemers en andere standplaatshouders klaar om de bezoekers te voorzien van allerlei leuke spulletjes tot 21.00 uur ‘s avonds. Op zaterdag is de braderie geopend van 09.00 tot 19.00 uur. De kramen staan vanaf de Eendrachtsweg, Botermarkt, Kerkstraat, Markt, Stoofstraat, Hoogstraat, Dalemsestraat en de Bebouwdendam.

1 dag geleden
Sfeer op braderie Sint-Annaland zat er, mede door Foligroup Hoogerheide, goed in

SINT-ANNALAND - De sfeer op de braderie in Sint-Annaland zat er, mede door Foligroup uit Hoogerheide, goed in. Foligroup is een samba slagwerkgroep. Zij kwamen deze middag muziek brengen op de braderie. Ben is de leider van de groep.

2 dagen geleden
‘Geen boer, geen bier’: Boeren protesteren met grote hooi-pop bij Poortvliet

THOLEN - Wie de afgelopen dagen richting Poortvliet is gereden, kan het niet ontgaan zijn. Boeren protesteren daar met een grote pop van hooi tegen de nieuwe regels van het kabinet. 

2 dagen geleden