
'We zijn meer dan alleen onze rol in dit leven'
KAPELLE - In haar eerste boek 'Het zal nooit voorbij zijn' schrijft Tanja Huissoon over de levens van Sara en Sasha. De joodse Sara probeert in 1944 het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau te overleven. Sasha leeft in het Zeeland van nu. Vooral met Sara voelt Huissoon zich verbonden. Na een zoektocht van ruim twintig jaar, ingegeven door nachtmerries, herinneringen en gevoelens van heimwee die ze niet kon verklaren, zag ze door reïncarnatietherapie in dat dit niet haar eerste leven is. "Ik begrijp mezelf nu beter en dat geeft veel kracht en rust", vertelt de Kapelse. "Daarom heb ik dit boek geschreven, om ook anderen te helpen."
Voor taal en schrijven interesseerde Tanja Huissoon zich altijd al, maar met reïncarnatie was ze vroeger niet bezig. Het kwam gaandeweg op haar pad. “Vanaf mijn twintigste kreeg ik herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog, terwijl ik dertig jaar na de bevrijding geboren ben”, vertelt ze. Lange tijd wist ze niet wat ze met deze beelden aan moest. “Ze overvielen me op onverwachte momenten en waren heel heftig. Vooral films over de Holocaust of het joodse leven, raakten me enorm.” Zo ontstond het verlangen om naar Israël te gaan en daar is ze inmiddels drie keer geweest. Dat was confronterend en bevrijdend tegelijk, vertelt ze. “Tussen de joodse mensen voelde ik me één van hen, maar ik ben niet van joodse afkomst.”
Reïncarnatietherapie
Een folder in de bibliotheek attendeerde Huissoon op de achtergronden van reïncarnatie. Ze besloot reïncarnatietherapie te volgen en dat heeft haar veel antwoorden gebracht. “Mensen worstelen vaak met bijvoorbeeld relatieproblemen of angsten. Dan wordt meestal niet verder teruggekeken dan de jeugd. In Nederland staat niet iedereen open voor reïncarnatie, maar in veel landen is het heel normaal.”
Door de jaren heen namen de herinneringen en gevoelens een steeds groter deel van haar leven in beslag. “Om de grip op mijn leven terug te krijgen, besloot ik dat ze een plek nodig hadden.” Dat werd een boek. In ‘Het zal nooit voorbij zijn’ begrijpt personage Sasha, die leeft in het Zeeland van nu, niet waarom een bezoek aan Birkenau haar zo aangrijpt. Het andere hoofdpersonage, Sara, wordt in 1944 geconfronteerd met de verschrikkelijke omstandigheden in Auschwitz-Birkenau. Het verhaal van Sasha is fictief, maar het verhaal van Sara is gebaseerd op bestaande geschiedenis. Omdat Huissoon de informatie over de oorlog correct wilde weergeven, deed ze hiernaar veel onderzoek. “Ik ben de afgelopen jaren vier keer naar Auschwitz- Birkenau gereisd. Dat was heel heftig. Ik voelde dat ik hier als Hongaarse jodin heb geleefd.”
Kwetsbaar
De therapie en bezoeken aan het vernietigingskamp hebben Huissoon veel inzichten gegeven. Daarbij leerde het schrijven haar de controle los te laten. “Mijn vingers typten het verhaal dat verteld wilde worden. Dat werkte ook door op de rest van mijn leven. Ik durf er steeds meer op te vertrouwen dat het leven zich ontvouwt, zoals het bedoeld is. Dat voelt ontzettend bevrijdend.”
Deze inzichten zetten Huissoon ertoe aan het boek uit te geven. “Het maakt je kwetsbaar om een verhaal dat deels over jezelf gaat naar buiten te brengen en ik weet dat niet iedereen open staat voor reïncarnatie. Maar ik heb ervaren dat je jezelf en je problemen beter leert begrijpen door vanuit een breder perspectief naar je leven en relaties te kijken. Met dit boek hoop ik anderen ervan bewust te maken dat we meer zijn dan alleen onze naam en rol in dit leven. Dat besef heeft mij completer en rijker gemaakt.”
Meer informatie
Kijk voor meer informatie over Tanja Huissoon en haar boek op www.hetzalnooitvoorbijzijn.com.
Meer uit Reimerswaal
KAPELLE - Op zaterdag 17 mei organiseert Stichting het Gehandicapte Kind voor de vierde keer de Mega Wandel Marathon. Het wandelfeest vindt plaats in en rondom Arnhem waarbij deelnemers uit het hele land meelopen. Zo worden ook Zeeuwen opgeroepen om mee te wandelen voor kinderen met een handicap.
9 uur geledenHANSWEERT - Tijdens de Nationale Herdenking op zondag 4 mei 2025 herdenken we allen - burgers en militairen - die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies.
12 uur geledenWEMELDINGE - Het lijkt een wereld van verschil: een gezellig kaartavondje in een dorpssportzaal en het bruisende pokercircuit van Las Vegas. Toch begint het voor sommige spelers precies daar - in Wemeldinge - waar op 11 mei opnieuw een voorronde wordt gehouden van het Open Nederlands Kampioenschap Poker (ONK Poker).
15 uur geledenKRUININGEN - Op woensdag 21 mei vindt in Kruiningen een speelgoedruil plaats. Tussen 13.00 en 16.00 uur kunnen bezoekers in Ons Dorpshuis aan de Berghoekstraat 3 speelgoed inleveren en ruilen.
1 dag geledenREIMERSWAAL - De gemeente Reimerswaal wil peilen hoeveel belangstelling er is voor de documentaire: 'In dienst van de vrede'. Deze film is speciaal gemaakt voor veteranen, hun families en andere geïnteresseerden.
1 dag geledenGOES - Een kleine moeite met grote gevolgen: dat blijkt uit de actie "Band op Spanning Reimerswaal", die afgelopen januari door de gemeente werd georganiseerd. Op twee zaterdagen konden inwoners gratis hun autobanden laten controleren en oppompen. Het doel? Meer bewustwording over het belang van de juiste bandenspanning - voor zowel het milieu als de portemonnee.
1 dag geledenKAPELLE - Vanaf 1 mei is de gemeente Kapelle een nieuwe kracht rijker: de wijk-GGD'er. Deze professional richt zich op het ondersteunen van mensen met verward of onbegrepen gedrag en speelt een belangrijke rol bij het vroegtijdig signaleren van problemen in de wijk.
2 dagen geleden