Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'We zijn meer dan alleen onze rol in dit leven'

'We zijn meer dan alleen onze rol in dit leven'

KAPELLE - In haar eerste boek 'Het zal nooit voorbij zijn' schrijft Tanja Huissoon over de levens van Sara en Sasha. De joodse Sara probeert in 1944 het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau te overleven. Sasha leeft in het Zeeland van nu. Vooral met Sara voelt Huissoon zich verbonden. Na een zoektocht van ruim twintig jaar, ingegeven door nachtmerries, herinneringen en gevoelens van heimwee die ze niet kon verklaren, zag ze door reïncarnatietherapie in dat dit niet haar eerste leven is. "Ik begrijp mezelf nu beter en dat geeft veel kracht en rust", vertelt de Kapelse. "Daarom heb ik dit boek geschreven, om ook anderen te helpen."

Voor taal en schrijven interesseerde Tanja Huissoon zich altijd al, maar met reïncarnatie was ze vroeger niet bezig. Het kwam gaandeweg op haar pad. “Vanaf mijn twintigste kreeg ik herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog, terwijl ik dertig jaar na de bevrijding geboren ben”, vertelt ze. Lange tijd wist ze niet wat ze met deze beelden aan moest. “Ze overvielen me op onverwachte momenten en waren heel heftig. Vooral films over de Holocaust of het joodse leven, raakten me enorm.” Zo ontstond het verlangen om naar Israël te gaan en daar is ze inmiddels drie keer geweest. Dat was confronterend en bevrijdend tegelijk, vertelt ze. “Tussen de joodse mensen voelde ik me één van hen, maar ik ben niet van joodse afkomst.”

Reïncarnatietherapie

Een folder in de bibliotheek attendeerde Huissoon op de achtergronden van reïncarnatie. Ze besloot reïncarnatietherapie te volgen en dat heeft haar veel antwoorden gebracht. “Mensen worstelen vaak met bijvoorbeeld relatieproblemen of angsten. Dan wordt meestal niet verder teruggekeken dan de jeugd. In Nederland staat niet iedereen open voor reïncarnatie, maar in veel landen is het heel normaal.”

Door de jaren heen namen de herinneringen en gevoelens een steeds groter deel van haar leven in beslag. “Om de grip op mijn leven terug te krijgen, besloot ik dat ze een plek nodig hadden.” Dat werd een boek. In ‘Het zal nooit voorbij zijn’ begrijpt personage Sasha, die leeft in het Zeeland van nu, niet waarom een bezoek aan Birkenau haar zo aangrijpt. Het andere hoofdpersonage, Sara, wordt in 1944 geconfronteerd met de verschrikkelijke omstandigheden in Auschwitz-Birkenau. Het verhaal van Sasha is fictief, maar het verhaal van Sara is gebaseerd op bestaande geschiedenis. Omdat Huissoon de informatie over de oorlog correct wilde weergeven, deed ze hiernaar veel onderzoek. “Ik ben de afgelopen jaren vier keer naar Auschwitz- Birkenau gereisd. Dat was heel heftig. Ik voelde dat ik hier als Hongaarse jodin heb geleefd.”

Kwetsbaar

De therapie en bezoeken aan het vernietigingskamp hebben Huissoon veel inzichten gegeven. Daarbij leerde het schrijven haar de controle los te laten. “Mijn vingers typten het verhaal dat verteld wilde worden. Dat werkte ook door op de rest van mijn leven. Ik durf er steeds meer op te vertrouwen dat het leven zich ontvouwt, zoals het bedoeld is. Dat voelt ontzettend bevrijdend.”

Deze inzichten zetten Huissoon ertoe aan het boek uit te geven. “Het maakt je kwetsbaar om een verhaal dat deels over jezelf gaat naar buiten te brengen en ik weet dat niet iedereen open staat voor reïncarnatie. Maar ik heb ervaren dat je jezelf en je problemen beter leert begrijpen door vanuit een breder perspectief naar je leven en relaties te kijken. Met dit boek hoop ik anderen ervan bewust te maken dat we meer zijn dan alleen onze naam en rol in dit leven. Dat besef heeft mij completer en rijker gemaakt.”

Meer informatie
Kijk voor meer informatie over Tanja Huissoon en haar boek op www.hetzalnooitvoorbijzijn.com.

Meer uit Reimerswaal

Answest is zaterdag op z'n best met Winterfestijn op het plein

HANSWEERT - Stichting Answest op z'n best houdt zaterdag (9 december) een nieuwe editie van het Winterfestijn op het plein. Op het dorpsplein is het tussen 12.00 en 23.00 uur beregezellig tijdens allerlei activiteiten.

20 uur geleden
Orgelconcert in Johanneskerk Kruiningen in sfeer van advent en kerst

KRUININGEN - In de Johanneskerk in Kruiningen vindt zaterdagavond (9 december) een orgelconcert plaats in de sfeer van advent en kerst.

1 dag geleden
Kerst op het plein in Biezelinge begint vrijdag met lampionnenoptocht

KAPELLE - Ook dit jaar staat er een kerstboom op het Marktplein in Biezelinge. Vrijwilligers organiseren verschillende activiteiten om er een gezellige kerstperiode van te maken. Vrijdagavond (8 december) gaat het licht aan in de boom. Samen met showkorps Jonge Kracht brengen inwoners het licht naar de kerstboom in een lampionnenoptocht. 

1 dag geleden
Scooterrijder ten val op Oude Rijksweg bij Waarde, vermoedelijk na botsing met fietser

KRABBENDIJKE - Op de parallelweg van de Oude Rijksweg (N289), tussen Waarde en de Krabbendijke, is donderdag een scooterrijder ten val gekomen. Dat gebeurde vermoedelijk na een aanrijding met een fietser, maar daarover kan de politie nog geen uitsluitsel geven. 

2 dagen geleden
Biezelinge komt in kerstsferen

BIEZELINGE - Vanaf vrijdag tot en met 5 januari is er op het marktplein in Biezelinge iedere vrijdag iets te doen. Van een gezellige kerstmarkt tot een Kerstmannenrun, er is voor ieder wat wils. Marlinde Kamerling, een van de organisatoren, hoopt dat het dit jaar weer net zo druk wordt als bij de lampionnenoptocht van vorig jaar, maar dat het bovenal heel gezellig wordt. 

2 dagen geleden
Ruim 18.000 boompjes naar Zeeuwse tuinbezitters

Op 7, 8 en 9 december krijgt de Gratis Boompjes Uitdeelactie van ZMf, Stichting Landschapsbeheer Zeeland en Velt Zeeuwse Eilanden, zijn vervolg. Op die dagen kunnen de 4000 Zeeuwse tuinbezitters hun boompjes ophalen, die ze eerder in september bestelden tijdens de bestelronde van de uitdeelactie. Ruim 18.000 gratis boompjes worden begin december uitgedeeld op 13 afhaallocaties, in iedere Zeeuwse gemeente een. Zo'n 150 vrijwilligers zetten zich in om de bestellers hun aanwinst te overhandigen.

3 dagen geleden
Reimerswaal werkt aan toekomstvisie tot 2040

KRUININGEN - De gemeente Reimerswaal gaat een plan voor de toekomst maken voor de periode tot 2040. Hoe deze strategische visie tot stand komt, is vastgelegd in een projectplan dat de gemeenteraad dinsdag 19 december bespreekt.

3 dagen geleden