Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘We zijn er bij problemen, maar ook op leuke momenten’

‘We zijn er bij problemen, maar ook op leuke momenten’

GOES - Jongerencoaches Megan Schipper en Erik Meinderts begeleiden leerlingen van De Wissel in Goes met praktische zaken en op sociaal en emotioneel vlak. Wat als proef begon, loopt zo goed dat de jongerencoach blijft. Want de begeleiding helpt bijvoorbeeld voorkomen dat een leerling schulden krijgt. “We hebben niet alleen bij problemen contact, maar ook op leuke momenten”, vertellen de twee. “Dat is de kracht van dit project.”

De proef op de praktijkschool is na twee jaar geëvalueerd. “Dat schepte een positief beeld”, vertelde wethouder André van der Reest half mei over het besluit van de gemeente Goes om geld beschikbaar te stellen om de functie van jongerencoach te behouden. ‘Zo’n twintig leerlingen zijn begeleid en niemand van hen hoefde te worden doorverwezen naar jeugdzorg’, aldus de wethouder.

De jongerencoach helpt de leerlingen, die tussen de twaalf en achttien jaar oud zijn, zelfredzamer te worden. Megan en Erik zijn er voor jongeren die soms kwetsbaar zijn of niet veel mensen om zich heen hebben op wie ze een beroep kunnen doen. De twee zijn op school aanwezig, maar ook buiten schooltijd bereikbaar. “We wachten niet tot iemand contact met ons opneemt, maar bellen zelf ook om te vragen hoe het gaat”, legt Megan uit. Zo bouwen zij en Erik - beiden zijn werkzaam bij Stichting Maatschappelijk Werk en Welzijn Oosterschelderegio (SMWO) - een band op met de jongeren. “Ze voelen dat je oprecht in hen geïnteresseerd bent, ook als je soms niet meer kunt doen dan luisteren.” Vanuit die band kunnen ze samen problemen aanpakken. “Als ze je vertrouwen en weten dat je er voor hen bent, accepteren ze ook dat je hen ergens op aanspreekt.”

Zelfstandig

Iedereen op De Wissel kan naar Erik en Megan toekomen met een vraag of voor een praatje. Ze vertellen wie ze zijn en wat ze doen, wonen soms een les bij en geven ook zelf de les. “Bij ‘Op eigen benen’ bereiden we de jongeren voor op zelfstandig een leven opbouwen na school”, legt Megan uit. “We leren ze onder andere hoe je een sollicitatiebrief schrijft, jezelf presenteert naar anderen, maar ook welke verzekeringen je nodig hebt voor een eigen huisje en hoe je een DigiD aanvraagt.” Ook attenderen ze hen op handige voorzieningen, zoals een kringloopwinkel. “Een jongen was in de schulden geraakt, omdat hij een beugel nodig had. Hij had zorgtoeslag kunnen aanvragen, maar dat kende hij niet. Als je zulke dingen niet van thuis meekrijgt, dan weet je dat ook niet zomaar”, vertelt Megan.

Feestje
Door de contacten vanuit de lessen kunnen Erik en Megan vinger aan de pols houden bij jongeren. “Als ik het gevoel heb dat ik even iemand moet appen hoe het gaat, dan doe ik dat”, zegt Megan. “Maar ook als je op sociale media ziet dat iemand zijn rijbewijs heeft gehaald, is het leuk om een berichtje te sturen”, vult Erik aan. “Dan komen ze sneller naar je toe als er iets is.”

Voordat de jongeren van school gaan, is er een gesprek waarbij ook de mentor aanschuift. “Dan drukken we de leerlingen op het hart om aan de bel te trekken als ze dreigen vast te lopen”, vertelt Erik. Ook na hun tijd op de praktijkschool blijven Erik en Megan bereikbaar voor de jongeren. “We kennen hen dan, en vaak ook het gezin, dus we verliezen hen niet zomaar uit het oog”, lacht Megan. “Laatst kwam hier iemand binnen (bij het jeugdcentrum in de Goese Polder waar Megan en Erik ook werken, redactie) die ik lange tijd niet had gezien”, vertelt Erik. “Alles ging goed met haar, ze kwam gewoon effe buurten. Dat vind ik dan echt een feestje.”

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

rdebuijzer 1 week geleden
Doen Megan en Erik dit "werk" gratis of uhhh.......

Meer uit Beveland

Vlaketunnel dicht voor oefening en onderhoud

VLAKE - Hulpdiensten houden dinsdag in de Vlaketunnel een veiligheidsoefening. Daarom is de tunnel tussen 21.00 en 5.00 uur afgesloten voor het verkeer. Vanwege onderhoudswerk is de Vlaketunnel ook dicht van maandag 21.00 tot dinsdag 5.00 uur. Er geldt beide keren een omleiding via de N289.

2 uur geleden
Dorpshuis in Kattendijke zoekt nieuwe beheerder / exploitant

KATTENDIJKE - Per 1 oktober aanstaande stopt de huidige beheerder met de exploitatie van dorpshuis ’t Katshuis in Kattendijke.

4 uur geleden
Jan Willem Vermeulen: ‘Als brandonderzoeker zie je de schade pas écht goed’

Wie zijn de Zeeuwen die onze provincie veilig maken? In samenwerking met Veiligheidsregio Zeeland brengt Weekblad de Bode in deze nieuwe rubriek verhalen van deze Zeeuwen. Wat doen ze en waarom? Ook geven ze veiligheidstips. In dit eerste deel: brandonderzoeker Jan Willem Vermeulen.

5 uur geleden
‘We gaan een leuke tijd tegemoet’

GOES – Maaike de Wit is verkozen tot de nieuwe kinderburgemeester van de gemeente Goes.

5 uur geleden
Meld je aan voor de Dag van het landschapspark op zaterdag 3 juli

BORSSELE - Op deze Dag van het Landschapspark geniet jong en oud van activiteiten op diverse locaties in de gemeente Borsele. Zo is er een ‘Toer de Borselse Boer’ met agrarische fietstocht en streekproeverij.

5 uur geleden
Roze Zaterdag 2023 komt naar Goes

GOES - Roze Zaterdag 2023 vindt plaats in Goes. Dat heeft Stichting Roze Zaterdagen Nederland zaterdag bekendgemaakt. Het is voor de eerste keer dat de oudste Pride van Nederland neerstrijkt in de provincie Zeeland.

9 uur geleden
Dronken man (61) kruipt achter stuur nadat hij uit restaurant was verwijderd in Goes

GOES - De politie heeft zaterdagavond een 61-jarige Amsterdammer aangehouden op de Korte Kerkstraat in Goes omdat hij dronken in zijn auto reed. De man was even daarvoor uit een restaurant verwijderd. Hij had zich daar vervelend gedragen. 

1 dag geleden