Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'We willen wel uitbreiden, maar moeten niet te groot worden'

'We willen wel uitbreiden, maar moeten niet te groot worden'

Ondernemers zijn vaak dag en nacht bezig met hun onderneming. Maar wat drijft hen? Wat is hun motivatie? En waar liggen zij 's nachts van wakker? In 'Aan de keukentafel met ...' gaan we met hen in gesprek en op zoek naar het bijzondere verhaal dat zij te vertellen hebben. Deze keer: Kees van Overloop en René Zwamborn van Huisman Advocaten. 

Jullie zijn advocaten, maar met een eigen kantoor ook ondernemers. Komen jullie uit een ondernemersfamilie of een familie van juristen?

Kees van Overloop: “Ik kom uit een ondernemersfamilie. Mijn grootvader was oprichter van een mosselbedrijf, mijn vader heeft lang in de politiek gezeten en had een fruitteeltbedrijf in Kattendijke. Dat wordt nu door mijn broer gerund.”

René Zwamborn: “Ik heb geen echte ondernemers in de familie. Mijn vader Cees was sportleraar van beroep, maar is professioneel voetballer en trainer geweest bij NAC, FC Den Bosch, Willem II en heeft bovendien gewerkt als hoofd opleidingen bij Ajax en het Engelse Sunderland. Mijn moeder woont momenteel in Las Vegas en is daar professioneel bridgescheidsrechter. Daar is ze erg druk mee. Ze is vaak op reis, maar door de coronacrisis ligt ook op dat gebied alles stil. Daarom spreek ik haar wat vaker.”

Wat voor type ondernemers zijn jullie? 

Kees van Overloop: “Wij zijn moderne ondernemers. De sfeer op ons kantoor is open en we zijn laagdrempelig. Naar buiten toe zijn we formeel, dat moet ook als advocaat, maar intern is de sfeer informeel. Beiden zijn we maatschappelijk erg betrokken. We zitten in veel clubs en verenigingen, zowel privé als zakelijk. Ik ben bijvoorbeeld voorzitter van Ondernemerscontact Goes."

René Zwamborn: “Wij zijn nog vrij jong. Dat heeft invloed op hoe je een onderneming runt. Wij zijn hier als werknemer begonnen, maar hebben de kans gekregen om het over te nemen van Martin Huisman, die nog steeds adviseur is van ons team. Ook dat heeft invloed. Ik ben blij dat we de kans hebben gepakt. We vinden het allebei leuk om te ondernemen, het geeft vrijheid. Je hebt namelijk op alles enige invloed, van het beleid en de toekomstvisie tot aan de kleur van de buitendeur.”

Wat geeft jullie energie in het werk?

Kees van Overloop: “Als je in een langlopende, moeilijke zaak opeens iets vindt waarmee je de zaak vlot trekt en denkt: ‘Yes!’ Dat geeft mij een enorme kick en veel energie. Die moeilijke zaken zijn sowieso leuk om te doen. Martin Huisman zei altijd: ‘Voor de makkelijke adviezen gaan mensen naar de jurist op de hoek, een advocaat heb je nodig als het moeilijker wordt'.”

René Zwamborn: “Ik vind het leuk dat het een ontzettend diverse job is. Je hebt, zeker de laatste tijd, weken dat je op kantoor bent, maar ook weken dat je het hele land doorvliegt, van de ene rechtbank naar de andere. Dat is geweldig. Je moet als advocaat lange stukken kunnen en willen bestuderen, maar ook veel naar buiten, de markt op. Ik adviseer ook bedrijven. Dan ben je aan het bouwen. Verder doen we faillissementsrecht. Dan neem je een bedrijf als het ware over en neem je op korte termijn allerlei belangrijke beslissingen. Alle facetten van het recht komen daarin terug. Dat geeft mij ontzettend veel energie.”

Is jullie werk door corona veranderd?

Kees van Overloop: “Zeker, het heeft een grote invloed. Wij hebben geen steun van de overheid nodig gehad. Daar ben ik trots op. De omzet is op peil gebleven, maar het werk is veranderd. Op kantoor hebben wij de richtlijnen van het RIVM toegepast en daar arbeidsrechtelijk naar gehandeld. Alle zittingen zijn verplaatst en besprekingen gingen niet door. We hebben zelfs een zitting gehad per telefoon en eentje via Skype. Dat vind ik minder. Je mist heel veel. Fysieke zittingen zijn veel beter. Er is zoveel non-verbale communicatie, die belangrijk is voor een advocaat en rechter. Dat mis je allemaal.”

René Zwamborn: “Gelukkig lopen de faillissementen nog niet op in Zeeland, maar je weet niet wat er nog gaat komen. In het arbeidsrecht zie je al wel veel beweging door corona. Werkgevers denken na over hun kosten. Dat hoeft niet altijd negatief uit te pakken voor werknemers, maar het kan wel veranderen. We krijgen ook vragen over thuiswerken en in het vastgoed ontvangen we vragen van huurders en verhuurders, bijvoorbeeld over het wel of niet betalen van de huur.”

Wat is het moeilijkste van jullie vak?

Kees van Overloop: “Een netwerk is ontzettend belangrijk voor een advocaat. Dat moet je opbouwen wat jaren kost. Het gaat niet vanzelf. Ook heb je veel parate kennis nodig. Ook dat is een lange weg. Verder vind ik het moeilijk dat ook als je ontzettend je best doet voor een cliënt het soms toch niet lukt.”

Lig je wel eens wakker van een zaak of een gebeurtenis?

René Zwamborn: “Het hangt van het soort zaak af. Neem het familierecht. Soms ben je jaren met één zaak bezig. Het zou niet goed zijn als je dan niet betrokken bent. Aan de andere kant moet je weer niet te betrokken zijn. Je moet enige afstand bewaren.”

Hoe zien jullie de toekomst van het kantoor?

Kees van Overloop: “Rooskleurig. Wij denken veel na over de toekomst. We zijn nu met zes advocaten en adviseurs en drie secretaresses. We willen uitbreiden, maar vinden dat we niet te groot moeten worden. We doen het gedegen en kijken goed naar het werk dat er is. We willen geen kantoor worden dat alle markten bedient. Strafrecht is daarvan een voorbeeld. Dat doen we niet, omdat je niet een jonge strafrechtadvocaat kunt aannemen zonder een ervaren man te hebben die hem of haar kan begeleiden. Dat heb je dan gewoon nodig."

René Zwamborn: “We willen groeien, maar het moet niet ten koste gaan van de kwaliteit. Sinds we het kantoor in 2016 hebben overgenomen, hebben we twee mensen aangenomen: Zeeuwen. We vinden het belangrijk dat mensen in ons team passen en willen niet iemand die er na een tijdje achterkomt dat hij het hier niet naar zijn zin heeft. We willen dat mensen een binding hebben met de provincie, zodat ze lang blijven.”

Met wie zouden jullie zelf aan de keukentafel willen zitten? 

Na lang nadenken, in koor: “Dan toch met een zakenman als Elon Musk, Bill Gates of Warren Buffet. Dat zijn ondernemers met een mooi verhaal.”

Meer uit Middelburg

Politie verspreid signalementen in onderzoek naar twee straatrovers in Middelburg

MIDDELBURG - De politie heeft zaterdagmiddag de signalementen van twee mannen gedeeld die er van verdacht worden een straat overval te hebben gepleegd in Middelburg. De mannen zouden op zondag 28 mei een 17-jarige jongen hebben beroofd en mishandeld. De politie doet nu een beroep op getuigen die de twee verdachten kennen of die zondag hebben gezien. 

7 uur geleden
'Vrijheid om bijna alles zelf te maken houdt het vak boeiend'

DOMBURG - Souschef Joris Kriele (49) werkte niet eerder in zo’n groot bedrijf als het Badhotel in Domburg. Hij ging met chef-kok Marco Bastiaanse eerst in gesprek over de primaire voorwaarde om zijn liefde voor het vak te waarborgen; de vrijheid om zoveel mogelijk zelf te maken. Dat gesprek is nu vijftien jaar geleden. Supervisor Food & Beverage Marieanne Noordhoek (26) ervaart haar driejarig dienstverband als een bliksemcarrière. Hun werkvloeren hebben alles met elkaar te maken, zeven dagen per week.

12 uur geleden
Match: Zeeuws Museum 1 op 1 met Rijksmuseum

MIDDELBURG - Deze zomer worden twaalf topstukken uit het Rijksmuseum gematcht met werken van twaalf musea in Nederland. In elke provincie één. Het topstuk uit het Rijksmuseum ontmoet in deze musea een verwant topstuk uit de eigen collectie: een perfecte Match. In het Zeeuws Museum vindt een intieme ontmoeting plaats tussen een werk van Thérèse Schwartze uit het Rijksmuseum en een werk van Emile Delpérée uit de eigen collectie.

1 dag geleden
Middelburg zoekt samen met inwoners naar bouwlocaties

MIDDELBURG - De gemeente Middelburg gaat de komende maanden samen met inwoners op zoek naar nieuwe bouwlocaties binnen de gemeente. Net als in alle andere gemeentes in Zeeland is de woningbouwopgave groot. De raad heeft gisterenavond het voorstel goedgekeurd om door middel van een loting inwoners te betrekken bij de zoektocht naar locaties voor nieuwe woningen.

1 dag geleden
Start van ZLM Tour in Westkapelle

WESTKAPELLE - Westkapelle is dit jaar een startlocatie in de ZLM tour (7 t/m 11 juni 2023). Op donderdag 8 juni 2023 vindt het vertrek voor de eerste etappe plaats in Westkapelle. De finish in ‘s-Heerenhoek. Om 12.00 uur geeft wethouder Marcel Steketee het startschot.

1 dag geleden
Buurt- en beweegfeest met heropening paviljoen én opening van een grootse en nieuwe activiteit op Speelhof Hoogerzael

MIDDELBURG - Op zaterdag 3 juni vanaf 10.30 organiseert Speelhof Hoogerzael in samenwerking met Middelburg Beweegt, het Buurt- en beweegfeest. Behalve een uitgebreid beweegprogramma voor jong en oud, wordt op deze dag het paviljoen heropend.

2 dagen geleden
Brandweer Arnemuiden blust buitenbrand

ARNEMUIDEN – De brandweerlieden van Arnemuiden hebben woensdagmiddag een buitenbrand geblust langs het spoor. De brandweerlieden werden omstreeks 17.10 uur opgeroepen voor een buitenbrand aan de Steigerweg in Arnemuiden. Ze kwamen zonder spoed ter plaatse.

2 dagen geleden