Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'We willen ouderen waarschuwen'

'We willen ouderen waarschuwen'

KRABBENDIJKE - Met hun waarschuwingspakketjes om ouderen te beschermen tegen babbeltrucs zijn vijf leerlingen van het Calvijn College Krabbendijke Kerkpolder dinsdag derde geworden in de landelijke wedstrijd Junior Company van het Jaar 2020. Het team Stoplichters behaalde brons in de categorie vmbo. "We krijgen ook nog een cijfer van school, maar dat zit nu vast wel goed", glundert Stoplichters-directeur Gerco Dane (15).

Junior Company van het Jaar is een landelijke prijs die stichting Jong Ondernemen uitreikt aan de beste bedrijfjes van middelbare scholieren. 

Deurhaak

De Krabbendijkse leerlingen Deborah Kemeling, Anton van Cadsand, Femke Veldhuizen, Johan van der Reest en Gerco Dane maakten met hun team Stoplichters een voorlichtingspakketje over babbeltrucs voor ouderen. Het pakketje bevat een sticker, deurhaak en stappenplan om erachter te komen of het om een babbeltruc gaat. "We werkten al aan een ander product toen we in de krant lazen over de vele babbeltrucs bij ouderen", vertelt Gerco. "Daar moeten we actie tegen ondernemen, dachten we meteen. We zijn overgestapt van het andere product en hebben in hele korte tijd de Stoplichters-pakketten gemaakt." 

Afschrikken

De inhoud helpt ouderen mogelijke babbeltrucs herkennen, zodat ze beter nadenken voor dat ze de deur opendoen als de bel gaat, legt Gerco uit. "Ook zit er in het pakket een sticker om oplichters af te schrikken. 'Wij laten ze niet binnen, wat ze ook verzinnen', staat erop. En met de deurhaak gaat de deur eerst alleen op een kier open. Met het stappenplan kunnen de ouderen bekijken of iemand te vertrouwen is. Een monteur bijvoorbeeld moeten ze naar hun bedrijfspas of id-bewijs vragen. En vertrouwen ze het niet, dan moeten ze 112 bellen."

Politie

Dit jaar schreven zich voor de wedstrijd ruim zeventig teams in, aldus de stichting Jong Ondernemen. 'Na de voorrondes haalden twaalf bedrijven - zes in de categorie vmbo en zes in de categorie havo/vwo - de finale van dinsdag. "Het was heel spannend en ik had niet gedacht dat we derde zouden worden", zegt Gerco. De jury beoordeelde het Stoplichters-team op hun casus over marketing, een videopitch en online juryinterview. Ook de belangstelling van de politie voor het pakket deed het goed bij de jury. "We hebben de politie via Instagram verteld over Stoplichters en een pakketje opgestuurd. Het zou leuk zijn als we kunnen samenwerken, maar dat moet landelijk geregeld worden."

Voorkomen

Het voorlichtingspakket kost drie euro en ze zijn nog beschikbaar. "We hebben alles zo goedkoop mogelijk ingekocht en werken met een kleine winstmarge, want we doen het niet voor het geld. We willen graag ouderen helpen en voorkomen dat ze het slachtoffer worden van een oplichter."
Wie een Stoplichters-pakket wil bestellen, kan mailen naar [email protected].

Meer uit Beveland

284 vergunningen te vergeven voor zeegroenten snijden bij Oosterschelde

KATTENDIJKE - Wie volgend seizoen zeegroenten wil snijden bij de Oosterschelde kan tot vrijdag 22 december een aanvraagformulier indienen bij de provincie Zeeland. Er zijn 284 vergunningen te vergeven.

4 uur geleden
284 vergunningen te vergeven voor zeegroenten snijden bij Oosterschelde

RILLAND - Wie volgend seizoen zeegroenten wil snijden bij de Oosterschelde kan tot vrijdag 22 december een aanvraagformulier indienen bij de provincie Zeeland. Er zijn 284 vergunningen te vergeven.

4 uur geleden
Politie: 'Overleden man in arbeidsmigrantenhotel Wolphaartsdijk stierf natuurlijke dood'

WOLPHAARTSDIJK - De man die zondag levenloos is gevonden in het arbeidsmigrantenhotel aan de Lepelstraat in Wolphaartsdijk is een natuurlijke dood gestorven. Dat laat de politie woensdag weten na onderzoek.

4 uur geleden
Gemeente en dorpsraad werken samen aan wandelpad Baarland

BAARLAND - Baarland krijgt binnenkort een nieuw wandelpad.

5 uur geleden
Tom Verbeek 25 jaar tussen de schappen

KWADENDAMME - Vijfentwintig jaar geleden is Tom Verbeek (41) als derde generatie begonnen in de winkel van zijn vader, Kees Verbeek. En alweer de helft van die tijd is hij eigenaar/ondernemer. Aanleiding genoeg voor een feestje.

1 dag geleden
Veel rookontwikkeling bij woningbrand in Eindewege

EINDEWEGE - Bij een woningbrand aan de Spoorstraat in Eindewege is maandagavond veel rook vrijgekomen. Niemand raakte gewond.

1 dag geleden
Chantal Giesbertz: 'Trouwen is meer dan simpel “ja" zeggen'

KLOETINGE - Chantal Giesbertz (49) werkt 32 uur in loondienst en sluit alleen al dit jaar dertig huwelijken, waarvan de helft vanuit haar eigen onderneming Meer dan Trouwen. “Deze naam heb ik gekozen omdat ik van mening ben dat trouwen echt meer is dan alleen maar simpel 'ja' zeggen. Er valt heel veel omheen te kiezen en te regelen."

2 dagen geleden