Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

‘We willen meer mensen bij onze zaak betrekken’

‘We willen meer mensen bij onze zaak betrekken’

HEINKENSZAND - Jan-Kees de Meester heeft veel mooie plekken op de wereld gezien, maar heeft zijn leven lang een zwak voor de Zak van Zuid-Beveland. Als voorzitter van stichting Behoud de Zak van Zuid-Beveland (BZZB) wil hij dat wat het gebied zo mooi maakt niet verloren gaat. “Dan moet je af en toe zaken durven benoemen.”

Jan-Kees de Meester is in de coronacrisis tot voorzitter benoemd van de stichting. Het maakt het er niet makkelijker op, maar hij heeft meer dan genoeg te doen. Als eigenaar van een communicatiebureau heeft hij een duidelijke taak. Sinds zijn aantreden is de BZZB actief op social media, is er een nieuwe website gekomen en staat er een mooi filmpje online over de Zak van Zuid-Beveland, zoals de leden en donateurs het gebied graag zien. “We hopen daarmee nieuwe mensen aan te spreken. Er zullen geen massa’s jongeren lid worden, maar we willen ons wel beter laten zien.”

Vlakker

De Meester voelde zich aangesproken door het werk van BZZB, al is hij inwoner van Hansweert. “Ik ben opgegroeid in Rilland, een jongen uit de polders. Rond Rilland zijn deze echter groter, rechter en vlakker, minder mooi als je het mij vraagt. In de Zak van Zuid-Beveland zie je bijna geen rechte lijnen. Het is zoals het was. Af en toe heb je het gevoel dat je door een geschiedenisboek loopt. Dat vind ik aantrekkelijk. Ik vind het ook avontuurlijk, want nog steeds heb ik momenten dat ik niet precies weet waar ik ben.” Een van zijn favoriete plekjes is de Sluishoek bij Nisse. “Daar is het in elk jaargetijde mooi. In de lente is dat zeker een explosie van geluiden, kleuren en geuren.”

Hardlooprondje

Zo lang hij zich kan herinneren is hij geboeid door natuur en erfgoed en al jaren wandelt, rent en fietst hij in de Zak. Tijdens een hardlooprondje vroeg hij zich af of er mensen waren die zich specifiek inzetten voor het behoud van dit unieke gebied. Na wat surfen op het internet stuitte hij op de BZZB. Hij vond dat hij ook wel wat bij kon dragen, belde secretaris Maatje van der Stel en zei dat hij wel wat wilde doen. “Er was meteen een klik”, zegt De Meester. “We willen graag meer mensen bij onze zaak betrekken.”

Onverschilligheid

Hij vindt het triest als karakteristieke elementen van de Zak, zoals een oude bakkeet of een drinkput, door onwetendheid of onverschilligheid verloren gaan, bijvoorbeeld omdat deze in de weg staan. “Soms staan we dan lijnrecht tegenover een boer, maar we werken ook veel samen. We zijn kritisch, maar constructief. Gelukkig zien boeren ook steeds vaker de waarde van het landschap.”

Hoogspanning

Belangrijke onderwerpen die spelen zijn de uitbreiding van Goes, de nieuwe hoogspanningsleiding door het landschap, de wens van North Sea Port om een soort central gate bij De Drie Klauwen te maken en kleine, maar net zo belangrijke zaken, zoals het behoud van meidoornhagen en bloemdijken. “Ik ben ervan overtuigd dat het belangrijk is dat we onze stem laten horen voor de Zak. De historische elementen die van de Zak de Zak maken staan niet alleen maar in de weg, maar hebben veel waarde.”

De nieuwe website is te vinden via www.bzzb.nl.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Reimerswaal

Waar Yerseke ook gaat, Liza Lamper is erbij

YERSEKE – Het duurt nog even voordat het daadwerkelijk zo is, maar dit jaar staat voor VV Yerseke in het teken van het 100-jarig jubileum. Feestvieren in coronatijd is niet gemakkelijk, maar terugkijken kan altijd. Samen met ‘superfan’ Liza Lamper, die al meer dan zestig jaar geen wedstrijd heeft gemist.

3 uur geleden
‘Voor de grond is het goed dat het lekker gevroren heeft’

WEMELDINGE - Bram Vervenne (75) is met dit zachte weer al lekker aan het rondscharrelen in zijn moestuin in Wemeldinge. “Ik maak de tuin klaar om te zaaien door bijvoorbeeld onkruid weg te halen”, vertelt de man die al tientallen jaren een moestuin heeft. “En nog steeds met véél plezier.”Vervenne gebruikt geen bestrijdingsmiddelen tegen onkruid, vertelt hij. “Ik schoffel het allemaal weg. Alles doe ik met de hand. Ik kweek de groenten en het fruit zo natuurlijk mogelijk.” De recente grote temperatuurswisselingen kan de moestuin volgens Vervenne wel hebben. “Voor de grond is het goed dat het lekker gevroren heeft, tegen het ongedierte bijvoorbeeld.”Vergeten

1 dag geleden
Meer groen is de trend in de tuin

BORSSELE - “Mensen vinden het heerlijk om in de tuin te werken en zijn zich ook bewuster van de natuur om zich heen. Wij zien een duidelijke trend dat ze meer groen willen, ook meer bloeiende planten én insecten in de tuin”, vertelt Ans Kloet van Kwekerij Sluishoek in Borssele.Vorige week kon Kloet nog niet met zekerheid zeggen of Sluishoek weer open mag voor een beperkt aantal bezoekers per tijdvak. “Maar anders gaan we gewoon door met het klik & collect, dat kan ook.”Topjaar

1 dag geleden
Deelnemers dagbesteding Sequoiahof blijven actief in coronatijd

HANSWEERT - Ondanks de lockdown blijven de deelnemers van dagbesteding Theetuin Sequoiahof niet stilzitten. Bijna iedere dag wordt er gekookt voor Kinderopvang Hooi Hooi en ook kunnen mensen (warme) maaltijden, pizza’s, taarten, belegde baguettes, high tea’s en nog allerlei andere lekkere dingen afhalen in de theetuin, die gelegen is in Vlake. Voor Valentijn maakten de deelnemers doosjes ‘vol liefde’ en nu het voorjaar zijn intrede doet, zijn sommigen van hen weer actief in de tuin.

3 dagen geleden
‘Zelf paasbakjes maken is erg in trek’

BIEZELINGE - Tuincentrum De Keijzer aan de Noordstraat in Biezelinge is tijdens de hele covid-pandemie gewoon open gebleven. Althans de buitenverkoop. Albert en Liesbeth de Keijzer zijn blij dat de winkel binnen nu ook weer open mag. “Voor lentekriebels zijn we te nuchter,” zegt Liesbeth. Zo’n fijne tijd is het nu immers niet. Maar ze is wel blij dat hun tuincentrum nu ook binnen weer open mag voor klanten. Op afspraak weliswaar. “Onze buitenverkoop van planten, bomen en potgrond is gewoon doorgegaan. Mensen liepen het terrein op als de poort open stond. We hebben veel spullen op Facebook gezet. Zo konden onze klanten toch vogelhuisjes, vijverbenodigdheden, tuingereedschappen en plantenpotten kopen. Dan vertelden ze buiten wat ze nog meer wilden hebben en dat gingen we dan binnen ophalen.”Paasbakjes

3 dagen geleden
Tiende Kinderkunstweek begint woensdag

GOES - Tien jaar Kinderkunstweek wordt vanaf woensdag gevierd met een smakelijk thema: ‘Niet te eten! Voedsel in de kunst.’ Bijna honderd Zeeuwse scholen doen mee.Hoewel de Kinderkunstweek dit jaar niet op locatie geopend wordt en alles online verloopt via www.kinderkunstweek.nl, is er van woensdag 3 tot en met zondag 14 maart toch een feestje met een recordaantal van bijna honderd deelnemende Zeeuwse scholen. ‘Door te kijken naar kunst, zie je meer!’, is de gedachte achter de week.Ouders

4 dagen geleden
Brand in zonnepaneel op dak van aanbouw bij woning Westerscheldestraat

KRABBENDIJKE - De brandweer van Krabbendijke en die van Goes zijn vanmiddag uitgerukt voor een woningbrand op de Westerscheldestraat in Krabbendijke.

5 dagen geleden