
‘We vinden het belangrijk dat iedereen zich hier thuisvoelt’
WESTKAPELLE - Het is niet zo dat de Westkappelse tweelingbroers Niels en Theo van Alphen sinds anderhalf jaar voor het eerst regelmatig in de regionale media opduiken, integendeel: in het verleden werd er al regelmatig geschreven over de heren in hun rol als spelers in de defensie van VV De Noormannen of - in het geval van Niels - over het succes op het internationale pokertoneel. Maar sinds de verbouwing en heropening van hun zaak BomBaai Strandbar aan Strand Westkapelle, vorig jaar zomer, zie je de broers overal. BomBaai lijkt niet alleen trendy te zijn, maar ook trendsettend. Hoe doen Theo en Niels dat?
Goedemorgen mannen, hoe is het ermee? We hebben een prachtige plek uitgezocht om af te spreken, maar normaal gesproken speelt deze rubriek zich af aan keukentafels. Voelt BomBaai een beetje als thuis?
Theo, schaterend: “haha, reken maar! Dit ís onze keukentafel. Hier zijn we altijd samen en bespreken we alles. En de Strandbar voelt zeker als een tweede thuis, en hopelijk niet alleen voor ons, maar ook voor onze gasten.”
Nou, het mag in ieder geval wel gezegd worden dat jullie er een prachtig en eigentijds strandpaviljoen van hebben gemaakt. Was die transformatie een ingewikkeld traject?
Niels: “Er komt natuurlijk best veel bij kijken, maar we wisten op voorhand wel al goed wat we wilden. Voor het ontwerp en het interieur hebben we ons eerst regionaal georiënteerd, maar de ontwerpen die werden ingediend vonden we niet onderscheidend genoeg, die sloten niet aan bij de wensen die we hadden uitgesproken in de voorgesprekken. Het voorstel waar het Amsterdamse bureau OneSevenTree mee kwam deed dat juist wel. Het sprak ons ook erg aan dat zij alles in eigen beheer hebben. Ze hebben niet alleen hun eigen ontwerpers, maar bijvoorbeeld ook hun eigen meubelmakers en timmerlieden. En ze zijn erg goed in het vinden van mooi, soms ook gebruikt meubilair. Het toffe was dat ze continu met ons mee bleven denken. Niet alleen dat interieur ontwerpen, maar ook kijken naar de toepasbaarheid, vanuit het perspectief van ons als horeca-ondernemers.”
Jullie hebben veel aandacht voor het ontwerp en de styling, maar ook op het gebied van eten en drinken zijn jullie vernieuwend bezig. Ligt de nadruk nu vooral op de functie als restaurant of op die van een bar aan het strand?
Theo: “Op allebei. Toen Niels de zaak overnam was BomBaai nog echt een kroeg op het strand. Die functie hebben we hier ook daadwerkelijk voor het dorp. We hebben ook daarom bewust het label ‘strandbar’ aan de naam toegevoegd. Geen decadent gedoe. Maar ondertussen hadden we wel allerlei ideeën over de doorontwikkeling van zowel de bar als de keuken. Ik werk ook al jaren als manager in de Amsterdamse horeca. Zo zat ik onder meer vijf jaar bij de Foodhallen. Daar heb ik veel geleerd over mooie en bijzondere cocktails, om maar eens iets te noemen. Zulke dingen wilden we graag meenemen in het geheel. We vonden dat de bar een prominent onderdeel moest blijven van BomBaai. Daarom staat die ook midden in de zaak. De ontwerper heeft vervolgens goed gekeken hoe dat te combineren viel met ons concept van een wereldkeuken: kleurrijke gerechten en knallende smaken. Dat zie je allemaal terug in de kleurstelling en de indeling. We werkten in de aanloop veel met zogenoemde moodboards. Op die manier kun je allerlei indrukken die je hebt met elkaar combineren.”
Voor welke doelgroepen gaan jullie? Voor de toeristen of de locals? Voor de hippe of voor de traditionele badgast? Hoe onderscheiden jullie jezelf?
We vinden het vooral echt heel belangrijk dat iedereen zich hier thuis voelt. BomBaai moet een warme plek zijn voor iedereen. Piet uit het dorp moet hier eind van de middag kunnen neerploffen in z’n zwembroek, voor een lekker biertje, maar Jean-Pierre van elders, in zijn mooie pantalon, is hier ook zeer welkom. We merken tot nu toe dat die mix prima werkt. Er komen wandelaars voor een warm drankje, maar we hebben ook veel gasten die speciaal voor het diner komen. Wat dat betreft kijken we nu ook heel anders naar het seizoen. Voorheen lag de focus op de zomerse dagen, maar we merken dat juist de dagen waarop het een graadje of twintig is veel constanter zijn dan de echte stranddagen.
Wat dat betreft zijn jullie echt wel jongens van het dorp hè? Hadden jullie BomBaai ook ergens anders kunnen beginnen? Of was Westkapelle voorbestemd?
“Kunnen misschien wel, maar in Westkapelle zijn we helemaal thuis ja. Van de voetbal tot de gaaischieters: over de manier waarop we hier zijn opgegroeid zouden we nog heel veel kunnen vertellen. We houden van dit dorp.” Theo: “we zijn wel gaan studeren. Ik ging op mijn 19e naar Amsterdam, voor m’n studie Planologie. Die heb ik afgerond, maar de horeca trok me toch meer. Ik woon nog steeds in Amsterdam, maar sinds de heropening van BomBaai ben ik vooral hier. Niels studeerde een half jaar Biologie in Wageningen, maar miste Westkapelle toch te veel. Eenmaal terug in Zeeland begon hij nog aan de HZ, met Aquatische Ecotechnologie, maar toen nam zijn pokercarrière opeens een vlucht.”
Dat pokeren was wel een serieuze aangelegenheid toch?
Niels: “Jazeker. Dat heb ik ruim acht jaar professioneel gedaan, in het binnen- en buitenland. Na de geboorte van mijn eerste zoon speelde ik vooral nog online. Maar op het laatst begon het spelplezier te verdwijnen. Ik wilde iets anders, met het oog op de toekomst. Het is geweldig om nu op deze manier te kunnen ondernemen.”
Met wie zouden jullie zelf wel eens aan de keukentafel willen zitten. Of in jullie geval, hier aan tafel bij de bar?
“Ha! Dan gaan we voor Jamie Oliver en voor Edwin van der Sar!”
PASPOORTEN:
Naam:
Theo van Alphen
Leeftijd:
31
Gezin:
Single, woont met huisgenoten in Amsterdam
Hobby’s:
Voetbal, fitness, hardlopen, reizen, lezen,
koken, uitgaan, hiken, vissen, films & series kijken
Naam:
Niels van Alphen
Leeftijd:
31
Gezin:
Woont met vrouw en kinderen in Westkapelle
Hobby’s:
Lekker eten en drinken, koken, voetballen,
sporten, festivalletje pakken, vissen
Meer uit Beveland
KAMPERLAND - Een windsurfer is zaterdagmiddag overleden bij het Veerse Meer ter hoogte van Kamperland. Hulpdiensten rukten massaal uit, maar hulp mocht niet meer baten.
13 uur geledenGoes - Bos Men Shop is een begrip in de Zeeuwse en West-Brabantse winkelstraten. De herenzaak bestaat inmiddels al 103 jaar, is hofleverancier en wordt nog altijd gerund als familiebedrijf. De herenzaak heeft vier winkels, één in Goes, twee in Middelburg en één in Bergen op Zoom, en daarnaast een snelgroeiende webshop. Bos Men Shop heeft een duidelijke missie: elke man eerlijke service en stijlvolle kleding bieden, ongeacht budget of gelegenheid.
17 uur geledenGOES - In de regio Oosterscheldebekken zijn momenteel oplichters actief die zich voordoen als politieagenten. De politie waarschuwt via sociale media en roept op om direct actie te ondernemen bij contact met deze fraudeurs.
19 uur geledenHEINKENSZAND - De 54e Zeeuwse dag van het paard wordt zaterdag 28 juni gehouden in Heinkenszand. Er is de hele dag van 08.30 tot 17.00 van alles te doen bij Stal Vermue aan de Plattedijk 3.
1 dag geledenZe duiken de laatste jaren steeds vaker op in het straatbeeld: kastjes waar je iets uit mag pakken of juist iets in kunt leggen. Drie bewoners van Goes en Kloetinge vertellen hoe een simpel kastje een plek werd om te delen.
1 dag geledenCOLIJNSPLAAT - Dit weekend staat Colijnsplaat in het teken van het Deltaweekend, dat dit jaar zijn 50e editie viert. Drie dagen lang, op vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 juni, kleuren tientallen zeilboten het water van de Oosterschelde tijdens deze bijzondere jubileumuitgave. Het Deltaweekend is inmiddels uitgegroeid tot een toonaangevend zeilevenement in Nederland en brengt jaarlijks zeilliefhebbers uit het hele land en daarbuiten samen voor sportieve competitie en gezelligheid.
1 dag geledenKAMPERLAND - De samenwerkende groene organisaties in Zeeland zijn blij met een besluit van de Tweede Kamer om te stoppen met het gebruik van staalslakken in de natuur. Staalslakken zijn een afvalproduct uit de staalindustrie en kunnen slecht zijn voor het milieu en de gezondheid. Toch werden ze de afgelopen jaren zonder melding gebruikt in Zeeuwse wateren om oevers te verstevigen. Het RIVM en de Inspectie Leefomgeving en Transport waarschuwden al eerder voor de risico's.
1 dag geleden