Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'We verliezen dan een belangrijk hippisch centrum'

'We verliezen dan een belangrijk hippisch centrum'

MIDDELBURG – Veel paardensportliefhebbers zijn vorige week opgeschrikt door het nieuws van de nieuwe eigenaar van Manege De Eendracht in Vrouwenpolder. De ruiters voelen zich niet serieus genomen en maken zich zorgen over de toekomst van de manege. “De Eendracht is een hippisch centrum waar alle takken van de paardensport kunnen worden beoefend”, zegt Martijn Berrevoets. “Dat mag niet verloren gaan.”

De verkoop van De Eendracht in Vrouwenpolder kwam niet als een verrassing. Sinds twee jaar staat het bedrijf van Joke Goeree te koop. Haar besluit om afstand te doen van de manege is niet licht genomen. Ze heeft lang gezocht naar een waardige opvolger. “Ik ben betrokken geweest bij de verkoop”, zegt Martijn Berrevoets, die trainer is op de manege en er vier eigen paarden heeft gestald. “De eerste plannen die Catherina Mertens, de nieuwe eigenaar, had klonken goed. Totdat we op 6 januari het hele plan hoorden. Toen was de verkoop echter al zo goed als rond.”

Buitenbak

Tijdens de presentatie van de verbouwplannen werd verteld dat er vijftig paarden van de manege weg moeten. Er verdwijnt ook een buitenbak en services, zoals de verzorging van pensionpaarden, houdt op te bestaan.

Voor 1 maart moeten de paardenhouders een nieuw onderkomen voor hun dieren vinden. “De Eendracht had twintig manegepaarden, die allemaal worden verkocht. Het is verdrietig, maar ze zullen een goed plekje krijgen”, zegt Berrevoets. De andere dertig paarden zijn pensionpaarden en zullen ook ergens moeten worden gestald. Dat valt nog niet mee in Zeeland. “Sinds we met dit nieuws naar buiten zijn getreden hebben al veel mensen hulp aangeboden. Daar ben ik blij mee, maar mijn vier sportpaarden kunnen niet in iedere stal terecht. Verhuizen is stressvol, paarden vallen af en worden onrustig. Dat wil ik ze niet aandoen, maar het zal moeten. Waar ze naartoe kunnen weet ik nog niet.” Berrevoets is niet de enige die een nieuw onderkomen zoekt. Ook andere paardenliefhebbers moeten binnen zes weken een nieuwe stal zien te vinden.

Onbegrijpelijk

Paardenhouder Tanja van der Veeken weet hoe belastend het voor paarden kan zijn als hun vertrouwde omgeving verandert. “Als de boxen pas in de zomer gesloten zouden worden zou het iets minder erg zijn. ’s Zomers staan de meeste paarden in de wei. Dan hebben de eigenaren ook de tijd om een goede accommodatie te vinden. Nu is het zo kort dag.”

Kudde

Van der Veeken vindt het onbegrijpelijk hoe Mertens met mensen omgaat. Desondanks benadrukt ze niets tegen de nieuwe eigenaar te hebben. “Het concept dat Catherina heeft, daar is weinig mee mis. Zo wil ze een groepsstal, waarbij de paarden meer bewegingsruimte hebben. Dat is prima, maar dat kan niet zo maar. Paarden die gewend zijn hun eigen box te hebben, kun je niet gelijk in een groep zetten. Dat geeft ruzie. Zo’n kudde moet groeien . Dat heeft tijd nodig.”

Eventing

De Eendracht is een belangrijke locatie voor onder andere eventing, keuringen, buiten- en binnenritten en wedstrijden. De manege bestaat ruim zestig jaar en was voor veel paardenliefhebbers een thuisbasis voor het uitoefenen van hun sport en het stallen van paarden. Volgens Berrevoets en Van der Veeken zorgt Mertens voor het einde van een rijke historie en richt ze zich alleen op toerisme. Haar werkwijze valt niet in goede aarde. “Als Catherina haar plannen volledig kan uitvoeren verliezen we in Zeeland een belangrijk hippisch centrum”, zegt Berrevoets.

Verdrietig

Als trainer bij De Eendracht heeft hij veel jonge rijders verdrietig de manege zien verlaten. “Ik denk dat als De Eendracht sluit er voor deze jeugd geen mogelijkheid is om mee te doen aan wedstrijden.” Berrevoets en Van der Veeken zien de toekomst somber in. “We hopen dat de gemeente Veere iets doet tegen deze plannen en dat Catherina tot inkeer komt en de faciliteiten van De Eendracht behoudt. Het zou zonde zijn als alles verdwijnt.”

Meer uit Beveland

COV Goes is in beweging en geeft zaterdag 9 december concert

WOLPHAARTSDIJK - Op zaterdag 9 december wordt door het COV Goes een adventsconcert gegeven in Wolphaartsdijk. Het concert bestrijkt drie verschillende muziekstijlperiodes, de klassieke, romantische en barokperiode met werken van drie componisten.

5 uur geleden
Rubriek Goes Gezien: Wie was Mattheus Smalleganges eigenlijk?

In een Goessche Courant uit 1921 kwam ik toevallig tegen dat het raadslid Constandse in een gemeenteraadsvergadering vroeg om 'meer toezicht op de spelling der naambordjes'. Helaas ontbreken deze straatnamen in het artikel. Maar welke nieuwe straten aanvankelijk dubieus gespeld waren, doet er nu niet toe. Want de kwestie is uiteindelijk goed gekomen; straks leest u hoe dat ging. 

9 uur geleden
Op de werkvloer bij plantmanager Pieter van Rijs: 'Er moet steeds meer geïsoleerd worden, dus er zit groei in'

VLISSINGEN-OOST - Pieter van Rijs (56) geeft sinds drie maanden leiding aan de fabriek van Stepan Netherlands B.V. in Vlissingen-Oost. Daarvoor werkte hij negen jaar in Rotterdam en hij is blij dat hij nu dichter bij zijn woonplaats Middelburg aan de slag kan. “We maken hier hard isolatieschuim, een grondstof voor brandvertragend en brandwerend isolatiemateriaal. Het verlaat de fabriek als een soort stroopachtige substantie," vertelt Van Rijs. “En in deze tijd van verduurzaming en energiebesparingen is daar veel vraag naar. We verwachten dan ook de komende jaren verder te groeien."

11 uur geleden
Cees van den Bos voorgedragen als burgemeester van Goes

GOES - De gemeenteraad van Goes heeft donderdagavond Cees van den Bos voorgedragen als nieuwe burgemeester. Naar verwachting wordt hij per 1 februari 2024 benoemd. 

1 dag geleden
Maartenskerk 's-Gravenpolder heeft eindelijk weer een torenspits

's-GRAVENPOLDER - Het heeft langer geduurd dan verwacht - bijna anderhalf jaar - maar sinds donderdag prijkt er weer een torenspits op de Maartenskerk in 's-Gravenpolder.

2 dagen geleden
In tweede kwartaal meer duidelijkheid over herstel Westerscheldetunnel

ELLEWOUTSDIJK - De N.V. Westerscheldetunnel heeft onderzoek gedaan naar de mogelijke oorzaak van de eerder dit jaar ontdekte betonschade in de oostbuis van de tunnel. 'Het meest waarschijnlijk is dat een aantal omstandigheden gezamenlijk heeft geleid tot de betonschade', laat de organisatie donderdag weten. Ze verwacht pas in het tweede kwartaal van volgend jaar uitsluitsel over de oorzaak en het herstelplan.

2 dagen geleden
Rotary viert 100 jaar in Nederland zaterdag in Goes

GOES - Rotary Nederland markeert in 2023 haar eeuwfeest met een grootschalige estafette, waarbij een symbolische bakfiets het hele land doorkruist en elke Rotary Club aandoet. Deze viering bereikt zaterdag 2 december de Grote Markt in Goes, waar de drie Bevelandse Rotary clubs zich presenteren en geld inzamelen voor Shelter Box.

2 dagen geleden